Έρευνα: Τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το παθητικό κάπνισμα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Κοινοποίηση:
smoke

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το παθητικό κάπνισμα έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα ως ενήλικες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές και στην βάση των ευρημάτων τους, οι γυναίκες των οποίων οι γονείς τους κάπνιζαν όταν ήταν μικρές, διατρέχουν 75% υψηλότερο κίνδυνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA), το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται και βλάπτει τις αρθρώσεις τους, προκαλώντας πόνο. Η ασθένεια είναι αρκετά σπάνια και επηρεάζει το 1% των ανθρώπων.

Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν θα την αναπτύξουν ακόμη και αν οι γονείς τους κάπνιζαν κατά την παιδική τους ηλικία. Ακόμα και έτσι όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική, επειδή δίνει περισσότερα στοιχεία για το πώς το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να έχει δια βίου επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Αυγούστου στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology, παρακολούθησαν περισσότερες από 90.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses ‘Health Study II, το 1989, όταν ήταν 25-42 ετών. Στην αρχή της μελέτης, η μέση ηλικία των συμμετεχουσών ήταν τα 35 χρόνια και το 93% εξ΄ αυτών ήταν λευκές. Σχεδόν τα 2/3 δεν είχαν καπνίσει ποτέ και το 65% ανέφεραν ότι οι γονείς τους κάπνιζαν κατά την παιδική τους ηλικία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου 350 από τις γυναίκες αυτές, είχαν αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα τις επόμενες τρεις δεκαετίες, με τους ερευνητές να προσπαθούν να καταλάβουν την σχέση που είχε αυτό το αποτέλεσμα με το παθητικό κάπνισμα. Οι συγγραφείς της μελέτης, λοιπόν, εκτίμησαν ότι η παιδική έκθεση στο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά 41%.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες των οποίων οι γονείς τους κάπνιζαν είναι καταδικασμένες να αναπτύξουν αρθρίτιδα; Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το συνολικό ποσοστό των γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στη μελέτη, αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 1%.

Γιατί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να προκαλέσει τον σχηματισμό μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι εξηγούν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τις ανώμαλες πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος και να προσβάλει τους φυσιολογικούς ιστούς, ανάμεσα τους και τους ιστούς των αρθρώσεων.

Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Να υπενθυμίσουμε ότι και πολλές άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το παθητικό κάπνισμα με διάφορες αυτοάνοσες διαταραχές.

Γιατί τα ευρήματα της μελέτης θεωρούνται σημαντικά;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους είναι σημαντικά, παρά το γεγονός ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό ατόμων και αυτό γιατί δείχνει ότι τα παιδιά με αυτοάνοσες διαταραχές ή με οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πιο επιρρεπή στο παθητικό κάπνισμα. Την ίδια στιγμή, καταδεικνύει το πόσο επιβλαβές είναι το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία, το οποίο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή ενός ανθρώπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: