Άνοιξαν τα μαγαζιά για λίγο και για ξεκάρφωμα – Ετοιμάζουν σύντομα να κλείσουν ξανά την αγορά

Κοινοποίηση:
καταστηματα

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες από το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου και της αγοράς σε διάφορες περιοχές της χώρας και δη στην Αττική. Μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, όμως η απόφασή τους ελήφθη με βαριά καρδιά.
Και μπορεί η απόφαση να ήταν ομόφωνη στην τελευταία συνεδρίασή τους (με εξαίρεση μία αρνητική ψήφο και μερικές δυσοίωνες προβλέψεις), όμως όπως αναφέρουν πηγές, αρκετοί ειδικοί συμφώνησαν να ανοίξει και πάλι το λιανεμπόριο με όρους, κυρίως συναισθανόμενοι την ανάγκη του κόσμου να πάρει λίγες ανάσες, αλλά και την οικονομία της χώρας να «ξεπαγώσει» και πάλι.
Άλλωστε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τη συνήθη ψυχραιμία του, έπεισαν πολλά μέλη της επιτροπής να πουν το «ναι».

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες- ότι υπήρχε αρχικά μία ομάδα ειδικών που ήταν αποφασισμένη να πει «όχι» σε οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς, λόγω της ανησυχίας για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού αυτήν την εβδομάδα,. Όμως οι αντιρρήσεις των συγκεκριμένων ειδικών κάμφθηκαν μετά την πολύωρη συνεδρίαση, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού που περιέγραψε την τραγική οικονομική εικόνα του λιανεμπορίου.
Οι φόβοι και για το Πάσχα

Ωστόσο οι φόβοι παραμένουν ακόμη και σήμερα πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να υπάρξει νέα αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και συνεπώς και των νέων κρουσμάτων.

Μάλιστα υπάρχουν μέλη της επιτροπής,που θεωρούν ότι λόγω του ανοίγματος της αγοράς, των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, αλλά και διαφόρων άλλων περιστατικών και συγκεντρώσεων που είχαν γίνει πρόσφατα, είναι πιθανό το Πάσχα να παραμείνει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο και συνεπώς να περιορισθούμε στους τόπους κατοικίας.
Στην περίπτωση δηλαδή που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις ορισμένων ειδικών, είναι απίθανο να δοθεί το πράσινο φως για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Κάτι που θα γίνει στη περίπτωση αυτή μόνο όταν ανοίξει επισήμως ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Αντίστοιχα και η εστίαση θα πάει μετά το Πάσχα, όπως άλλωστε έχει εκτιμήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα σχολεία
Ωστόσο αυτό που φαίνεται να έχουν θέσει ως προϋπόθεση ορισμένοι ειδικοί της επιτροπής είναι πως αν τις επόμενες ημέρες αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και η αύξηση αυτή ξεκάθαρα αποδοθεί στο άνοιγμα της αγοράς, θα πρέπει είτε να κλείσει και πάλι το λιανεμπόριο ή τα σχολεία εφόσον βέβαια ανοίξουν στις 12 Απριλίου, λένε έγκυρες πηγές.
Για αυτό και την Τετάρτη σε πρώτη φάση θα συνεδριάσει η επιτροπή προκειμένου να μελετήσει λεπτομερώς την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ώστε την Παρασκευή που θα γίνει η τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των επιστημόνων να δοθεί η τελική εισήγηση για τα σχολεία.

Πάντως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι ειδικοί της επιτροπής, αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι η χειρότερη επιδημιολογικά αφού αναμένεται νέα αύξηση κρουσμάτων. Πιθανή αύξηση η οποία βέβαια δεν θα οφείλεται στο λιανεμπόριο, αλλά στη χαλάρωση όλων των προηγούμενων εβδομάδων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: