Έριξε ένα αεροπλάνο με 44 άτομα για να σκοτώσει τη μητέρα του

Κοινοποίηση:
γκραχαμ

Το αδιανόητο έγκλημα του Τζακ Γκίλμπερτ Γκράχαμ. Έβαλε δυναμίτη στην βαλίτσα της μητέρας του για να πάρει τα χρήματα της ασφάλειας

1η Νοεμβρίου 1955: Η πτήση 629 της United Airlines είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης με τελικό προορισμό το Σιάτλ. Μετά από μια στάση στο Σικάγο προσγειώθηκε στο Ντένβερ για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος. Ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου, Λι Χολ ανέλαβε ως κυβερνήτης και στις 18:52 το Douglas DC-6B απογειώθηκε. Στις 18:56 επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου. Επτά λεπτά μετά δύο μεγάλες λάμψεις εμφανίστηκαν στον ουρανό βορειοδυτικά του αεροδρομίου του Ντένβερ. Η πτήση 629 χάθηκε από τα ραντάρ και μαζί της είχε πάρει 44 ζωές.

Τα τηλέφωνα των αρχών πήραν φωτιά με μαρτυρίες για λάμψεις και συντρίμμια που έπεσαν από τον ουρανό. Η πτώση του αεροσκάφους είχε προκαλέσει πυρκαγιά σε δύο σημεία. Η μια φωτιά μάλιστα έκαιγε για τρεις μέρες πριν οι πυροσβέστες καταφέρουν να τη σβήσουν.

CWdhvfmWIAImUXY

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για μηχανική βλάβη όμως στην έκδοση της 2ας Νοεμβρίου 1955 οι New York Times δημοσίευσαν τη μαρτυρίας ένα αγρότη ο οποίος αποκάλυψε πως άκουσε μια τεράστια έκρηξη και είδε το αεροπλάνο να παίρνει φωτιά.

Η έρευνα έδειξε ότι το αεροπλάνο έπεσε λόγω ισχυρής έκρηξης στο πίσω μέρος του και συγκεκριμένα στον χώρο «4» για τις αποσκευές. Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα: κάποιος είχε τοποθετήσει βόμβα σε μια από τις βαλίτσες. Οι αρχές εστίασαν στους επιβάτες και την πιθανότητα η βομβιστική επίθεση να έχει σχέση με προσωπικές διαφορές.

Κάπως έτσι προέκυψε το όνομα της 53χρονης Ντέιζι Ελντόρα Κινγκ η οποία πήγαινε στην Αλάσκα για να επισκεφθεί την κόρη της. Για την Κινγκ είχαν αγοραστεί στο αεροδρόμιο ασφάλειες ζωής σε περίπτωση δυστυχήματος. Στην τσάντα της βρέθηκαν αποκόμματα εφημερίδων που αφορούσαν τον γιό της. Έτσι προέκυψε το όνομα του Τζον Γκίλμπερτ Γκράχαμ.

Από το ορφανοτροφείο στις απάτες

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1932 μέσα στη Μεγάλη Κρίση και σε πολύ μικρή ηλικία τον έστειλαν σε ορφανοτροφείο. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Τζον Γκίλμπέρ Γκράχαμ ήταν μόλις 3 ετών.

Παρότι τα οικονομικά της μητέρας του βελτιώθηκαν μέσα στα χρόνια και έφτασε στο σημείο να θεωρείται ευκατάστατη δεν πήρε τον γιό της από το ορφανοτροφείο. Το 1948 ο Γκράχαμ δήλωσε ψεύτικη ηλικία και κατετάγη στο λιμενικό. Εκεί έμεινε για λίγους μήνες και αποστρατεύτηκε ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης του από το σώμα για 63 μέρες. Το 1953 παντρεύτηκε και την επόμενη χρονιά πήγε να εργαστεί στο εστιατόριο της μητέρας του.

Από μικρή ηλικία ο Γκράχαμ άνοιξε ποινικό μητρώο. Παραχαράξεις, λαθραίο αλκοόλ και οικονομικές απάτες μπήκαν στο… παλμαρέ του. Τον Σεπτέμβριο του 1955 μια έκρηξη κατέστρεψε το εστιατόριο το οποίο ανήκε στη μητέρα του. Ήταν μια προσπάθεια να πάρει τα χρήματα της ασφάλειας.  Λίγο αργότερα άφησε το φορτηγάκι του σε σιδηροδρομικές γραμμές. Όταν το χτύπησε τρένο προσπάθησε να διεκδικήσει αποζημίωση.

αρχείο λήψης

«Δεν μου έκανε διαφορά…»

Την 1η Νοεμβρίου 1955 ο Γκράχαμ έβαλε στην βαλίτσα της μητέρας του ένα κουτί. Της είπε ότι είναι δώρο. Στη πραγματικότητα ήταν μια χειροποίητη βόμβα με 25 ράβδους δυναμίτη, πυροκροτητή και χρονόμετρο. Είχε μάθει να κατασκευάζει βόμβες την περίοδο που πέρασε στο λιμενικό.

Ο Γκράχαμ πήγε τη μητέρα του στο αεροδρόμιο και ενεργοποίησε το χρονόμετρο λίγο πριν αφήσει τη βαλίτσα στις αποσκευές. Στη συνέχεια αγόρασαν μια σειρά από ασφάλειες ζωής στο όνομα της μητέρας του. Το FBI αποκάλυψε ότι στο σπίτι του Γκράχαμ βρέθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι σε περίπτωση θανάτου της Ντέιζι Κινγκ ο γιός της θα λάμβανε περίπου 45.000 δολάρια (500.000 με τα σημερινά δεδομένα). Όπως θα έλεγε ο ίδιος ήταν ένα σχέδιο για να ξεφορτωθεί τη μητέρα του και να πάρει και χρήματα. Οι… παράπλευρες απώλειες δεν τον ενδιέφεραν. «Καθώς την έβλεπα να φεύγει για να μπει στο αεροπλάνο ένιωσα τόσο ευτυχισμένος όσο δεν είχα νιώσει ποτέ στη ζωή μου» θα πει στις αρχές.

Όσο για τα υπόλοιπα θύματα τα οποία ήταν από 81 ετών έως και μόλις 13 μηνών θα δηλώσει με παγερή αδιαφορία: «Ο αριθμός των ατόμων που θα σκοτώνονταν δεν μου έκανε καμία διαφορά. Θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες. Όταν έρθει η ώρα τους δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν».

Μετά τη σύλληψη του οι αρχές διαπίστωσαν με έκπληξη τους ότι δεν υπήρχε ομοσπονδιακό νομικό πλαίσιο για τοποθέτησης βόμβας σε αεροσκάφος. Ο Γκράχαμ λοιπόν δικάστηκε για προμελετημένο φόνο. Παρότι είχε σκοτώσει 44 άτομα τελικά κατηγορήθηκε μόνο για αυτόν της μητέρας του. Τον Φεβρουάριο του 1956 επιχείρησε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει στο κελί του. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς καταδικάστηκε για το αδιανόητο έγκλημα του και του επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου. Εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων σε φυλακή στο Κολοράντο στις 11 Ιανουαρίου 1957.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το παιδί την απόρριψη από τους γονείς του κ κυρίως από την μητέρα του, δεν την ξεχνά ούτε την δικαιολογεί. Θα εκδικηθεί

Comments are closed.