Άπειρος και… καρτάκιας ο νέος διαιτητής του Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ!

Κοινοποίηση:
fedayi-san-2

Στα 36 του χρόνια, ο γεννηθείς στο Μίλιγκεν της Ελβετίας (11/11/1986), Φενταγί Σαν, είναι ο άνθρωπος που θα διευθύνει το κρίσιμο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, μετά τον τραυματισμό του Σάντρο Σέρερ ο οποίος είχε αρχικά οριστεί.

Ο νέος άρχοντας του αγώνα, μπήκε στο χώρο της διαιτησίας το 2000, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ποδοσφαιρικής καριέρας. Όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί κατά καιρούς επέλεξε τη σφυρίχτρα «…γιατί σαν ποδοσφαιριστής ήμουν άμπαλος»!

Το ποδόσφαιρο πάντως παραμένει το Νο1 χόμπι του μαζί με το σινεμά, ενώ είναι ψυκτικός στο επάγγελμα. Έντεκα χρόνια μετά το ξεκίνημά του στη διαιτησία, στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος, ενώ πήρε το σήμα της FIFA για να χριστεί διεθνής την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Όπως είναι φυσιολογικό, στη διετία που ακολούθησε και ενώ παραμένει στην 3η και χαμηλότερη κατηγορία της UEFA, οι εμπειρίες του από τέτοιου είδους ματς είναι από πολύ μικρή, έως ανύπαρκτη. Έχει σφυρίξει κάποια ντέρμπι του ελβετικού πρωταθλήματος από τη σεζόν 2011/12 έως και στις οκτώ σεζόν που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, με τον συνολικό απολογισμό των αγώνων που έχει διευθύνει στο πρωτάθλημα της πατρίδας του να είναι 95. Τα περισσότερα που έχει σφυρίξει σε μια σεζόν στην Ελβετία είναι τα 23 ματς της περσινής σεζόν, φέτος έχει μέχρι στιγμής 5, ενώ κατά σειρά και μετρώντας προς τα πίσω χρονικά, είχε «παίξει» 15, 18, 17, 13, 3 και 1 ματς στη σεζόν 2011/12 που έκανε το ντεμπούτο του.

Ως προς τα διεθνή ματς του, την τελευταία διετία από όταν και πήρε το σήμα της FIFA, είναι μόλις 20 και τα περισσότερα εξ αυτών όχι σε επίπεδο αντρών. Η πλειοψηφία τους είναι ματς προκριματικών Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων «μικρών» Εθνικών, αλλά και παιχνίδια του UEFA Youth League. Οι εμπειρίες του από μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ματς υψηλών απαιτήσεων είναι μηδαμινές, αφού έχει παίξει μόνο τέσσερα ματς προκριματικών φάσεων, δύο για το Europa League και δύο για το Champions League, αφού ως διαιτητής 3ης κατηγορίας δεν έχει ακόμη το δικαίωμα να διευθύνει ματς φάσης ομίλων.

Πρόκειται για τα εξής:

Σουντούβα – ΑΠΟΕΛ 3-1 (Α’ προκ. γύρος Champions League 2018-19)

Ερυθρός Αστέρας – Ίρτις Πάβλονταρ 2-0 ((Β’ προκ. γύρος Europa League 2017-18)

Χιμπέρνιανς – Ταλίν 2-0 (Α’ προκ. γύρος Champions League 2017-18)

Μπάλα – Σόλνα 0-2 (Α’ προκ. γύρος Europa League 2016-17)

Ανάμεσα σε αυτή την 20άδα διεθνών αγώνων, βρίσκονται και δύο φιλικά ματς Εθνικών, το Τυνησία – Τουρκία 2-2 και το Σαουδική Αραβία – Περού 0-3, την 1η και 3η του περασμένου Ιουνίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη… έξοδος του Ελβετού ρέφερι για να διευθύνει ματς άλλου πρωταθλήματος. Έχει σφυρίξει 4 παιχνίδια της αυστριακής λίγκας σε τρεις διαφορετικές σεζόν, δύο ακόμη ματς στη Σαουδική Αραβία πέρσι και πρόπερσι, καθώς και ένα ακόμη στο πρωτάθλημα του Κατάρ τον περασμένο Ιανουάριο. Όσον αφορά στη χώρα μας, η μοναδική φορά που διηύθυνε παιχνίδι ελληνικής ομάδας, ήταν το Γιουβέντους – Ολυμπιακός 3-1 για το Champions League Νέων (UEFA Youth League) της περσινής σεζόν.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο στατιστικό που προκύπτει για τον Ελβετό ρέφερι είναι ότι πρόκειται περί… καρτάκια! Στα 343 ματς της καριέρας του σαν επαγγελματίας διαιτητής σε όλα τα επίπεδα, έχει βγάλει 1489 κίτρινες κάρτες, δηλαδή 4,4 ανά ματς. Στις 70 από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η δεύτερη που σήμανε και αποβολή, ενώ 33 είναι οι απευθείας κόκκινες που έχει δείξει. Επιπλέον, 113 είναι τα πέναλτι που έχει υποδείξει, περίπου ένα ανά τρία 90λεπτα.

sdna.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: