Έρευνα: Πόσο μπορεί το κόκκινο κρέας να μας «μικραίνει» τη ζωή

Κοινοποίηση:
1

Το κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα η υπερκατανάλωση του μπορεί να ευθύνεται για μία πληθώρα προβλημάτων για τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (B.M.J.), η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ιδίως επεξεργασμένου), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε από Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες, επισημαίνει ότι όσοι αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ( μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ) κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2, από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνώνόπως είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και θνησιμότητας την περίοδο 1986 έως 2010. Συνέλεξαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες νοσοκόμες, ηλικίας 30 έως 55 ετών και από 27.916 άνδρες επαγγελματίες του τομέα υγείας, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν ξεκίνησε η έρευνα.
Οι συμμετέχοντες, κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, στο οποίο απαντούσαν για την συχνότητα με την οποία κατανάλωναν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας.
Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Η κατανάλωση πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινου κρέατος -είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι- για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.
Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: