ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ… Οι νέοι ιδιοκτήτες της βίλας Ψυχάρη και οι μνήμες της Χούντας (φωτο&βιντεο)

Κοινοποίηση:
psixa1-1068x562-1

Να, λοιπόν, που η τύχη πολλές φορές φέρνει περίεργες συμπτώσεις: Στα τέλη του 2012 ξεσπάει μια δημόσια φιλονικία ανάμεσα στον τότε παντοδύναμο μεγαλοεκδότη Σταύρο Ψυχάρη και στον τέως Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Η διαμάχη των δύο δημοσίων προσώπων εξελίσσεται πάνω στον καμβά μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου. Την περίοδο της δικτατορίας.

Ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ασκεί οξύτατη κριτική στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, αναμειγνύοντας το όνομά του σε παρασκηνιακές επαφές με στελέχη της δικτατορίας Ιωαννίδη.

Οι σχετικοί ισχυρισμοί δημοσιεύονται στη στήλη του “Μικροπολιτικού” στα “Νέα”, υπό την μορφή επιστολής που υπογράφει κάποιος με το ψευδώνυμο “Αθηναίος Πολίτης”.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι φήμες για τις τότε επαφές του Απόστολου Κακλαμάνη, συνδυάζονται με τα δύο ονόματα – “κλειδιά” τους αδελφούς Χαράλαμπο και Αριστείδη Παλαΐνη, που υπήρξαν οι στενότεροι και πλέον έμπιστοι συνεργάτες του “αόρατου δικτάτορα” και αρχηγού της ΕΣΑ ταξίαρχου Δημήτριου Ιωαννίδη.

 

Αριστείδης Παλαΐνης

 

Χαράλαμπος Παλαΐνης  
Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, αλλά και με προσωπικές μαρτυρίες των ιδίων, τα δύο αδέλφια είχαν πάρει εντολή από τον ταξίαρχο Ιωαννίδη να δημιουργήσουν παρασκηνιακές επαφές με πολιτικούς από το Κέντρο και την Δεξιά, στην προσπάθεια του δικτάτορα να σπάσει την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει και να ανοίξει μία γραμμή επικοινωνίας με τον πολιτικό κόσμο της χώρας. 

Αρκετά χρόνια μετά, η τύχη το έφερε έτσι,ώστε η κόρη του ενός από τους δύο αδελφούς Παλαΐνη (του Χαράλαμπου), να είναι η καινούργια οικοδέσποινα της βίλας Ψυχάρη, που βγήκε πριν από λίγες μέρες στον πλειστηριασμό από την Alpha Bank. Και αφού “χτυπήθηκε” από τρία πολύ δυνατά ονόματα του παγκόσμιου πλούτου – δύο Έλληνες εφοπλιστές και έναν Ελβετό μεγαλοεπενδυτή – τελικά κατέληξε στον τρίτο από αυτούς: Στον Νιλ Ρίμερ, σύζυγο της κόρης του Χαράλαμπου Παλαΐνη, Σταματίας.

Τους νέους ιδιοκτήτες της πολυτελούς βίλας Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι αποκάλυψε η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, σε διαδοχικά δημοσιεύματα, τις δύο τελευταίες Κυριακές.

Στη συγκεκριμένη εφημερίδα μιλάει ο ίδιος, ο πρώην αξιωματικός και πεθερός του Νιλ Ρίμερ και περιγράφει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το πως η κόρη του γνώρισε τον Ελβετό μεγαλοεπιχειρηματία και αποφάσισε να κάνει οικογένεια μαζί του.

Ο πεθερός του Ρίμερ κάνει λόγο για έναν έρωτα με την πρώτη ματιά, που έκανε τον Ελβετό επιχειρηματία να έλθει πιο κοντά στην Ελλάδα και να γνωρίσει το Πόρτο Χέλι, όπου η οικογένεια της νύφης διέθετε παραθεριστικές κατοικίες.

Το ζεύγος Νιλ και Σταματίας Ρίμερ είχε προτείνει στον Σταύρο Ψυχάρη να αγοράσει την παραθαλάσσια βίλα του κάποια χρόνια πριν. Και παρόλο που η αγοραπωλησία δεν έγινε τότε, ο Νιλ Ρίμερ επανήλθε. Με την ευκαιρία του πλειστηριασμού αγόρασε την έπαυλη Ψυχάρη με την ιδιωτική παραλία, τα 26 στρέμματα και την φανταστική θέα στον Αργολικό κόλπο, αντί 11,75 εκατ. ευρώ.

Μετά από σκληρή κόντρα και δυνατά “χτυπήματα”, το καθένα απ’ τα οποία έφτανε τις 500 χιλιάδες ευρώ, με τους εφοπλιστές Ντίνο Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου.

Οι σχέσεις με τον δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη

Οι περιβόητοι αδελφοί Παλαΐνη υπήρξαν σε όλη την περίοδο της δικτατορίας κεντρικά πρόσωπα, που είχαν πολύ σοβαρό ρόλο σε παρασκηνιακά γεγονότα και εξελίξεις, που επηρέασαν καταστάσεις κρίσιμες για τη χώρα.

Ανήκαν στους πυρήνες των νεαρών χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που είχαν διαμορφώσει ριζοσπαστικές απόψεις, όχι απαραίτητα ταυτόσημες με τις θέσεις του Γεωργίου Παπαδόπουλου, που ήταν ο αρχηγός του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Οι Χαράλαμπος και Αριστείδης Παλαΐνης, μαζί με συναδέλφους τους όπως οι Ιωάννης Στειακάκης, Αθανάσιος Περδίκης, Παρασκευάς Μπόλαρης, Ιωάννης Μανουσακάκης κ.α. ανήκαν στη λεγόμενη τάση των “Κανταφικών” αξιωματικών, που θαύμαζαν τα Νασερικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου της εποχής εκείνης και αντλούσαν εμπνεύσεις και ιδέες από κει.

Ήσαν η μεγάλη ομάδα των λοχαγών και ταγματαρχών, που συσπειρώθηκαν γύρω από τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη και δεν έκρυψαν ποτέ τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εξουσία ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, αλλά και για την πολυτελή ζωή του.

Παρασκευάς Μπόλαρης

 

Ιωάννης Στειακάκης 

Η πολυάριθμη αυτή ομάδα, παρότι είχε μεγάλη δύναμη στα χέρια της, γιατί τα μέλη της είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις – “κλειδιἀ” μετά το πραξικόπημα, δεν θέλησε ποτέ “να εγκαταλείψει τα στρατιωτικά τζιπ και τις αρβύλες”, σε αντιδιαστολή με τις μαύρες λιμουζίνες της χουντικής τριανδρίας Παπαδόπουλου, Μακαρέζου και Πατακού.

Και με τις φαντεζί συμπεριφορές της Δέσποινας Παπαδοπούλου ως όψιμης “πρώτης κυρίας”. Αλλά και με τις ενοχλητικές και “ασύμβατες” με την θέση του και τα καθήκοντά του δραστηριότητες του Αρχηγού της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη, ο οποίος περιέφερε στα νυχτερινά κέντρα της εποχής τον ερωτά του για ένα νεαρό μανεκέν, την μετέπειτα σύζυγό του Ντέλλα Ρουφογάλη.

Στο μυαλό τους συνδύαζαν τον αντικομμουνισμό με την αντιπάθειά τους προς την Βασιλεία. Ενώ οι απόψεις τους για την οικονομία και την κοινωνία είχαν μάλλον εθνικοσοσιαλιστικό περιεχόμενο.

Δεξιά ο Δημήτρης Ιωαννίδης 

Οι Χαράλαμπος και Αριστείδης Παλαΐνης γνωρίζουν πολλά για το άγνωστο μέχρι σήμερα παρασκήνιο, που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου απ’ τον Διοικητή της ΕΣΑ ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη. Φαίνεται μάλιστα ότι ο Χαράλαμπος Παλαΐνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη σύλληψη του δικτάτορα Παπαδόπουλου τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 1973 στη βίλα που έμενε στο Λαγονήσι.

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Η συνωμοσία κατά Μακαρίου

Οι αδελφοί Παλαΐνη φαίνεται επίσης ότι γνωρίζουν πολλά για τις σκοτεινές πτυχές του παρασκηνίου, που προηγήθηκε πριν το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, με το οποίο ανατράπηκε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή της Τουρκίας στο νησί.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον ρόλο της Αμερικανικής CIA στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τις “ενθαρρύνσεις” των Αμερικανικών υπηρεσιών προς τον Ιωαννίδη να προχωρήσει στην ανατροπή του Αρχιεπισκόπου.

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Από την άποψη αυτή, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα είπαν ο Αριστείδης Παλαΐνης, θείος της Σταματίας Ρίμερ, και ο πατέρας της Χαράλαμπος στην εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου”, πριν από λίγα χρόνια:

 

Στη μεταπολίτευση

Η ανάμιξη των αδελφών Παλαΐνη, δεν φαίνεται να τελειώνει στις επαφές που τους ανέθεσε να κάνουν ο “αόρατος δικτάτορας” Δημήτριος Ιωαννίδης με νεαρούς πολιτικούς την τελευταία περίοδο της δικτατορίας.

Είναι οι συναντήσεις αυτές, τις οποίες ο Σταύρος Ψυχάρης “βάπτισε” τα “σεμινάρια της Νέας Σμύρνης”. Για να αποδώσει και στους πολιτικούς που πήραν μέρος (ορισμένοι από τους οποίους έκαναν και λαμπρή καριέρα στην Κεντροδεξιά) τον χαρακτηρισμό των “Εφαψιών του Φοίνικος” (ο υπαινιγμός ήταν σαφής και αφορούσε το “πουλί”-σύμβολο της Χούντας).

Σταύρος Ψυχάρης

Εκτός όλων αυτών, ο Χαράλαμπος Παλαΐνης φαίνεται ότι ήταν παρών, σε κάποιο διπλανό γραφείο, από την αίθουσα στην οποία ο τελευταίος Πρόεδρος που εγκατέστησε η χούντα στην Ελλάδα (Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης), προήδρευσε της ιστορικής σύσκεψης των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στην ομαλότητα, με την παράδοση της εξουσίας από τη δικτατορία Ιωαννίδη σε κυβέρνηση πολιτικών.

Η σύσκεψη αυτή κατέληξε, μετά από τους ιδιαίτερους χειρισμούς που έκανε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, να ζητήσει την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή απ’το Παρίσι.

Αμέσως μετά ο Καραμανλής σχημάτισε Κυβέρνηση από πολιτικά πρόσωπα, που ανέλαβε το δύσκολο έργο να επαναφέρει τη Δημοκρατία και να θέσει τέρμα στη δραματική και επιζήμια για την Ελλάδα περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ευάγγελος Αβέρωφ

Εθισμός στα …πραξικοπήματα

Η επιστροφή στη Δημοκρατία δεν σήμανε και το τέλος της ταραχώδους δραστηριότητας των αδελφών Παλαΐνη.

Πραξικόπημα της Πιτζάμας

Και οι δύο φέρονται ότι έλαβαν ενεργό μέρος στο περιβόητο “πραξικόπημα της πιτζάμας”. Έτσι ονόμασε την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που εκδηλώθηκε λίγους μήνες μετά την μεταπολίτευση του 1974 και την επάνοδο της Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ.

Ο ίδιος, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των πραξικοπηματιών, που έγινε το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1975.

Ο Αβέρωφ βάπτισε έτσι την απόπειρα πραξικοπήματος, επειδή οι πρωτεργάτες συνελήφθησαν στα σπίτια τους από δυνάμεις πιστές στον Καραμανλή, μέρες πριν ξεκινήσουν την υλοποίηση του σχεδίου τους. Δηλαδή τους έπιασαν στον ύπνο με τις πιτζάμες!

Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιστολές τους στον τύπο και τις ελάχιστες δηλώσεις τους σε ορισμένες τηλεοπτικές έρευνες οι αδελφοί Παλαϊνη δεν έχουν προχωρήσει σε πλήρη εξιστόρηση των δραματικών εκείνων εξελίξεων, που ξεκίνησαν από την προετοιμασία του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967, για να φτάσουν μέχρι την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της “πιτζάμας”.

Οι εξηγήσεις που έχουν δώσει και οι αποκαλύψεις που έχουν κάνει αποτελούν ελάχιστες ψηφίδες, μικρές σταγόνες, σε έναν ωκεανό συνταρακτικών γεγονότων και εξελίξεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άλλαξαν την μοίρα του Ελληνισμού προς το χειρότερο. Επισωρεύοντας δεινά, ιδιαιτέρως στον Ελληνισμό της Κύπρου.

Επειδή από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου ελάχιστοι πλέον βρίσκονται στην ζωή, όπως οι αδελφοί Χαράλαμπος και Αριστείδης Παλαΐνης, καλό είναι να καταθέσουν με πληρότητα τα όσα γνωρίζουν και θυμούνται, για να μάθει ο Ελληνικός λαός, επιτέλους, το “πως” και το “γιατί”…

europost.gr/Σπύρος Καπετανάκος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: