ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Αναστασιάδης κάνει λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο

Κοινοποίηση:
Αναστασιάδης

Στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση των εντάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά το γεύμα εργασίας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τις περιφερειακές προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις κυπριακές θάλασσες, καθώς επίσης και τη σημασία αποφυγής προκλήσεων στα Βαρώσια κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τους κινδύνους που θα δημιουργούνταν από τυχόν ανακοίνωση δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και τις αρχές και αξίες της Ένωσης.

Επεσήμανε πως η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία που, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας, ενώ επιμένουν σε λύση δύο κρατών.

Παρά το απαράδεκτο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Η λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Από δικής του πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαίωσε πως – παρά τις όποιες δυσκολίες – θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο, επί τη βάσει της σαφούς εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Ο Αναστασιάδης είναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ μην ξεχνάτε ότι ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Την περίοδο λίγο πριν το δημοψήφισμα το 2004 πηγαινοέρχοταν μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας με μια απίστευτη εγρήγορση ενώ ταυτόχρονα όπου έδινε συνέντευξη ήταν υπέρμαχος στο να πουν οι Κύπριοι το ΝΑΙ. Φημολογείται ότι έχει μεγάλη περιουσία σε γη στα κατεχόμενα και ότι με την ”μοιρασιά” που θα προέκυπτε από το σχέδιο Ανάν θα γύριζαν όλα ξανά (εντελώς τυχαία) στην κατοχή του. Αυτόν τον τύπο ψηφίσαν οι Κύπριοι ο οποίος νομίζω τους αξίζει αν σκεφτεί κανείς ότι ξαναέβγαλαν τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ τους από το συρτάρι όταν από τη Λίρα πέρασαν στο Ευρώ και κατάλαβαν τι θα πει Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χρήμα κύριοι μιλά!

  2. Την ξεπουλανε την Κυπρο.. Σε λιγο θα ξεπουληθει και η Ελλαδα. Αναθεμα στους πολιτικους μας.

    1. ΛΑΘΟΣ. Ούτε αυτός ούτε οι δικοί μας βγαίνουν με πραξικόπημα.
      Κάποια υπόζωα τους ψηφίζουν.

Comments are closed.