Αίγυπτος: Σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β’ ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Σακκάρα – Σε ποιον ανήκει

Κοινοποίηση:
ωσωσωδσ

Από την εποχή του Ραμσή Β’ χρονολογείται η σαρκοφάγος που ήρθε στο φως στη νεκρόπολη Σακκάρα στην Αίγυπτο. Αποδίδεται στον Πταεμούγια, «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» του φαραώ.

Ο Ραμσής Β’ κυβέρνησε την Αίγυπτο τον 13ο αιώνα π.Χ. και 3.300 χρόνια μετά ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος του Πταεμούγια, στενού συνεργάτη του φαραώ. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Καΐρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Μια σαρκοφάγος από κόκκινο γρανίτη ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Σακκάρα, νότια του Καΐρου τη Δευτέρα (19.09.2022). Η τοποθεσία, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια των επιβλητικών πυραμίδων της Γκίζας, αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι γνωστή για την πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ.

Ο Πταεμούγια ήταν βασιλικός γραμματέας και επικεφαλής του θησαυροφυλακίου στο Ραμσείο, ένα επιβλητικό μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν του Ραμσή Β’ στις Θήβες – το σημερινό Λούξορ. Ήταν επίσης «υπεύθυνος για τις προσφορές σε όλους τους θεούς της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου», δήλωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: