Άδεια μητρότητας: Η νέα αλλαγή που ανακοινώθηκε για τις μητέρες

Κοινοποίηση:
μωρο

Κατά τρεις μήνες θα αυξηθεί η άδεια μητρότητας σύμφωνα με τα όσα είπε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, λοιπόν, η άδεια μητρότητας θα είναι εννιάμηνη από εξάμηνη που είναι τώρα.

«Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι για να λάβει μία μητέρα την άδεια μητρότητας πρέπει να το αιτηθεί η ίδια ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός της στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών. Η άδεια μητρότητας πρόκειται για επιπλέον δικαίωμα των μητέρων από τους τέσσερις μήνες που υποχρεούται να τους δώσει η εργασία τους ως άδεια εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Τι ισχύει μέχρι τώρα για την άδεια μητρότητας
Οι εργαζόμενες μητέρες μπορείτε να ζητήσετε ειδική άδεια διάρκειας έως 6 μήνες για την ανατροφή του παιδιού σας από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αρκεί να:

είστε ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ
απασχολείστε σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση

Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη σας μετά τη λήξη της:

άδειας κυοφορίας και λοχείας
άδειας ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο
ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: