Έλεγχος των ιδιωτικών μετακινήσεων; Η ΕΕ επέβαλε «περιοριστές ταχύτητας» σε όλα τα νέα αυτοκίνητα!

Κοινοποίηση:
orio

Από τις 6 Ιουλίου, όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – θα είναι εξοπλισμένα με περιοριστή ταχύτητας σύμφωνα με τις νέες νομικές απαιτήσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το νέο σύστημα ελέγχου του ορίου ταχύτητας θα γίνει υποχρεωτικό στα αυτοκίνητα το 2022. Μια κάμερα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο, με όψη προς τα εμπρός, και ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του ορίου ταχύτητας και παρατηρούν εάν το αυτοκίνητο το υπερβαίνει, ανέφερε το βρετανικό αυτοκινητιστικό περιοδικό Autocar.

Η Autotrader πρόσθεσε: «Ο περιοριστής ταχύτητας θα στέλνει ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις μέχρι να βρεθείτε ξανά εντός των ορίων ταχύτητας».

Αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι οι περιοριστές ταχύτητας θα αυξήσουν την οδική ασφάλεια μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές καυσαερίων.

Ο Μάθιου Άβερι, διευθυντής έρευνας στην Thatcham Research, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph & Argus: «Πολλοί οδηγοί θέλουν να παραμείνουν ασφαλείς και να οδηγούν εντός του νόμου, ωστόσο η αλλαγή από το ένα όριο ταχύτητας στο άλλο μπορεί να είναι δύσκολη και μας αποπροσανατολίζει. Από αυτή την άποψη, τα συστήματα ελέγχου ταχύτητας βοηθούν όχι μόνο να διατηρούνται οι οδηγοί ασφαλείς αλλά και νόμιμοι».

Τα παλαιότερα οχήματα θα εξακολουθούν να μπορούν να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετηθεί αυτή η τεχνολογία σε αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέγραψε έναν νέο νόμο που απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξοπλίζουν νέα αυτοκίνητα από το 2026 με  κυβερνητικούς διακόπτες (kill switches).

Υπό το πρόσχημα των «μέτρων ασφαλείας», η κίνηση των δυτικών κυβερνήσεων να θέσουν περισσότερο έλεγχο στις ιδιωτικές μετακινήσεις ίσως είναι ένα δείγμα του τι έπεται…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: