Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Κοινοποίηση:
ΚΑΥΣΙΜΑ

Πιέσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων αναμένεται να φέρει το καλοκαίρι η νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε πριν λίγες το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+, ενώ η κατανάλωση αυξάνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, κατεβάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών την παραγωγή, ωθήθηκε προς τα πάνω τιμή του πετρελαίου (2%) στην αρχή της εβδομάδας, ενώ φαίνεται πως έπεται συνέχεια.

Στόχος, η αύξηση τιμών

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των χωρών του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής, με στόχο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Χαρακτηρίστηκε ως «εθελοντική» μείωση που μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, αν χρειαστεί.

Παράλληλα, οι περικοπές των συνολικά 1,6 εκατ. βαρελιών στην παραγωγή, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά και ισχύουν από τις αρχές Μαΐου σε εννέα χώρες, αποφασίστηκε να παραταθούν έως τα τέλη του 2024. Οι μειώσεις αυτές δεν οδήγησαν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου που προέβλεπαν αναλυτές και αγορές, ενώ η συνολική μείωση κατά 3,66 εκατ. βαρέλια δεν έχει «διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές» που επιθυμεί ο OPEC.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου brent βρέθηκε χθες στα 77 δολάρια/βαρέλι από 72-73 στα τέλη Μαΐου.

Εγχώρια αγορά

Στην ελληνική αγορά η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διατηρείται στα επίπεδα του 1,866 ευρώ/λίτρο, έχοντας «κερδίσει» 4 λεπτά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Πάντως, εν μέσω θερινής και τουριστικής περιόδου στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο (2,118 και 2,019 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα).

Πιο μικρή, στα 2 λεπτά, είναι η αύξηση που παρουσιάζει η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου κίνησηςη οποία ανέρχεται σε 1,558 ευρώ/λίτρο.

Για σήμερα πάντως προβλέπεται νέα αύξηση στις τιμές χονδρικής της βενζίνης και του diesel που θα αποτυπωθεί στις νέες παραγγελίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. 3€ το λίτρο μπορεί να πάει;για να ξέρουν τι ψήφισαν τα κορόιδα

Comments are closed.