Άνγκελα Μέρκελ: “Πιθανή η συνεργασία με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V”

Κοινοποίηση:
μερκελ

Aνοικτή σε μια προοπτική συνεργασίας με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V, είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, έθεσε την προϋπόθεση -όπως είπε- ότι το συγκεκριμένο παρασκεύασμα θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, όπως η υπόθεση Ναβάλνι, «σε μια πανδημία θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο», τόνισε η κ. Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας και την σχετική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στη Γερμανία και ότι διαπιστώνεται «σοβαρό» ενδιαφέρον από πολλές χώρες της ΕΕ.

Άλλωστε, το εμβόλιο έλαβε σήμερα επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας.

«Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα»

Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη Γερμανία άφησε σήμερα να εννοηθεί η Άνγκελα Μέρκελ, ακυρώνοντας εμμέσως την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για προσφορά εμβολιασμού προς όλους «μέχρι το καλοκαίρι».

Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά.

«Η BioNTech είναι μια start up εταιρία», είπε σχετικά η καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α’ τριμήνου του έτους.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού».

Τέλος, η κ. Μέρκελ είπε ότι το «ημερολογιακό» τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: