Άνοια πρώιμης έναρξης: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Κοινοποίηση:
3ba55ebb-anoia

Μεγάλης κλίμακας έρευνα σε 350.000 Bρετανούς, η μεγαλύτερη στο είδος της, ανατρέπει την άποψη ότι η άνοια έχει μόνο γενετικά αίτια και αναδεικνύει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το αλκοόλ, η κατάθλιψη και η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια πρώιμης έναρξης.

Η μελέτη εξέτασε 15 παράγοντες κινδύνου και εντόπισε τόσο τη γενετική προδιάθεση όσο και παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα άνοιας πρώιμης έναρξης.

Αυτοί περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την κοινωνική απομόνωση, την απώλεια ακοής και την καρδιακή νόσο.

Η έρευνα των Πανεπιστημίων του Exeter και του Maastricht, παρακολούθησε 350.000 ανθρώπους κάτω των 65 ετών, για τους οποίους άντλησε δεδομένα από τη UK Biobank και αξιολόγησε διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι στους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια πρώιμης έναρξης περιλαμβάνονται το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι η διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ και κοινωνική απομόνωση.

Προβλήματα υγείας, όπως είναι η έλλειψη βιταμίνης D, η κατάθλιψη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η απώλεια ακοής και η καρδιοπάθεια, φάνηκε ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα της μελέτης αυξάνουν σημαντικά τις ελπίδες ότι η στόχευση των παραγόντων και του τρόπου ζωής, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου σε νεότερους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: