Αδιέξοδο στη Γάζα, τέλος οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς

Κοινοποίηση:
5cae8a00657280517adf39e8f3781839_XL

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Hamas στο Κατάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι απέσυραν την ομάδα των διαπραγματευτών τους, κατηγόρησαν την Hamas για αιτήματα που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ στέλνουν διφορούμενα μηνύματα, με το μεν State Department να υποστηρίζει πως το Ισραήλ κινείται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και το δε υπουργείο Άμυνας να μιλά για «ανθρωπιστική καταστροφή».
Με την κυβέρνηση Biden να αδυνατεί να στείλει ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα, το State Department απέρριψε την θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία ήταν αυτή που έβλαψε τις διαπραγματεύσεις με την Hamas.
Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant, ο οποίος υποστήριξε πως την επομένη του πολέμου στη Γάζα, την διακυβέρνηση της περιοχής θα ασκούν τοπικές… εναλλακτικές αρχές.

Ποιος θα κυβερνά τη Γάζα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ο Yoav Gallant υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με Αμερικάνους αξιωματούχους πως μετά το τέλος του πολέμου, η Γάζα δεν θα κυβερνάται ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Hamas, αλλά από τοπικές εναλλακτικές αρχές.
«Μοιραζόμαστε το 100% των αξιών και το 99% των συμφερόντων μας με τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Gallant, ο οποίος με την επίσκεψη του αυτή προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

Διφορούμενα μηνύματα

Πάντως, από τις ΗΠΑ εκπέμπονται διφορούμενα μηνύματα – όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις του State Department και του Πενταγώνου -, με πολλούς αναλυτές να επικρίνουν την κυβέρνηση Biden ότι ακόμα προσπαθεί να βρει μια στρατηγική και να ισορροπήσει μεταξύ του να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ έτσι ώστε να αποτρέψει έναν ευρύ λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να αποφύγει να περιορίσει την προμήθεια όπλων και κάθε είδους βοήθεια στο Ισραήλ.

Κατάρρευση διαπραγματεύσεων

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση πυρός, αυτές κατέρρευσαν με τους Ισραηλινούς να κατηγορούν την Hamas για αυτήν την εξέλιξη.
Μάλιστα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar ήταν αυτός που με τη στάση του σαμποτάρει τις συνομιλίες καθώς μέλημά του είναι να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο μέσα στο Ραμαζάνι.
Οι δύο πλευρές συζητούσαν ένα σχέδιο συμφωνίας για μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 6 εβδομάδων, για απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την πλευρά της η Hamas υποστηρίζει ότι επιδίωξε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου, την επιστροφή των Παλαιστίνιων στα σπίτια και στα εδάφη τους και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, με το Ισραήλ να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να τερματιστούν οι προσπάθειες της για την εξόντωση της Hamas.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι συμφώνησε να διπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθέρωνε σε 700 με 800 καθώς και ότι θα επέτρεπε σε ορισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.
Εν τέλει οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν με τον Netanyahu να κάνει λόγο για παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas, κάτι που έδειξε – όπως είπε – ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: