Ένας ιός που μοιάζει με τον νέο κορωνοϊό είχε εμφανιστεί στην Κίνα το 2013

Κοινοποίηση:
covid-china-630x395

Δείγματα από έναν ιό, που στάλθηκαν πριν από επτά χρόνια στο ινστιτούτο ιολογίας στη Βουχάν, εμφανίζουν μεγάλες γενετικές ομοιότητες με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 – που προκαλεί την νόσο COVID-19– σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε η εφημερίδα Sunday Times.

Επιστήμονες το 2013 έστειλαν δείγματα από τον εν λόγω ιό από ένα ορυχείο χαλκού στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας όταν έξι εργάτες στις σήραγγες του ορυχείου νόσησαν από οξεία πνευμονία.

Οι τρεις από αυτούς πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο, με την πιο πιθανή αιτία να είναι ότι προσβλήθηκαν από έναν κορωνοϊό μέσω μιας νυχτερίδας.

Τεστ που διενεργήθηκαν στους εργάτες αυτούς έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν αντισώματα ενός άγνωστου μέχρι τότε κορωνοϊού, ο οποίος μοιάζει με τον SARS-CoV, τον ιό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2002, αναφέρεται στην εφημερίδα.

Επιστήμονες στο Ινστιτούρο Ιολογίας της Βουχάν μελέτησαν τον μυστηριώδη ιό, ονομάζοντάς τον RaBtCov/4991.

Ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της Ένωσης EcoHealth, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ιός μετονομάστηκε σε RaTG13 για τις ανάγκες μιας μεταγενέστερης ακαδημαϊκής μελέτης.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή μελέτη, ο ιός ταιριάζει γενετικά κατά 96,2% με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει για την πιθανότητα ο RaTG13 να μεταλλάχθηκε στον κορωνοϊό που προκαλεί τον COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιφανείς αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντονάλντ Τραμπ, υποστηρίζουν ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Βουχάν.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες αυτές αντιτείνοντας ότι στερούνται επιστημονικών αποδείξεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: