Άσχημα νέα για τον Κανάκη: Πρόστιμο 100.000 ευρώ για βίντεο των Αρβύλα – Ολόκληρη η απόφαση (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
10258473_10152845912598465_4248093031211039050_o-768x512

Στην αρχική αγωγή του ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης ζητούσε το ποσό των 600.000 ευρώ.

Ένα βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή του Αντώνη Κανάκη «Ράδιο Αρβύλα» τον Φεβρουάριο του 2014 και είχε ως θέμα την τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολου Κενανίδη, ήταν η αιτία ώστε η ομοσπονδία και ο πρόεδρος της να κινηθούν δικαστικά εναντίον τον γνωστού παρουσιαστή και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στον οποίο προβάλλονταν τότε η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα».

Τόσο η Ομοσπονδία όσο και o κ. Κενανίδης κατηγορούσαν τον παρουσιαστή για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά στο οποίο οι συντελεστές της εκπομπής φέρονται να κορόιδευαν τη χροιά της φωνής του «προέδρου των φορτηγατζήδων», όπως τον αποκαλούσαν.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης πρέπει να αποζημιωθεί με 100.000 ευρώ από τον Αντώνη Κανάκη, την εταιρία του Tony Productions και τον Ant1 για τα προσβλητικό σχόλιο του παρουσιαστή και των συντελεστών του “Ράδιο Αρβύλα” στο οποίο φέρονται να χλευάζουν τη χροιά της φωνής του “προέδρου των φορτηγατζήδων”.Τόσο η Ομοσπονδία όσο και o κ. Κενανίδης είχαν κατηγορήσει τον Αντώνη Κανάκη για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά.

Το επίμαχο επεισόδιο της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» είχε προβληθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2014, και σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης , «εντελώς απρόκλητα, ασύνδετα και ασυνάρτητα με το όλο περιεχόμενο της εκπομπής, τη σάτιρα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και γενικότερα τα υπόλοιπα θέματα του επεισοδίου, παρουσιάστηκαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Απόστολου Κενανίδη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διαβούλευσης Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το συζητούμενο τότε νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, αφού ο Αντώνης Κανάκης μαζί με τους συμπαρουσιαστές του προλόγισαν έτσι το θέμα ώστε στη συνέχεια να τον γελοιοποιήσουν με υπαινιγμούς για τη χροιά της φωνής του».

 Στο δικόγραφο περιγράφεται αναλυτικά η παρουσίαση του θέματος από τον παρουσιαστή της εκπομπής Αντώνη Κανάκη, ο οποίος αναφέρει: «Πάμε στο νο 1, το οποίο είναι από τη Βουλή, νομίζω είναι πρώτη φορά στην Ιστορία που έχουμε νο 1 από τη Βουλή μέσα. Γιατί έχουμε Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συμβαίνει στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος, ο κ. Μωραΐτης, θα δώσει τον λόγο, θα δείτε τώρα, πάμε λίγο να δούμε το πρώτο μέρος». Ωστόσο, την ώρα που ο δημοφιλής παρουσιαστής λέει τη φράση «η κάμερα επικεντρώνεται σε αυτόν, καθώς με σκανδαλιάρικο συνωμοτικό ύφος ανταλλάσσει νεύματα με τους συμπαρουσιαστές του και άλλοτε με επιτηδευμένα σπαστή φωνή, άλλοτε με αντίστοιχες γκριμάτσες, γουρλωμένο βλέμμα και νοήματα με το χέρι προς τον φακό προδιαθέτει τους τηλεθεατές ότι θα γελάσουν πολύ».

Το βίντεο παρουσιάζεται και ακολουθούν ατάκες όπως «ο πρόεδρος των φορτηγατζήδων, όχι αστεία, ο νο 1 νταλικέρης στην Ελλάδα». Μάλιστα, η φωνή του κ. Κενανίδη αναμιγνύεται ταυτόχρονα με δυνατά γέλια και χαχανητά που έχει προσθέσει η εκπομπή. «Μην κολλάτε στα κλισέ, πώς έχετε στο μυαλό σας του νταλικέρηδες. Εντάξει, τους έχουμε όλοι λίγο διαφορετικά στο μυαλό μας, αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό. Προσπαθούμε να σκεφτούμε κάποιον καβγά να γίνεται» λέει ο Κανάκης και ακολουθεί διάλογος με τον Γιάννη Σερβετά με σπαστή από τα επιδεικτικά γέλια φωνή και των δύο. Μάλιστα, ο Σερβετάς «κάνει ποντίκι» και με σκληρό ύφος κοιτά τον φακό, εξηγούν στην αγωγή.

Από τον όλο τρόπο με τον οποίο προλογίστηκε και παρουσιάστηκε το θέμα, προκύπτει -πάντα κατά την αγωγή- «αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι συντελεστές της εκπομπής είχαν μόνο σκοπό να ειρωνευτούν τον τρόπο ομιλίας και τη χροιά της φωνής του ομιλούντος, με σαφή υπαινιγμό ότι είναι θηλυπρεπής. Υπήρξε προδιάθεση του κοινού ότι θα ακούσει κάποια βαριά μάγκικη ανδρική φωνή.

Η όλη προσβολή διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό και πέρα από την αισχρή, ευθεία και βάναυση προσβολή του Απόστολου Κενανίδη και της ΟΦΑΕ, της οποίας η επωνυμία είχε μόλις ακουσθεί, αλλά και εξ αντανακλάσεως, των χιλιάδων αυτοκινητιστών φορτηγών τους οποίους εκπροσωπεί».

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ενάγοντα

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κ. Κενανίδη, Κώστα Παπαδάκη, «Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα στην τηλεοπτική αυθαιρεσία και διαπόμπευση προσώπων και συμπεριφορών που πηγάζουν από φυσική αδυναμία, πολύ περισσότερο όταν οι φορείς τους δεν επέλεξαν την τηλεοπτική δημοσιότητα, η οποία τους επιβλήθηκε ακούσια.

Η απόφαση θέτει τα όρια ανάμεσα στην σάτιρα και τον χλευασμό, αποκαλύπτει τον μεθοδευμένο και συστηματικό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο η εκπομπή προδιέθεσε και παρέσυρε τους θεατές να χλευάσουν τον ενάγοντα. Όπως σωστά μεταξύ άλλων δέχεται «οι συντελεστές της εκπομπής όχι μόνον δεν επεδίωξαν να κοροϊδέψουν το στερεότυπο για τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, αλλά αντίθετα συνειδητά το αξιοποίησαν στο έπακρο για να γελοιοποιήσουν τον δεύτερο ενάγοντα, να προκαλέσουν τα γέλια των θεατών και να αυξήσουν την τηλεθέαση».

Ο Απόστολος Κενανίδης

Η απόφαση απέρριψε διεξοδικά και το άλλοθι-ασυλία της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας των παρουσιαστών τους («…Δεν χωρεί συμψηφισμός θετικών και αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών»). Το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης που επιδικάστηκε αντιστοιχεί απόλυτα στην αρχή της αναλογικότητας αν ληφθούν υπόψη τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των εναγομένων και η έλλειψη υπαιτιότητας του ενάγοντος, αλλά κυρίως η τεράστια πανελλαδική έκταση της προσβολής, αφού επρόκειτο για το κορυφαίο αστείο θέμα σε εκπομπή τεράστιας τηλεθέασης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αναπαρήχθη σε πολλές χιλιάδες προβολές στο διαδίκτυο τις επόμενες μέρες.

Η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, αφού εκτός από τους αντιδίκους έφεση έχει ασκήσει και η Ο.Φ.Α.Ε. ως προς την οποία η αγωγή απορρίφθηκε παρά το γεγονός ότι προσβλήθηκε και χλευάστηκε και εκείνη εξίσου με τον κ. Κενανίδη στην διάρκεια της εκπομπής».

Αυτό είναι το επίμαχο βίντεο για το οποίο ο κ. Κενανίδης κινήθηκε δικαστικά:

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: