Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της DePuy

Κοινοποίηση:
diki

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία δύο και πλέον ετών το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε, την Δευτέρα, την ενοχή 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της εταιρείας DePuy με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά.

Καταδίκασε τους κατηγορούμενους, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ αντίθετα τους απήλλαξε από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με την κατηγορία, κατά την εξαετία 2000 -2006, η θυγατρική εταιρεία της αμερικανικής «Johnson&Johnson» «δραστηριοποιήθηκε» στην Ελλάδα προκαλώντας ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, φέρεται ότι τα μηχανήματα τα οποία προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα τα υπερκοστολογούσε τουλάχιστον κατά 35%.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρείας, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Δύο εκ των πλέον των 20 κατηγορουμένων που αρχικά είχαν παραπεμφθεί σε δίκη έχουν αποβιώσει, ενώ άλλοι αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω δεδικασμένου.

Μετά την ετυμηγορία, οι δικηγόροι των 13 κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης, επικαλούμενοι τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ζήτησαν για τους εντολείς τους, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Κατά την αυριανή ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει επί της αναγνώρισης ή όχι των ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: