Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Τι προβλέπεται για το βιασμό, την αιμομιξία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Κοινοποίηση:
720_788321_b4dd668195-858ea0db6f95bc57

Την αυστηροποίηση ποινών για γενετήσια εγκλήματα, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας, αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως είναι ο εμπρησμός δασών, προβλέπει μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το νομοσχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αναλυτικά οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που προτείνονται:

Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):

Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5). Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16). Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη).

-Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:

Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).

-Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).

-Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ): Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση). Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

-Για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών).

Περιβαλλοντικά εγκλήματα

-Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:

Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων

Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος

Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

-Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

Προβλέπεται αρμοδιότητα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: