Έλληνες στο εξωτερικό: Τί λένε οι επαγγελματίες της εστίασης που έχασαν την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας

Κοινοποίηση:
καραντινα

Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται Έλληνες εργαζόμενοι του εξωτερικού λόγω της παγκόσμιας επέλασης του Covid-19, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν την δουλειά τους, έχοντας εναποθέσει πλέον, όλες τους τις ελπίδες στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι παγκόσμιοι περιορισμοί και τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων -και κυρίως του κλάδου της εστίασης- και κατά συνέπεια, προκάλεσε την αναγκαστική επιστροφή των Ελλήνων στην πατρίδα τους.

Επικοινωνήσαμε με τρεις Έλληνες που βρίσκονταν στην Αυστρία, στην Αγγλία και στην Γαλλία, οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση, ή έχασαν σημαντικές ευκαιρίες στην επαγγελματική τους καριέρα.

Ο Βασίλης ζει στην Βιέννη από το 2017, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μάγειρας σε ξενοδοχείο. Από την αρχή της πανδημίας, περίπου τον Μάρτιο, σταμάτησε να δουλεύει, και όπως εξηγεί «εξαρχής υπήρξαν πολύ αυστηρά μέτρα στον κλάδο μας, με αποτέλεσμα να κλείσει η επιχείρηση που εργάζομαι. Από την μία μέρα στην άλλη, κατέληξα να μην έχω δουλειά, και να μας έχουν «στο περίμενε».

Ο ίδιος είχε αποφασίσει να φύγει στο εξωτερικό, κυρίως για τα χρήματα, καθώς και γιατί είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την δουλειά του και για το μέλλον του.

«Μπήκαμε μία μέρα στο ξενοδοχείο και μας είπαν ότι αύριο κλείνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης και συνεχίζει «προφανώς ξαφνιαστήκαμε όλοι. Έκατσα επιπλέον 15 ημέρες εκεί καραντίνα, καθώς είχε βρεθεί κρούσμα στον χώρο εργασίας μας».

Ακόμη και σήμερα, μήνες αργότερα αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γυρίσει στη Βιέννη, αφού δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης.

«Υποτίθεται ότι θα λείπαμε για έναν μήνα, και έχουμε χάσει έναν ολόκληρο χρόνο από την δουλειά μας και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Επίσης, ακόμη μία ταλαιπωρία, αν και μικρότερη, είναι πως είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε καραντίνα ακόμη και αν το τεστ μας είναι αρνητικό, και έτσι χάνουμε ακόμη περισσότερο χρόνο» σημειώνει.

Ένα ακόμη παράδειγμα Έλληνα επαγγελματία της εστίασης που έμεινε χωρίς δουλειά και ζει στο εξωτερικό είναι αυτό του sous-chef Βαγγέλη Κοσμόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και εργάζεται σε εστιατόριο.

«Ήταν η τρίτη φορά που έκλεισαν εστιατόρια και παμπ στις αρχές Δεκεμβρίου. Μας το ανακοίνωσαν έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Υγείας, και τότε επέστρεψα στην Ελλάδα, αφού δεν έχω λόγο να μείνω εκεί, εκτός από την δουλειά μου» περιγράφει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, το Λονδίνο ανήκει στις περιοχές που δεν μπορεί να ζήσει κάποιος εύκολα εάν δεν εργάζεται, και για αυτό τον λόγο, πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. «Η κατάσταση ακόμη και εδώ από θέμα δουλειάς είναι τραγική. Πιστεύω ότι ήδη έχουν φύγει αρκετοί Έλληνες από το πρώτο κύμα, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η ζωή είναι πολύ διαφορετική εδώ, αν και υπάρχει ένα μικρό χρηματικό βοήθημα, το οποίο βέβαια δεν είναι αρκετό για να έχεις μία αξιοπρεπέστατη καθημερινότητα» καταλήγει.

Τέλος, υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν πολύ σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω κορωνοϊού, αφού έκλεισαν οι επιχειρήσεις από τις οποίες είχαν προτάσεις για δουλειά, ή τελικά δεν έκαναν τις προσλήψεις που είχαν προγραμματίσει.

Συγκεκριμένα, η Αλίκη είχε πρόταση για δουλειά ως μαγείρισσα, στο Παρίσι, σε ένα κεντρικό εστιατόριο με ελληνική εκλεπτυσμένη κουζίνα, το οποίο ήταν ανοιχτό μόνο για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του χρόνου.

«Η πρόταση έγινε στις 20 Απριλίου του 2020. Είχα ενημερωθεί για όλα σχετικά με την δουλειά μου, όπως το πόστο μου, τον μισθό μου, τα ρεπό μου έως και το σπίτι που μου παρείχαν οι ίδιοι.

Ήμασταν ήδη σε αναμονή, εφόσον το εστιατόριο θα άνοιγε τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω covid, η αναμονή κράτησε πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε. Οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να με ενημερώσουν για κάτι το οποίο δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι, λόγω των επανειλημμένων αλλαγών μέτρων προστασίας».

Με τον καιρό που τα κρούσματα αυξάνονταν κάθε ημέρα και περισσότερο, η ίδια αν και απογοητευμένη, αναφέρει πως «υπερίσχυσε ο φόβος στο να μετακινηθώ σε μία άλλη χώρα εν μέσω πανδημίας, και να διακινδυνεύσω την υγεία μου. Προτίμησα να μείνω στην Ελλάδα, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση για δουλειά, κάτι το οποίο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, είναι σε δεύτερη μοίρα».

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο, στην Αυστρία ανακοινώθηκαν 2.311 νέα κρούσματα, στην Αγγλία 60.916, και στην Γαλλία 20.489.

thesstoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: