Άρχισαν και πλακώνονται στην ΕΕ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από Politico: “Τα χαμόγελα δεν μπορούν να κρύψουν την ενεργειακή διαμάχη που σιγοβράζει”

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Το θερμό κλίμα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου 44 ηγετών κρατών στην Πράγα την Πέμπτη (06/10), δύσκολα μπορεί να κρύψει τη διαμάχη για την ενέργεια που έχει ήδη ξεκινήσει εντός της ΕΕ.

Χαμόγελα, κουβέντες και παρατεταμένες χειραψίες, καθώς δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη – αλλά ήδη, μια διαμάχη ετοιμαζόταν για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που περιβάλλει την Ήπειρο, αναφέρει το Politico για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 Ευρωπαίοι ηγέτες, αποσκοπεί σε μια επίδειξη αλληλεγγύης απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά έγινε επίσης μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των 27 χωρών της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να έχουν μια συνάντηση με επίκεντρο την ενέργεια την Παρασκευή, αφού αναχωρήσουν οι ομόλογοί τους εκτός ΕΕ. Και ήταν σαφές ότι τα ευχάριστα χειροκροτήματα της Πέμπτης δεν μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ, δεδομένων των δύσκολων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες.

Μητσοτάκης: «Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά»
«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας. Ο Σολτς έχει βρεθεί στο στόχαστρο των «27» για την απόφασή του να αγνοήσει την ΕΕ και να ανακοινώσει πακέτο βοήθειας μαμούθ 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενέργεια.

Το χαμόγελο θα σπάσει στα πρόσωπα των ηγετών και οι επευφημίες για την ενότητα αντανακλούν τη συνεχιζόμενη πρόκληση τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για όγδοο μήνα, σημειώνει η ανάλυση του Politico. Ενώ οι χώρες θέλουν επίμονα να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας, οι διαφορετικές ιδέες της ηπείρου σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης καθιστούν το εγχείρημα όλο και πιο δύσκολο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε από την πλευρά του σήμερα «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- σχετικά με ένα μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού.
«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. «Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο de facto οικοδεσπότης της συγκέντρωσης της Πέμπτης στην Πράγα, απέρριψε ευθέως ένα βασικό ενεργειακό έργο που ορισμένοι από τους γείτονές του υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει τα ενεργειακά προβλήματα της ΕΕ – έναν γιγαντιαίο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Πράγα
Με το θετικό σήμα- επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο, που αποτελεί δικαίωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, έφτασε στην Πράγα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα διήμερο με πολλά καυτά ζητήματα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τελικά αναδιπλώθηκε και χθες τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ελλάδας και άλλων 14 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της χειραγώγησης των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία. Παράλληλα πρότεινε ξεχωριστά και ανώτατο όριο στο κόστος του αερίου που προορίζεται συγκεκριμένα για ηλεκτροπαραγωγή.

«Δικαιώθηκε η υπομονή και η επιμονή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά προώθησαν την πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Το ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, όπως ανέφερε χθες Τετάρτη η Πρόεδρος της Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και σε επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει μία προσωρινή λύση έως ότου η ΕΕ αναπτύξει έναν εναλλακτικό δείκτη τιμολόγησης των συμβολαίων προμήθειας.

Το προτεινόμενο όριο αφορά τον υφιστάμενο δείκτη τιμολόγησης TTF, όπως είχε υποστηρίξει εξ αρχής η Ελλάδα. Η κα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος κόμβος, καθώς -όπως εξήγησε στην Ευρωβουλή- δεν συνυπολογίζει επαρκώς τη σημασία του υγροποιημένου αερίου (LNG) και δίνει υπέρμετρη έμφαση στο αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και τι ο Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο το παρασκήνιο αναφέρει πως οι δυο ηγέτες δεν άλλαξαν ούτε ματιά.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Από την ελληνική πλευρά έχει δηλωθεί επανειλημμένα ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά.
Τέτοια κίνηση από την τουρκική πλευρά δεν έχει υπάρξει. Αντιθέτως, συνεχίζονται καθημερινά οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και είναι σαφές στη διεθνή κοινότητα ποιος είναι αυτός που προκαλεί, απειλεί και προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα. που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky. Θα μιλήσουν ακόμη ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: