Έκδοση ταυτότητας και ανήμερα των εκλογών: Ανοιχτές οι υπηρεσίες, τι έγγραφα χρειάζονται

Κοινοποίηση:
1792907

Στα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, σήμερα και αύριο, οι πολίτες. Με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βγάλουν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, νέα αστυνομική ταυτότητα.
Ανοιχτά θα παραμείνουν, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.

Έτσι, σήμερα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν κατά τις ώρες 08:00 έως 18:00.

Την Κυριακή, 26 Μαΐου, θα λειτουργήσουν κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Γραφείων Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους), σήμερα θα λειτουργήσουν κατά τις ώρες 07:30 έως 18:00 και την Κυριακή, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης — αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφ’όσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τι έγγραφα χρειάζονται για την έκδοση ταυτότητας

Σύμφωνα με την αστυνομία, για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 cm.

2. Αίτηση — Υπεύθυνη Δήλωση, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των στοιχείων του αιτούντος, από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή.

3. Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό γέννησης.  Η αίτηση εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή.

4. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το RHESUS (εφόσον επιθυμείτε την αναγραφή τους στο δελτίο σας.)

5. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» των ενδιαφερόμενων, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμείτε αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση).

6. Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.

Για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική-πρώτη έκδοση του Δελτίου Ταυτότητας.

Στις περιπτώσεις απώλειας και κλοπής, επίσης οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του (Ν. 1599/1986), στην οποία περιγράφουν τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του δελτίου ταυτότητας.

Στις περιπτώσεις αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής, απώλειας και φθοράς είναι υποχρεωτική η βεβαίωση των στοιχείων ταυτότητας του ενδιαφερομένου από έναν μάρτυρα.

diavaste-makeleio

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: