Άγνωστη είναι η τύχη των ελληνικών προϊόντων που είχαν πάρει το δρόμο για την Ουκρανία, παραμονές της ρωσικής εισβολής. Μεγάλος είναι ο προβληματισμός των ελληνικών εταιρειών που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ουκρανία, για την επομένη των ελληνο-ουκρανικών εμπορικών σχέσεων, ενώ στο μεταξύ, Έλληνες εξαγωγείς δέχονται αγωνιώδεις εκκλήσεις από λιανεμπορικές αλυσίδες της Ουκρανίας, για αποστολή τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του GRTimes.gr, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνταντόπουλος είπε ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνικά προϊόντα – κυρίως πετρελαιοειδή και τρόφιμα- καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα παραλαμβάνονται από φορτηγά ουκρανικών εταιρειών, από τις αποθήκες των ελληνικών εταιρειών.
Ως τώρα ο ΣΕΒΕ προσπαθεί να διασταυρώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίς, προϊόντα που είχαν παραδοθεί την προηγούμενη Παρασκευή, για Ουκρανία, δηλαδή την επομένη της εισβολής, επιστρέφονται στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, έχουν σταματήσει οι εισαγωγές.
Πιο διαφωτιστικές πληροφορίες, το GRTimes.gr, δεν μπόρεσε να πάρει ούτε από το Ελληνο- Ουκρανικό Επιμελητήριο, το οποίο επανέλαβε την ήδη γνωστή παράδοση της αποστολής βοήθειας που απέστειλε η ελληνική Πολιτεία.
Στα 372 εκατ. το ελληνο-ουκρανικό εμπόριο
Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι πρόξενος πολλών προβλημάτων για τις ελληνο-ουκρανικές εμπορικές συναλλαγές, παρότι το διμερές εμπόριο με τη συγκεκριμένη χώρα είναι σε χαμηλά επίπεδα, στα 372 εκατ. ευρώ με στοιχεία 2020.
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από τους Αμερικανούς, για αναμενόμενη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αρκετές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ως και την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, φόρτωναν προϊόντα για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, να τα προλάβει καθ’ οδόν προς τους προορισμούς τους. Άλλωστε, οδικώς, απαιτούνται 3-4 ημέρες για να φτάσουν τα προϊόντα, από Ελλάδα στην Ουκρανία, ανάλογα με το σημείο παράδοσής τους.
Το εμπόριο δεν σταματάει ποτέ
Το εμπόριο, δεν σταματάει ούτε μπροστά στις ένοπλες συγκρούσεις, ούτε στους πολέμους καθώς υπάρχουν ανθρώπινες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Λόγω της κατάστασης το λιμάνι της Οδησσού έχει κλείσει, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ουκρανικές επιχειρήσεις που έχουν βάσεις σε Πολωνία και Τσεχία, θα προσπαθήσουν να διοχετεύσουν προϊόντα στην Ουκρανία.
Τυπικά ή άτυπα, όπως έχουμε δει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα, φορτηγών, που μεταφέρουν προϊόντα για ανελαστικές ανάγκες των πολιτών.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των σημερινών Ουκρανο-Ρωσικών συνομιλιών για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά ακόμη και αν υψωθεί λευκή σημαία, δύσκολα θα καθησυχαστούν οι ανησυχίες των μεγάλων λιανεμπορικών που φυσικά προσπαθούν να εξασφαλίσουν προϊόντα για το καταναλωτικό τους κοινό.
Φυσικά σε συνθήκες πολέμου, το ρίσκο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην Ουκρανία, είναι μεγάλο καθώς δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων ή κι’ αν καλυφθούν, το ασφάλιστρο θα είναι απαγορευτικά υψηλό.
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι το εμπόριο δεν σταματάει ποτέ, οπότε τρόποι θα βρεθούνε για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ουκρανών, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ενώ σε αυτές τις συνθήκες, κάποιοι, οι περισσότεροι, χάνουν, όταν άλλοι κερδίζουν.
Συμπολιτες μου που λεει και η κουλα απλα…. μαυρη αγορα αν κατσετε εδω η αν μεταναστευσετε…. να πατε στη ζουγκλα με τον Ταρζαν! Εκει δεν πεφτουνε μπομπες τουλαχιστον και υπαρχουνε χουρμαδες μπανανες τζαμπα!
Αφήστε τις εξαγωγές να δούμε με τις εισαγωγές τι θα πάθουμε. Ρώσσους τουρίστες ούτε στον ύπνο μας δεν θα ξαναδούμε. Κατά τα άλλα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας για αυτό τρέξαμε πρώτοι να μπούμε στο μάτι της Ρωσίας. Τι δουλειά έχουμε εμείς δεν το καταλαβαίνω. Αλλά βέβαια άλλο οι Έλληνες και άλλο οι κυβερνώντες μιζαδοροι και απατριδες. Καλά ξεμπερδεματα.
Θα λυσαξουμε να τρωμε τσιπουρες και λαβρακια
Και για τις εξαγωγές που κάναμε στη Ρωσία? Μετα το φιάσκο Μητσοτάκη τι θα γινουν?