«Έφυγε ο Άρχοντας»! Κλαίει όλη η Λακωνία! Απεβίωσε ο Δημήτρης Καλοειδης. Από το τίποτα κατάφερε να… (ΒΙΝΤΕΟ & ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
ANTIO

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr απεβίωσε σήμερα ο ομογενής και ευεργέτης Δημήτριος Καλοειδής. Μετά από μια χρόνια περιπέτεια με την υγεία του κατέληξε, ευρισκόμενος στην Ελλάδα.

Ευρύτερα γνωστός έγινε στη Λακωνία με την ανέγερση του Ξενοδοχείου Mystras Grand Palace Resort & Spa και τις δεκέδες δωρέες προς Συλλόγους και φορείς.

Δημήτρης Καλοειδής, o «άρχοντας»

Ο Δημήτριος – Ηλίας Καλοειδής γεννήθηκε στην Πετρίνα Λακωνίας και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1974.

Ο Δημήτριος αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις κοινής εστίασης, Μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, έχουν ιδρύσει μια αλυσίδα εστιατορίων και εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Στη Σπάρτη ολοκληρώνουν σύγχρονη υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στον Μυστρά.

a1 a2 a3 a4

Το ζεύγος Καλοειδή

Λίγα λόγια για το ζεύγος Καλοειδή.

Το ζεύγος Γεωργίας και Δημητρίου Καλοειδή έχει τιμήσει τον ελληνισμό στις Η.Π.Α. Ο  Δημήτριος  Καλοειδής του Ηλία και της Ελένης γεννημένος στην Πετρίνα  και η Γεωργία Μανωλάκου του Χρήστου και της Παρασκευής γεννήθηκε στο Βλαχιώτη  Λακωνίας   μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. όπου και αποφάσισαν να πορευτούν μαζί στη ζωή από το 1974.

Ο Δημήτριος αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις κοινής εστίασης, ενώ η Γεωργία σπούδασε πληροφορική και διοίκηση επιχειρήσεων. Μαζί έχουν ιδρύσει μια αλυσίδα εστιατορίων και εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται  στη Νέα Υόρκη.
Το ζεύγος Καλοειδή μετουσιώνει σε καθημερινό τρόπο ζωής  όλα αυτά που συνθέτουν  την ανθρώπινη  υπόσταση και αποστολή  πάνω σε  αυτό τον πλανήτη. Δυο  άνθρωποι  που καταξιωθήκαν,  εκτιμήθηκαν,  τιμήθηκαν, επανειλημμένα όχι  γιατί  κατάφεραν με μόχθο και σκληρή δουλειά να διακριθούν στο οικονομικό τομέα αλλά γιατί η ζωή τους είναι ταυτισμένη,  με την προσφορά στον άνθρωπο, στον  Ελληνισμό της διασποράς και όχι μόνο, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Γενναιόδωροι , φιλάνθρωποι και ανθρωπιστές καινοτομούν  και πρωτοπορούν, επιχειρηματικά και ανθρωπιστικά. Το έργο τους ,γίνεται αιτία για να προβληθεί ευρύτερα  στην πόλη και στη χώρα που ζούνε  το ελληνικό  δημιουργικό στοιχείο, κατατάσσοντας έτσι τον Έλληνα συμμέτοχο στην κοινωνική και πολιτική  ζωή των Ηνωμένων  Πολιτειών. Οι ίδιοι έχουν  κάνει  τεράστιες συνεισφορές σε εκκλησιές μοναστήρια νοσοκομεία και σχολεία, τόσο στις Ηνωμένες  Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα.

Βοήθησαν με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στη διάσωση του σχολείου της κοινότητας  του Τιμίου  Σταυρού στο Μπρούκλιν της Νέας  Υόρκης ( το οποίο και φέρει το όνομα των ευεργετών του)  και έτσι συνεχίστηκε απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Κάθε χρόνο προσφέρουν   υποτροφία ,αναλαμβάνοντας  τα δίδακτρα των τριών  κορυφαίων μαθητών του ημερησίου  σχολείου Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή. 

Έχουν βοηθήσει με σημαντικές δωρεές το Πολιτιστικό  Κέντρο Λακώνων, το καρδιολογικό  κέντρο του νοσοκομείου  της  Νέας  Υόρκης στο Queens, την ίδρυση  του Ιατρικού /οδοντιατρικού κέντρου στην ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, στο Garrison της Ν.Υ. ,το Ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής για το κέντρο ελληνικής  εκπαίδευσης. Με την δωρεά τους  το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης απέκτησε μεταφορικό μέσο για την παιδική πτέρυγα. Στην Πετρίνα η αυτονόμηση της ύδρευσης και η απεξάρτηση από τις πηγές της Αγίας  Μαρίνας είναι έργο του ζεύγους  Καλοειδή . Έργο το οποίο στοίχισε περίπου στα 500.000 ευρώ. Επιπροσθέτως ήταν οι  Κύριοι  Ευεργέτες  για την 10η επέτειο  συμποσίου ελληνικών  γραμμάτων και τεχνών.
Το 1994 ο Παναγιότατος του Οικουμενικού  Πατριαρχείου κύριος Βαρθολομαίος  απένειμε στον κ. Καλοειδή τον τίτλο του ΑΡΧΟΝΤΑ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο είναι μέλος του συμβούλιου και το υπηρετεί ως ταμίας του Ελληνικού  Πολιτιστικού  Κέντρου»

Λαχτάρα για την πατρίδα 

Η ιστορία του επιχειρηματία Δημήτρη Καλοειδή έχει τη γοητεία του αμερικανικού ονείρου, που κατακτήθηκε με κόπο από το μηδέν. Το 1955, σε ηλικία 21 ετών, αποχαιρέτησε τον τόπο καταγωγής του, την Πετρίνα Λακωνίας, μπήκε σε ένα πλοίο και σάλπαρε για τη Νέα Υόρκη, όπου με σκληρή δουλειά, επιμονή και προσωπικές θυσίες δημιούργησε από ένα μικρό εστιατόριο μια αλυσίδα diners.

Ομως ο λόγος που ο ίδιος και η σύζυγός του Γεωργία ξεχωρίζουν σήμερα στην ελληνική Ομογένεια, δεν είναι μόνο η επιτυχημένη πορεία τους ως επιχειρηματιών, αλλά και η ανιδιοτελής προσφορά τους στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις ΗΠΑ. Στην εκτενή λίστα με τις ευεργεσίες τους συμπεριλαμβάνονται η ίδρυση του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου στο Bay Ridge του Μπρούκλιν (Dimitrios and Georgia Kaloidis School at Holy church), η χρηματοδότηση της Καρδιολογικής Πτέρυγας στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και του οδοντιατρείου στην Ακαδημία Αγίου Βασιλείου (Ορφανοτροφείο Αρχιεπισκοπής Αμερικής). Αφορμή για να τον γνωρίσουμε καλύτερα έδωσε το «λακωνικό όνειρό» του, η δημιουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Mystras Grand Palace Resort & Spa, την οποία εγκαινίασε πριν από έναν χρόνο στη θέση Παλαιολόγιο, στον Μυστρά, με τη φιλοδοξία να δώσει νέα πνοή στον τουρισμό και στην οικονομία της Λακωνίας.

Πώς ξεκινάει η δική σας ιστορία; Θυμηθείτε το ταξίδι στην Αμερική και τα πρώτα χρόνια σας εκεί.

Το 1955 επιβιβάστηκα στο πλοίο «Olympia» και μετά από ταξίδι 10 ημερών έφτασα στη Νέα Υόρκη. Έπιασα δουλειά σε ένα ανθοπωλείο στο Μανχάταν και μετά σε ένα μικρό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, ως βοηθός σερβιτόρου, ώσπου το 1959 κατάφερα να ανοίξω ένα μικρό εστιατόριο. Η σύζυγός μου Γεωργία ήρθε το 1963. Αν και ήταν Λακώνισσα με καταγωγή από το χωριό Βλαχιώτη, γνωριστήκαμε χιλιάδες μίλια μακριά και παντρευτήκαμε το 1974. Δεν αποκτήσαμε δικά μας παιδιά. Παιδιά μας είναι όλα τα παιδιά της Ομογένειας που έχουν ανάγκη.


Το πεντάστερο συγκρότημα Mystras Grand Palace Resort & Spa διαθέτει καλαίσθητα δωμάτια και σύγχρονες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, όπως εστιατόρια, μπαρ, πισίνες, κέντρο ευεξίας, τένις κλαμπ, κ.ά

Τα πρώτα χρόνια, η λέξη «διακοπές» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας. Δουλεύαμε πολύ σκληρά, 7 ημέρες την εβδομάδα, 16-18 ώρες την ημέρα. Πέρασαν χρόνια ώσπου να καταφέρουμε να κάνουμε διακοπές, με αφορμή τις επισκέψεις μας στην Ελλάδα. Όμως από εκείνο το μικρό diner στο Μπρούκλιν γεννήθηκαν στην πορεία άλλα έντεκα.

Διατηρείτε ακόμα την αλυσίδα με τα diners;

Αυτή τη στιγμή διαχειρίζομαι τέσσερα diners και έναν χώρο δεξιώσεων και συνεδρίων στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι κυρίως στον χώρο των ακινήτων. Είμαι 85 ετών και εξακολουθώ να εργάζομαι σε καθημερινή βάση, όχι βέβαια με τους παλιούς ρυθμούς. Ακριβώς γι’ αυτόν  τον λόγο έχω μειώσει τον αριθμό των εστιατορίων που βρίσκονται στην κατοχή μου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μέρη πιο ελκυστικά για τουριστικές επενδύσεις από τη Λακωνία. Γιατί την επιλέξατε; Υπερίσχυσαν οι ρίζες σας ή πιστεύετε ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό;

Πάντοτε ήταν επιθυμία μας να προσφέρουμε κάτι μεγάλο στη Λακωνία. Για αρκετό καιρό μελετούσαμε πιθανές τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή και τελικά αποφασίσαμε ότι το συγκεκριμένο σημείο, στις πλαγιές του βουνού, κοντά στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ήταν ιδανικό για το ξενοδοχείο που οραματιστήκαμε. Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και στην πόλη της Σπάρτης, ανάμεσα σε πανέμορφους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες και έχει φανταστική θέα προς τον Ταΰγετο, τον Μυστρά και τον Πάρνωνα. Η περιοχή μας έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, συγκεντρώνοντας εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εκκλησιαστικά μνημεία και σπάνιες φυσικές ομορφιές. Στόχος είναι, μέσω της δικής μας επένδυσης αλλά και νέων επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, να καταφέρουμε να βάλουμε τη Λακωνία στον τουριστικό χάρτη.

Άνθρωποι του ευρύτερου κύκλου σας γνωρίζουν ότι είστε λάτρης της τέχνης και συλλέκτης. Γιατί επιλέξατε να κατασκευάσετε μια ξενοδοχειακή μονάδα αντί για μουσείο;

Επιθυμία μας ήταν πάντα η δημιουργία ενός μουσείου στον τόπο καταγωγής μας, τη Λακωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στην αγορά γης στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Προσλάβαμε ειδικούς αρχιτέκτονες, που μας παρουσίασαν τη μελέτη για ένα μουσείο που θα ήταν προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και θα φιλοξενούσε την προσωπική μου συλλογή έργων τέχνης. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες πολλών χρόνων, δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες. Έτσι προχωρήσαμε στη δημιουργία του ξενοδοχείου, με πρόβλεψη για εκθεσιακούς χώρους.

Πώς εμπλέκεται η τοπική κοινωνία στη λειτουργία του ξενοδοχείου;

Από την αρχή είχα εκφράσει στους συνεργάτες μου την επιθυμία μου να γίνουν επαφές και να καλλιεργηθούν σχέσεις με τις τοπικές επιχειρήσεις. Για την κατασκευή του ξενοδοχείου συνεργαστήκαμε με εργολάβους από την περιοχή και στην πορεία ξεκίνησαν οι συνέργειες με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι έχουμε προσλάβει νέους ανθρώπους, αποκλειστικά από τη Λακωνία, τους οποίους έχουμε εκπαιδεύσει κατάλληλα ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που αναμένει κανείς από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στη μονάδα γύρω στα 75 άτομα και με την περάτωση των νέων κτιρίων, που θα είναι έτοιμα σύντομα, θα ξεπεράσουμε τις 100 θέσεις εργασίας.

Ποιες εμπειρίες στην περιοχή θα μπορούσε να συνδυάσει ένας επισκέπτης που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο σας;

Το Mystras Grand Palace Resort & Spa είναι ορμητήριο για φυσιολάτρες και πεζοπόρους, για τους οποίους έχουμε σχεδιάσει πεζοπορικές δράσεις στα μονοπάτια του Ταϋγέτου, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για θρησκευτικό τουρισμό – γι’ αυτούς διοργανώνουμε επισκέψεις στα θρησκευτικά μνημεία της Λακωνίας. Οι φίλοι της γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές συνταγές με τα πιο αγνά και φρέσκα τοπικά προϊόντα από τους σεφ του ξενοδοχείου. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις διαθέτουν γυμναστήριο, γήπεδα τένις, πισίνες και ένα σύγχρονο spa με υπηρεσίες για ευεξία και αναζωογόνηση.

Τι σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα; Σκέφτεστε να επιστρέψετε μόνιμα;

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη απ’ τον Θεό. Είναι διάσπαρτη με φυσικές ομορφιές και έναν ουρανό καταγάλανο. Αυτό όμως που την κάνει μοναδική είναι οι άνθρωποί της. Δεν γνωρίζω εάν ποτέ θα επιστρέψω μόνιμα, όμως σίγουρα κάθε χρόνο θα περνάω περισσότερο καιρό στην Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Αιωνία του η μνήμη, Εμείς οι Λάκωνες και όλοι οι Έλληνες απόδημοι σε ευγνωμονούμε.

  2. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ, Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ.

  3. μενω Σπαρτη, ξερω το ξενοδοχειο,δεν εχω παει, δεν ηξερα τον ανθρωπο αυτον, ο θεος να τον αναπαυση, κουραγιο στους δικους του… μπραβο γιατι σαν ανθρωπος εκανε επιχειρησεις στις οποιες πολυ ανθρωποι, οικογενειες, πηραν μεροκαματο, και εζησαν… μπραβο γιατι εφτιαξε το ξενοδοχειο αυτο και καποιοι δουλευουν και ζουν απο αυτο… η μονη ένσταση μου εχω γι ολους αυτους που κανουν λεφτα, και θελουν να προσφερουν σε φτωχους, θα ελεγα οτι κανουν ολοι ενα τερατωδες λάθος, κατα την αποψη μου, βαζουν μεσαζοντα στη βοηθεια, ιδρυματα η την εκκλησια, με αποτελεσμα στο τελος ο ευεργετης να δεχετε ψίχουλα… θεος συχωρεστον.

  4. Αιώνια η μνήμη σου Λάκωνα πατριώτη.Η Λακωνία σέ ευγνωμονεί.
    Γάννης Λάκων

Comments are closed.