ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ…!!! Οι τουρκοι θα κάνουν την Χάλκη… Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών…!!!

Κοινοποίηση:
ΕΡΤΥΕΡΡΕΥ

Εχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει ερμητικά κλειστή, και παρ’ όλα αυτά το εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει στον καταπράσινο λόφο της «Ελπίδας» συνεχίζει να προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία της βρίσκονται στον «πάγο» εδώ και χρόνια -με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να στέλνει εκ νέου μέσω του in.gr μήνυμα στη γείτονα- σύντομα ενδέχεται να επισκιαστεί από ένα άλλο θρησκευτικό οίκημα που θα δημιουργηθεί στο νησί.

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες από την τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου εδώ και χρόνια νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος της Χάλκης, το παλιό σανατόριο, μεταβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί Θεολογικό Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών.

Τα συγκεκριμένα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας είχαν δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018.

Τότε, με επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης, Χαϊντάρ Μπεκίρογλου, γνωστοποιήθηκε ότι ένα μεγαλοπρεπές Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών επρόκειτο να δημιουργηθεί στη Χάλκη, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά εντόνως.

α σχέδια «πάγωσαν», όμως το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από συνεχή αιτήματα του Δήμου οι εγκαταστάσεις να επαναλειτουργήσουν ως νοσοκομείο κοροναϊού, και ερώτηση της αντιπολίτευσης όπου κατέστη σαφές ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει διατεθεί προς εκμετάλλευση στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η τελευταία, θέλοντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις και αρνούμενη να τοποθετηθεί αν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων περί ίδρυσης Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών που είχαν προαναγγελθεί, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα παράσχει κάθε είδους υγειονομική στήριξη στους κατοίκους της Χάλκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «αν αποφασιστεί η δημιουργία νοσοκομείου για την πανδημία, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε τις εγκαταστάσεις (σ.σ. στο υπουργείο Υγείας)». Σε περίπτωση που τα προαναγγελθέντα σχέδια των τουρκικών αρχών λάβουν «σάρκα και οστά» -παρά το γεγονός ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους- γεννώνται ερωτήματα για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, καθώς και για τη χρονική στιγμή που εφαρμόζεται μια τέτοια απόφαση.

Σημειώνεται πως μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχουν μετατραπεί σε τεμένη η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, κινήσεις που έρχονται σε συνέχεια χρόνιων αδικιών και πολιτικών κατά του ελληνισμού της Πόλης που εφάρμοσαν τουρκικά καθεστώτα (κατά κύριο λόγο το 1920-2002) με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση του πληθυσμού του.

Παράλληλα, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την επαναλειτουργία της οποίας καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια δυναμικές προσπάθειες. Οδηγούνται όμως συνεχώς σε αδιέξοδο, καθώς η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ζητεί ανταλλάγματα υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.