Όταν η Λιβύη ήταν ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας (EIKONEΣ)

Κοινοποίηση:
andreas

O πρέσβης της Λιβύης έχει διορία λίγων ωρών προκειμένου να να φύγει ως ανεπιθυμητος απο τη χώρα μας. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπήρχε μια περιοδος που η Ελλάδα και η Λιβύη ήταν φιλες και συμμαχες χώρες.

Θετικός ως προς την πολιτική που εφάρμοζε στη χώρα ο Καντάφι, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο ίδιος άλλωστε είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς ως «διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των Αρχαίων Αθηναίων» προς μια «αταξική κοινωνία»..

Μέσα στα χρόνια, Ανδρέας και Καντάφι έγιναν προσωπικοί φίλοι. Ο Παπανδρέου άλλωστε είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Καντάφι και Μιτεράν στην Κρήτη για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Τσαντ. Στη συνάντηση αυτή υπήρξε συμβιβασμός, ο οποίος φέρει το όνομα «συμφωνία της Ελούντας».

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Παπανδρέου του 1981 ήταν η τοποθέτηση του Μάνου Καφετζόπουλου ως πρεσβευτή στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Λιβύη Αραβική Τζαµαχιρία – Δημοκρατία των Μαζών, όπως ονομαζόταν.

Ο Παπανδρέου είχε εξ αρχής να προσπαθήσει να οικοδομήσει γέφυρες με τον αραβικό κόσμο στα πλαίσια της τότε ενίσχυσης του Κινήματος των Αδέσμευτων, δηλαδή των κρατών που δεν ευθυγραμμιζόταν με την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το ’84 ο Παπανδρέου είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός την Τρίπολη της Λιβύης, σε συνεννόηση με τον Αραφάτ και με στήριξη από τα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής. Στο ταξίδι του αυτό άλλωστε είχε γνωρίσει και τημ μετέπειτα τρίτη συζυγό του Δημητρα Λιάνη.

Στην αποστολή τον συνόδευαν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς, ο μετέπειτα Πρέοδρος της Δημοκρατίας και τότε υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο Μάνος Καφετζόπουλος.

Η συμφωνία των δύο ηγετών ήταν να απομακρύνουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τον χώρο της Μεσογείου.

Κατά τον πόλεμο Λιβύης και Γαλλίας για το Τσαντ, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διασφαλίσει την ασφαλή διαμονή του Καντάφι στην Κρήτη.

Εκεί, σε ξενοδοχείο στην Ελούντα, στις 15 Νοεμβρίου του 1984, Καντάφι και Μιτεράν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός. Τον Καντάφι συνόδευαν 80 γυναίκες σωματοφύλακες.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τι 1985, ο Καντάφι έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Παπανδρέου και έθετε ως κοινό στόχο «την τελική νίκη του σοσιαλισμού».

Μετά την απομάκρυνση του Παπανδρέου απο την εξουσία το 1989, οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης άλλαξαν. Η Ελλάδα επέστρεψε στην δυτική τροχια και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τους συμμάχους της.

Πολλά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2010 ο Καντάφι είχε υποδεχθεί τον γιο του Ανδρέα, Γιώργο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μάλιστα μαζί του μια φωτογραφία από τη συμφωνία της Ελούντα. Ωστόσο η χρεωκοπία ήταν τότε προ των πυλών και η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια να ασκήσει εξωτερική πολιτική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: