Ακρίβεια και κορονοϊός φέρνουν αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση

Κοινοποίηση:
εστιαση

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που επήλθαν στις συνήθειες των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την έξοδο για διασκέδαση; Κατ’ αρχάς βγαίνουν νωρίτερα, κυρίως από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., με την τάση αυτή να είναι πιο εμφανής στα προάστια.

Επίσης, όλο και συχνότερα βγαίνουν για ποτό μετά τη δουλειά, συνήθεια που προ πανδημίας ήταν πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Οι παρέες είναι συνήθως μικρότερες –λόγω και των περιορισμών στα άτομα που κάθονται σε ένα τραπέζι–, αλλά οι λογαριασμοί μεγαλύτεροι, ενώ υπάρχει αυξημένη όρεξη για χορό.

Πλέον το delivery στο φαγητό έχει γίνει τρόπος ζωής –άλλωστε είναι εντυπωσιακή η ανάπτυξη των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών–, κάτι που συνδέεται με το άλλο εύρημα της έρευνας, ότι δηλαδή οι λεγόμενες «ghost kitchens» (εστιατόρια αποκλειστικά για διανομή ή παραλαβή, χωρίς σάλα για πελάτες) ήρθαν για να μείνουν.

Σε επίπεδο επισκεψιμότητας, τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μείωση 6% στα καταστήματα καφέ, 12% στις ταβέρνες, 21% στα εστιατόρια, 23% στα καφέ-μπαρ, 20% στα fast food, 30% στα μπαρ, 51% στα club και 37% στα μπαρ-εστιατόρια. Οι βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδουν οι ερωτηθέντες τον περιορισμό της εξόδου διασκέδασης και την προτίμηση της κατ’οίκον διασκέδασης αφορούν την εξοικονόμηση χρημάτων για το 70%, ενώ 62% δηλώνει ότι αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια. Σ

χεδόν ένας στους δύο (46%) δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει την πολυκοσμία και τη φασαρία. Σε σχέση με την προ COVID-19 περίοδο, το 66% δηλώνει ότι βγαίνει λιγότερο έξω, με το 55% να δηλώνει επίσης ότι στις εξόδους του καταναλώνει το ίδιο. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 37% αναφέρει ότι όταν βγαίνει καταναλώνει λιγότερο σε σχέση με προ πανδημίας εποχές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: