Άγκυρα: «Όποιος κυριαρχεί στην Μεσόγειο κυριαρχεί στις 3 ηπείρους» – Νέος χάρτης που «εξαφανίζει» την Κρήτη

Κοινοποίηση:
2019-12-25_121733

Ένας νέος προκλητικός χάρτης με τον οποίο η Άγκυρα αρπάζει μαζί με την («αναγνωρισμένη») Λιβύη την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δημοσιεύεται σήμερα από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu (που σημαίνει πως ακούγεται η επίσημη γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης και δεν πρόκειται απλώς για ένα δημοσίευμα).

Ο χάρτης δημοσιεύεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση άλλων τουρκικών χαρτών της Μεσογείου από το τουρκικό ΥΠΕΞ με βάση τους οποίους «εξηγείται» η «συμφωνία» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, ως «χαστούκι στην Κύπρο» και στην Ελλάδα, μια φράση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες (γενικά το χαστούκι παίζει σημαίνοντα ρόλο στην μουσουλμανική νοοτροπία).

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Η Άγκυρα μιλάει με όρους παγκόσμιας ηγεμονίας, γνωρίζει την ισχύ που έχει λόγω των Στενών και λόγω του γεγονότων ότι μεγάλες ενεργειακές οδοί περνούν από την επικράτειά της για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη.

Τώρα ζητάει να αποκτήσει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και από την στιγμή που δεν έχει δικούς της, κανένα πρόβλημα, θα αρπάξει των άλλων.

Το δημοσίευμα κάνει μια αναφορά στις πρόσφατες τουρκικές στατιωτικές «επιτυχίες» όπως «Κλάδος Ελαίας», «Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης» με τις οποίες η Αγκυρα «απαντάει» στις προσπάθειες αποκλεισμού της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή κατά τον αρθρογράφο που εκφράζει την κυβερνητική γραμμή.

Η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή» αναφέρει, προφανώς υποστηρίζοντας την γνωστή ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί».

«Αυτή η περιοχή, σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”, η οποία, ξεκινά και καλύπτει «α δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Εν συνεχεία ξεκινάει μια ανάλυση για τα νέα drone της Τουρκίας, που έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: