Όταν οι Αθηναίοι είπαν “ναι” στο καλό, έτοιμο ρούχο! Ενδύματα Βάρδας: Από την οδό Αθηνάς του Μεσοπολέμου…στα πέρατα της χώρας

Κοινοποίηση:
3

Δύο φιλόδοξοι φίλοι ξεκίνησαν μια επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του 1930, που έμελλε να αλλάξει τις συνήθειες των Αθηναίων.

Το ξεκίνημα έγινε το 1939. Μέχρι τότε, ο Κων/νος Βάρδας και ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος εργάζονταν για αρκετά χρόνια ως υπάλληλοι, σε μια εμπορική επιχείρηση, στην οδό Αθηνάς. Το κατάστημα που άνοιξαν εμπορευόταν αρχικά υφάσματα με το μέτρο. Με μία ταμία, οι δυο τους εργάζονταν διαρκώς, ακόμη και τα βράδια και τις Κυριακές, που ήταν ανοιχτός ο κινηματογράφος, προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Το 1951, το κατάστημα έγινε τετραώροφο και οι δύο έμποροι συνεταίροι σε μια Ομόρρυθμη Εταιρεία. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1961, η εταιρεία γίνεται Ανώνυμη, με την επωνυμία «Κ. Βάρδας και Δ. Αναγνωστόπουλος ΑΕΕ», και οι δύο συνεργάτες συμμετέχουν με 50% ο καθένας. Εκείνη τη χρονιά δημιούργησαν το πρώτο οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής ετοίμου ενδύματος στην Ελλάδα, στον Βοτανικό, με 450 εργάτες.

Για την καλύτερη οργάνωσή, προχώρησαν, το 1962, στην απόσχιση του βιοτεχνικού κλάδου της εταιρείας, και την εισφορά του στη νεοσυσταθείσα εταιρεία με την επωνυμία ADAM’S ΑΒΕΕΕ. Ωστόσο, ο αιφνίδιος θάνατος του Κων/νου Βάρδα το 1971 άλλαξε τα δεδομένα και οι δύο γιοι του, Δημήτρης και Θεόδωρος, κλήθηκαν να αναλάβουν την επιχείρηση. Συνεργάστηκαν με τον Αναγνωστόπουλο μέχρι το 1974. Η εταιρεία ADAM’S ΑΒΕΕΕ, που λειτουργούσε ένα κατάστημα, έμεινε στην κυριότητα της οικογένειας Δ. Αναγνωστοπούλου, ενώ στην οικογένεια Βάρδα παρέμειναν τα δύο καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για μια δεκαετία, μέχρι το 1991, τα δύο αδέλφια ανέπτυξαν το brand name «Βάρδας», η παραγωγή του οποίου γινόταν στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο καταστημάτων.

Αλλαγή σκηνικού

Το σκηνικό όμως αλλάζει πάλι τη δεκαετία του 1990, την εποχή που ξεκινά η ιδιωτική τηλεόραση και οι Ελληνες αποκτούν καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Η εταιρεία προχωρά σε επανατοποθέτησή της στην αγορά και καθιστά σταδιακά τα 18 καταστήματά της multibrand ( δηλαδή έχει και άλλες μάρκες προς πώληση).

Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 σηματοδοτούν ακόμη μια αλλαγή. Η πτώση του Χρηματιστηρίου επαναφέρει τους καταναλωτές στις επιλογές που χαρακτηρίζονται από ποιότητα στη σωστή τιμή, και το σήμα «Βάρδας» δείχνει να ξαναβρίσκει τη χαμένη του αίγλη.

2001

Η εταιρεία εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και συνεχίζει την επέκταση του δικτύου της αριθμώντας 54 καταστήματα με τις επωνυμίες VARDAS, BCBGMAXAZRIA, CANALI, CALVIN KLEIN, TIE RACK και MANSETA.

2010

Με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η εταιρεία εξέρχεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, και διατηρεί την παρουσία της, με λιγότερα σημεία πώλησης.

2014

Η εταιρεία διοικείται από την 2η και 3η γενιά της οικογένειας Βάρδα και συμπληρώνει 75 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, πάντα πιστή στην κομψότητα και στην σωστή σχέση ποιότητας και τιμής.

2015

H εταιρεία VARDAS ανοίγει το ηλεκτρονικό κατάστημα www.vardas.gr, και επενδύει στο μέλλον.

1 Θεόδωρος Κ. Βάρδας

ΛΕΖΑΝΤΑ: Από αριστερά Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, στο κέντρο ο κ. Γ. Καραμητσάνης, επί χρόνια  νομικός σύμβουλος της εταιρείας και δεξιά ο Κωνσταντίνος Βάρδας

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: