ΌΡΙΑ: Το σαπιοκάραβο με το οποίο οι Γερμανοί μετέφεραν Ιταλούς αιχμαλώτους. Βυθίστηκε αύτανδρο στο Σούνιο μαζί με 4000 στρατιώτες [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
ΟΡΙΑ

Το επιταγμένο από τους Ναζί νορβηγικό πλοίο «Όρια» απέπλευσε από τη Ρόδο με κατεύθυνση τον Πειραιά στις 11 Φεβρουαρίου του 1944.

 

Στα αμπάρια του ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 4000 Ιταλοί στρατιώτες, που ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών. Είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 η συνθηκολόγηση της Ιταλίας και οι Γερμανοί, που κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, επέταξαν πολλά πλοία και τα χρησιμοποίησαν για μεταφορά αιχμαλώτων. Το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο και δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας για να μεταφέρει εμπορεύματα και φυσικά ανθρώπους. Το «Όρια» αναχώρησε με πολύ κακό καιρό. Οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και το φορτίο του πλοίου, πολύ βαρύ….

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το «Όρια» δέχτηκε επίθεση από βρετανικά πλοία αλλά κατάφερε να ξεφύγει. Όταν έφτασε στα ανοιχτά του Σουνίου, προσέκρουσε στο βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος. Αμέσως πήρε κλίση και λίγο αργότερα βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 4.000 Ιταλούς, αλλά και αρκετούς Γερμανούς που ταξίδευαν με το πλοίο σαν φρουροί των αιχμαλώτων….

Το σημείο του ναυαγίου χαρακτηρίστηκε «υγρός τάφος»

Από το ναυάγιο του διασώθηκαν μόνο τα μέλη του πληρώματος, ο καπετάνιος, ο Έλληνας μηχανικός , 45 Γερμανοί και 49 Ιταλοί στρατιώτες, οι οποίοι βγήκαν εξαντλημένοι ή τραυματισμένοι στην ακτή. Για πολλές μέρες οι ακτές της περιοχής ήταν γεμάτες με τα άψυχα κορμιά Ιταλών του «Όρια». Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής, που έσπευσαν να βοηθήσουν όσους είχαν καταφέρει να επιζήσουν, ανέφεραν στη «Μηχανή του Χρόνου» ότι ήρθαν αντιμέτωποι με έναν αμετανόητο Γερμανό, ο οποίος αντί να δεχτεί τη βοήθειά τους, ύψωσε το όπλο του για να τους απειλήσει. Παρά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, το ναυάγιο δεν έγινε γνωστό καθώς οι Γερμανοί επέβαλαν λογοκρισία και το συμβάν δεν καταγράφηκε ούτε από το ελληνικό λιμεναρχείο, ούτε από άλλη αρχή. Η ιστορία όμως το κατέγραψε….

Το ναυάγιο του «Όρια» που δεν είναι τόσο «διάσημο», είχε σχεδόν τετραπλάσια θύματα από αυτό του πασίγνωστου Τιτανικού, γι΄αυτό πολλοί το χαρακτήρισαν «άγνωστο Τιτανικό». Μετά τον πόλεμο, το πλοίο ανασύρθηκε από το βυθό και διαλύθηκε για να πουληθούν τα υλικά του για άλλες χρήσεις. Στο βυθό του Σουνίου υπάρχουν ακόμα ελάχιστα απομεινάρια της τραγωδίας….

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: