ΑΑΔΕ: Ετοιμάζει ψηφιακή παγίδα για τις μαϊμού αποδείξεις

Κοινοποίηση:
ΑΑΔΕ

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code που φέρει κάθε απόδειξη.
Οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσιμπήσουν» επιτόπου την έκδοση πλαστών στοιχείων ελέγχοντας την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.
Στόχος είναι χρησιμοποιώντας τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και QR scaners, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων να εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης λαμβάνονται οι παρακάτω:

Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή
Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).
Σε επόμενη φάση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ζητήσει και τη συνδρομή των καταναλωτών προκειμένου να εντοπίζουν μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τις «μαϊμού» αποδείξεις. Πέρα από από το προφανές κέρδος που θα υπάρχει για τα δημόσια οικονομικά από την αποκάλυψης της φοροδιαφυγής, εξετάζεται να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα σκανάρουν τις αποδείξεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει αυξητική τάση, καθώς επιτήδειοι βρίσκουν όλο και περισσότερους τρόπους προκειμένου να εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις, κλέβοντας στην ουσία το ΦΠΑ και αποφεύγοντας το φόρο.

Oι υπόλοιπες παρεμβάσεις
Για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά το φορολογικό σκέλος, εκτός από την ένταξη είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν και οι ακόλουθες δράσεις:

Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και POS και έναρξη του νομικού πλαισίου για τις τεχνικές απαιτήσεις και διαδικασίες για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
Φορολογικά εργαλεία για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων.
Φορολογικά εργαλεία για επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, την ανάπτυξη των λειτουργικών δυνατοτήτων του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ και όλων των αναγκαίων απαιτήσεων για τη θέση σε λειτουργία του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφής ΦΠΑ (τεχνικές προδιαγραφές), όπως θα πιστοποιείται με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό φορολογικών και τελωνειακών Αρχών. Προβλέπεται η έκδοση εγκυκλίου σχετικά με κοινό χάρτη πορείας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) για τη διασφάλιση της συνοχής των αρμοδιοτήτων και λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα ΤΠ που υποστηρίζονται από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επίσης, γνωστοποιήσεις ανάθεσης συμβάσεων για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, αναβάθμιση και συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, υπηρεσίες διαχείρισης γραφείου, προμήθεια εξοπλισμού, σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας της ΑΑΔΕ.
Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με δημοσίευση παράγωγου δικαίου για τη σύσταση μονάδας κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας στο υπουργείο Οικονομικών και Διεύθυνσης Παροχής Υπηρεσιών στην ΑΑΔΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΕΝΩ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΑΚΤΩΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΕΛΕΧΓΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ

Comments are closed.