«Αδειάζουν αθόρυβα τους λογαριασμούς σας» – Ειδικός προειδοποιεί τους χρήστες Android για επικίνδυνο λογισμικό που κρύβεται σε εφαρμογές

Κοινοποίηση:
pexels-deyvi-romero-89955-1200x800

Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας προειδοποίησαν για επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό που επηρεάζει συσκευές Android και κλέβει τις αποταμιεύσεις των χρηστών.
Το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει εδώ και χρόνια. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2021, και από τότε «μεταμορφώνεται» προκειμένου οι απατεώνες να βρίσκουν τρόπους να εισχωρούν κρυφά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών Android.

Τι είναι το κακόβουλο λογισμικό Antsa

Το κακόβουλο λογισμικό ονομάζεται Antsa και καταφέρνει να κρυφτεί σε εφαρμογές που φαίνονται νόμιμες και είναι διαθέσιμες για λήψη στο Google Play, αναφέρει το Gizchina. Οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού Antsa κρύβουν το λογισμικό σε εφαρμογές που φαίνονται νόμιμες στο Google Play. Δημοσιεύοντας fake κριτικές για την υπηρεσία, επιτρέπουν σε αυτές τις εφαρμογές να ανέβουν στην κορυφή της κατάταξης του Google Play store, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να τις κατεβάσουν πριν αφαιρεθούν.
Το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει σε εφαρμογές όπως για παράδειγμα ένα cleaner app για τα κινητά, οι οποίες αρχικά παραμένουν ανενεργές στο τηλέφωνό σας για να αποφύγουν να σημάνουν συναγερμό για κακόβουλη ενέργεια. Καθώς περνούν οι μέρες, αρχίζουν να προκαλούν ζημιές.

Πώς το Antsa μολύνει το Android κινητό σας

Εάν το Antsa έχει επιτυχία, ενεργοποιεί κακόβουλο κώδικα και διαταράσσει την προσβασιμότητα στο Android σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εφαρμογή να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς κάποια δική σας ενέργεια, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές και να ολοκληρώσει οικονομικές συναλλαγές.
Το Android διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να αποτρέψει αυτά τα hacks, αλλά το Antsa καταφέρνει να τα παρακάμψει μολύνοντας συσκευές μέσω του Google Play.

Η προειδοποίηση του Google Play

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Google Play προειδοποιεί συχνά τους χρήστες να μην κατεβάζουν μη επαληθευμένες εφαρμογές.
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτών των hacks, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του smartphone σας και τις εφαρμογές που κατεβάζετε στο τηλέφωνό σας.
Κατεβάστε μόνο εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και εμπιστεύεστε.  Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε την εφαρμογή σχολαστικά πριν την κατεβάσετε, διαβάζοντας προσεκτικά τις κριτικές και τη βαθμολογία των υπηρεσιών.
Εάν χτυπήσει alarm, καλό είναι να κάνετε περισσότερη έρευνα πριν την κατεβάσετε.
Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενήμεροι σχετικά με το θέμα, καθώς αυτές οι υπηρεσίες κακόβουλου λογισμικού εξελίσσονται όλο και περισσότερο και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Οι χρήστες Android πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Σε σύγκριση με το App Store της Apple, το Play Store της Google έχει λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας» δήλωσε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky.

Επιπλέον, οι χρήστες Android μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο, εξήγησαν. «Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο είναι δυνατές οι κυβερνοεπιθέσεις».

Τα προειδοποιητικά σημάδια για την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στο κινητό σας

Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια για την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας περιλαμβάνουν:

  • Εμφάνιση αναδυόμενων παραθύρων
  • Mικρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας
  • Εμφάνιση μη αναγνωρίσιμων εφαρμογών στη συσκευή σας
  • Κρασάρισμα και τερματισμός του τηλεφώνου
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: