ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- Επιστρεπτέα προκαταβολή όχι για τις νέες επιχειρήσεις του 2019

Κοινοποίηση:
κουλης

“Αξιότιμε Πρωθυπουργέ

Πραγματοποιήσατε πρόσφατα εξαγγελίες για την εστίαση. Δημιουργήσατε προσδοκίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 για τον κλάδο και άλλες κλειστές επιχειρήσεις. Δεν πιστεύω ότι το κάνατε να κοροϊδέψετε κάποιον.

Δυστυχώς μάλλον δεν βρέθηκε χρόνος να ενημερωθείτε για το πως βγαίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή και πως οι νέες επιχειρήσεις, αυτές που έγιναν το 2019 δεν θα πάρουν ΠΟΤΕ αξιόλογη ενίσχυση. Αυτές που κουβαλούν στην πλάτη τους όχι μονο τα δεινά του covid-19 αλλά και την πρόσφατη μεγάλη επένδυσή τους.

Για μια ακόμα φορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή (6η) χρησιμοποιείται η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών του 2019. Κι αν αυτό ήταν λογικό όταν η σύγκριση γινόταν μεταξύ 2020 και 2019 είναι εντελώς παράλογο και άδικο να γίνεται πάλι  για διαφορά τζίρων 2021 και 2020. Χρησιμοποιούνται στοιχεία έτους που δεν είναι στο σημείο σύγκρισης και συμπωματικά είναι το έτος που οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2019 πραγματοποίησαν τα έξοδα επένδυσής τους.

Το αποτέλεσμα είναι για τον Ιανουάριο, που θέλατε να βοηθήσετε την εστίαση και άλλους κλάδους που ήταν κλειστοί, οι νέες επιχειρήσεις θα πάρουν το 10% της διαφοράς πτώσης του τζίρου τους, ενώ οι παλιές επιχειρήσεις θα πάρουν το 60%. Αντί να βοηθηθούν δηλαδή οι νέες επιχειρήσεις, αυτές τιμωρούνται.

Το ίδιο (και ακόμα χειρότερο) θα γίνει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Αντί να γίνει σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, θα γίνει με το Φεβρουάριο του 2019 που οι περισσότερες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το 2019 δεν θα λειτουργούσαν.

Για μία ακόμα φορά ο νέος επιχειρηματίας στο έλεος του Θεού και όχι της πολιτείας όπως θα έπρεπε.

Φυσικά κανένας από κάποιο επιμελητήριο που πιθανότατα να μίλησε με τα αρμόδια Υπουργεία δεν θα διαμαρτυρήθηκε, μιας που όσοι είναι στο προεδρείο δεν έχουν σχέση πλέον με νέες επιχειρήσεις και είναι «λογικό» να έχουν ξεχάσει την αγωνία τους. Απλά το προσπέρασαν χωρίς να το προσέξουν αφού δεν τους αφορά.

Δεν ξέρω αν είναι αργά για δάκρια.

Αν όμως δεν είχε πέσει στην αντίληψή σας αυτή η κατάφορη αδικία οφείλετε έστω και αναδρομικά να την διορθώσετε.

Άλλωστε οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2019 έχουν μείνει έξω από τα πάντα. Ακόμα και από τα προγράμματα επιχορήγησης της περιφέρειας λόγω COVID.

Πριν σας στείλω την επιστολή προσπάθησα ματαίως να επικοινωνήσω με κάποιον από το Υπουργείο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Μάταια ομως. Πόρτες κλειστές. Καμία διάθεση να ακούσουν.

Σας καλώ να πράξετε το σωστό και δίκαιο ναι να βοηθήσετε τις χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις. Πριν έρθει το μοιραίο.

 

Με εκτίμηση,

Φώτης Γεωργόπουλος

Επιχειρηματίας”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: