ΆΡΘΡΟ ΣΟΚ! Δυστυχώς για τον Νότο… η Γερμανία έχει δίκιο – Λάθος να δοθούν πιστωτικές γραμμές χωρίς όρους

Κοινοποίηση:
XRIMA

Συνολικά εθνικά και υπερεθνικά πακέτα στήριξης φθάνουν τα 3 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 22% είναι η στήριξη από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης….
Όχι δεν κρίνεται η αλληλεγγύη της Ευρώπης αυτό είναι επιχείρημα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης για να καταφέρει να δελεάσει τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Όχι δεν θα δοκιμαστεί η συνοχή της Ευρώπης εάν θα πάρει δάνεια μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή με άλλο τρόπο.
Όχι δεν θα διαλυθεί η Ευρώπη αυτά είναι θεατρινισμοί και ίσως υποκριτικοί θεατρινισμοί.
Η ευρωπαϊκή στήριξη αντιστοιχεί στο 22% των εθνικών πακέτων στήριξης.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης με ESM, πακέτο από την commission και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα φθάσει περί τα 540 με 550 δισεκ. ευρώ.
Το πακέτο αυτό της ευρωζώνης αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου των πακέτων στήριξης των κρατών που φθάνει τα 2,5 τρισεκ. ευρώ με την Γερμανία να δαπανάει 1,5 τρισεκ. ή το 44% του ΑΕΠ.
Συνολικά εθνικά και υπερεθνικά πακέτα στήριξης φθάνουν τα 3 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 22% είναι η στήριξη από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης.
Άρα δεν θα επιλύσει το πρόβλημα του κραχ που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός στις οικονομίες το πακέτο των 540 με 550 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι τα 2,5 τρισεκ. εθνικών πακέτων αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και τα 3 τρισεκ. μαζί με τα κεφάλαια του ESM φθάνει στο 16% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
ImageΓιατί όμως η Γερμανία έχει δίκιο;Η Γερμανία – και άλλες χώρες – ζήτησαν άπαξ και ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας διαθέτει 410 δισεκ. κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν πιστωτικές γραμμές 200-240 δισεκ. ευρώ μέσω προληπτικών πιστωτικών γραμμών που θα περιλαμβάνουν και μέτρα λιτότητας ως εγγύηση για τα δάνεια που χορηγούνται.
Είχε επίσης ξεκαθαριστεί ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαθέσει κεφάλαια – πιστωτικές γραμμές – χωρίς μέτρα χωρίς όρους.
Τσάμπα δάνεια δεν υπάρχουν.
Η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι ο συνδυασμός προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έκδοσης εθνικών ομολόγων και δάνεια από commission και ΕΤΕπ να στηριχθεί στην παραδοχή ότι τα δάνεια να μην έχουν όρους σκληρούς αρχικά αλλά όταν επανέλθει η κανονικότητα είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ είτε εάν διακρατηθούν να περιλαμβάνουν όρους σχεδόν μνημονιακής λιτότητας.
Οι βόρειοι ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως θα διαθέσουν κεφάλαια και αυτά… θα χαθούν ή θα χαριστούν.
Θεωρούν π.χ. οι γερμανοί ότι έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στην δανειοδοτική ικανότητα του ESM οπότε προστατεύουν τα συμφέροντα των γερμανών φορολογουμένων.
Συν τοις άλλοις με εξαίρεση την Ελλάδα που εφάρμοσε 3 μνημόνια οι άλλες χώρες της ευρωζώνης Ιταλία και Ισπανία με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που διαθέτουν δεν προέβησαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις προ κορωνοιού.
Η Γερμανία και το μπλοκ που την υποστηρίζει θεωρεί ότι άπαξ και χορηγούνται δάνεια πρέπει να υπάρχουν κάποιοι όροι.
Ωστόσο και η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει ότι ενώ οι όροι – εξασφαλίσεις είναι εύλογες πρέπει να έχουν αρχικά ελαστικότητα.
Το πρόβλημα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδος και άλλων χωρών είναι ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι θα εφαρμόσουν μνημόνιο.
Αλλά τι ζητούν να χαριστούν κεφάλαια;
Ποιος χαρίζει σήμερα κεφάλαια;
Ακόμη και υπό το βάρος των νεκρών του κορωνοιού δεν θα πρέπει να χαθεί ο ορθολογισμός.
Εάν χαθεί ο κίνδυνος εκτροπής όταν οι οικονομίες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από μήνες θα είναι μεγάλος.
Το μεγάλο λάθος που θα πληρώσουν όλοι είναι ότι αποφάσισαν να παραβιάσουν κανόνες, να εκτοξεύσουν το χρέος και να προβούν σε κινήσεις που οδηγούν σε ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα.
Με τα 3 τρισεκ. δαπανών το χρέος από 12,5 τρισεκ. θα φθάσει στα 15,5 τρισεκ. που θα αντιστοιχεί στο 86% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Μόνο για την Ελλάδα το χρέος θα εκτοξευθεί από 181% στο 205 με 210%.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν μεγάλη αύξηση χρέους και μεγάλη αύξηση ελλειμμάτων δηλαδή επιδείνωση, επιδείνωση του πιστωτικού και οικονομικού προφίλ κάθε χώρας.
Τα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουν σταθερότητα στην εποχή μετά τον κορωνοιό, τα μέτρα θα είναι απαραίτητα για να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι σε τάξη.
Εάν δοθούν δάνεια χωρίς όρους, χωρίς κάποιες υποχρεωτικές παραμέτρους υπάρχει κίνδυνος… να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εκτροπή.
Δυστυχώς οι γερμανοί έχουν δίκιο.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Καλημέρα Στέφανε,

    Τοσο Βλακώδη Ανάλυση και Επιχειρηματολογία, γιατί η Γερμανία Έχει Δίκιο Δηλαδή, ΔΕΝ Έχω Διαβάσει, με Όρους Οικονομικούς Φυσικά. Αυτοί που Έκαναν την Ανάλυση Πρέπει να Είναι ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ Υποστηρικτές της Γερμανίας, ΔΕΝ Εξηγείται Διαφορετικά.

    Ποια Συμφέροντα των Γερμανών Φορολογουμένων ρε Ηλίθιοι, που Προσπαθεί να Προστατεύσει η Γερμανία; Που ο Γερμανός Φορολογούμενος σε Όλη τη Διάρκεια της Οικονομικής Κρίσης τοου 2008, ΔΕΝ Ζημιώθηκε σε Κανένα Σημείο.

    Βεβαίως και Πρέπει Όταν Δανείζεσαι Κεφάλαια να Υπάρχουν και Όροι Αποπληρωμής, Κανείς ΔΕΝ το Αμφισβητεί Αυτό. Όμως, Όποιος Έχει Διαβάσει το Εργαλείο του ESM Αναφορικά με την Προληπτική Γραμμή Στήριξης, η Οποία επί της Ουσίας Συνεπάγεται ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και Δυσβάστακτους Όρους Λιτότητας, Επιβαλλόμενους από τους Δανειστές, που η Χώρα η Οποία Δανείζεται, Οδηγείται σε Μακρά ΎΦΕΣΗ και Όπως Αποδείχθηκε και στην Περίπτωση της Ελλάδος, σε ΔΙΑΛΥΣΗ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ της Χώρας, με Καταστροφικές Συνέπειες για την Οικονομία ( Τρομακτική Αύξηση της Ανεργίας, Αύξηση Φτώχειας και των Κοινωνικών Ανισοτήτων ). Οπότε η Όποια Ανάπτυξη για την Οποία θα Γίνεται Λόγος, εν μέσω του Δανεισμού από τον ESM και των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, Είναι ΜΟΝΟ στα Λόγια και Αποτελούν Ευχολόγια που Είναι Δύσκολο να Πραγματοποιηθούν. Και ΠΩΣ θα Μπορούσαν Άλλωστε να Πραγματοποιηθούν Όταν η Δανειζόμενη Χώρα θα Θέλει να Εφαρμόσει Αναπτυξιακές Πολιτικές και ΔΕΝ θα Μπορεί να το Κάνει, Επειδή θα Δεσμεύεται από τους Όρους του Μνημονίου το Οποίο θα Έχει Υπογράψει;

    Δηλαδή με Άλλα Λόγια το Εργαλείο του ESM, Έτσι Όπως Έχει Σχεδιασθεί, Είναι Απολύτως Καταστροφικό. Διότι σου Λέει, από τη μία, Δανείζεσαι με 1% Επιτόκιο ( το Οποίο Είναι Ομολογουμένως Χαμηλό ), Όμως Πρέπει να Πάρεις και Μέτρα 4% του ΑΕΠ ( για Όσο Διάστημα Διαρκεί η Προληπτική Γραμμή Στήριξης και Όταν Αυτή Τελειώσει, Υπάρχει Δτνατότητα Ανανέωσης της Πιστοληπτικής Γραμμής και Φυσικά με Άλλα Μέτρα και Έτσι Δημιουργείται Ένας Φαύλος Κύκλος Χωρίς Καθαρή Προοπτική Διεξόδου ), και Είδαμε τόσο στην Περίπτωση της Ελλάδος, Όσο και Άλλων Χωρών που Ήταν σε Μνημονιακό Καθεστώς, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, σε τι Αφορούσαν τα Μέτρα τα Οποία Εφαρμόσθηκαν. Βέβαια στην Περίπτωση της Ελλάδος με τα 3 Μνημόνια, ήταν πολύ πιο Χειρότερα τα Πράγματα από ότι στις Υπόλοιπες Χώρες.

    Ας Πάει Λοιπόν στο Διάολο η ΕΕ, Αυτήν την ΕΕ ΔΕΝ την Θέλουμε. Βέβαια Χώρες Όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, Έχουν τη Δυνατότητα να Σταθούν Εκτός ΕΕ και να Πορευθούν ΑΥΤΟΝΟΜΑ, Διότι Έχουν Βαριά Βιομηχανία, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ και ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΔΕΝ Στηρίζονται κατά Κύριο Λόγο στις Εισαγωγές.

    Χώρες Όπως η Ελλάδα, θα Πρέπει να Καταλάβουν επί τέλους, ότι εάν ΔΕΝ Στηρίζονται στις Δικές τους Δυνάμεις, με τη Δική τους Βαριά Βιομηχανια, με ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ και ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, μιά Ζωή θα Είναι Εξαρτημένες από Άλλες Δυνάμεις, θα Είναι Αναγκασμένες να Δανείζονται με Δυσβάστακτους Όρους και Προυποθέσεις και αντί να Εφαρμόζουν Αναπτυξιακές Πολιτικές, θα Εφαρμόζουν Αυστηρικές Πολιτικές Λιτότητας, που θα Είναι Κατατροφικές για την Κοινωνία.

    Ευχαριστώ,

    Με Εκτίμηση,
    Πολλούς Χαιρετισμούς,

    Άγγελος από Μιλάνο

  2. ή “ανωτέρα βία” , είναι νομικός όρος/ρήτρα, που ενεργοποιήθηκε παγκοσμίως από τη στιγμή που ο ΠΟΥ κήρυξε ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Η ενεργοποίηση “ανωτέρας βίας”, σημαίνει πως οποιοσδήποτε συμβαλλόμενος σε οποιαδήποτε δανειακή, εμπορική, ή άλλη συμφωνία/σύμβαση, μπορεί να αθετήσει την όποια υποχρέωσή του απορρέει από την σύμβαση.Τρανό παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες που επικαλούμενες την πανδημία ΔΕΝ επιστρέφουν τα χρήματα για εισιτήρια που είχαν κλειστεί και πληρωθεί, αλλά τα δρομολόγια δεν εκτελέσθηκαν.(“προσφέρουν” απλώς αλλαγή ημερομηνίας ταξιδίου).Επίσης, ακυρώσεις συμβάσεων (πχ. παραγγελίες νέων αεροσκαφών, βλ. easyjet) ακυρώνονται χωρίς επιπτώσεις. Συνεπώς, τα “ευεργετικά μέτρα” που παίρνει η κυβέρνηση περί εκπτώσεως ενοικίων, αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων,κλπ.είναι απλώς και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια όσων δεν γνωρίζουν, καθ’όσον κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να καταδικάσει κάποιον για μη καταβολή ενοικίου, υπο συνθήκες “ανωτέρας βίας”, ή για τη μη αποπληρωμή δόσεων δανείων,κλπ.Ομοίως, δεν χρειάζεται καμμία συμφωνία για μη πληρωμή τοκοχρεωλυσίων από πλευράς κράτους

  3. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ….ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ??? ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ…ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  4. Όταν χορηγείται μια ECCL ή μια PCCL, το μέλος του ESM υπόκειται σε ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής. Ένα μέλος του ESM υπό ενισχυμένη επιτήρηση, σε διαβούλευση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεννόηση με, τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESA) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕSRB) και -όπου κρίνεται «υιοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών δυσκολιών».
    Οπως μπορείτε να δείτε τόσο στο επισυναπτόμενο original απόσπασμα του ESM( Eyropean Stability Mechanism ) όσο και από την επίσης επισυναπτόμενη Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ , κάτι σαν το δικό μας ΦΕΚ παρακάτω ,

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Α , Η » ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ » ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ !!
    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 του ίδιου εγγράφου ;
    ΕΠΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ – ΣΕ ΟΛΟΥΣ(!!!) ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ».

    Για να τελειώνει το παραμύθι και οι μπουρδολογίες από τις έμμισθες δημοσιογραφικές τσούλες – φερέφωνα και ανδρείκελα του ”Υπερσωτήρα Κυριάκου ” , οποιαδήποτε και από τις δύο γραμμές επιλεγεί απαιτείται ΜΝΗΜΟΝΙΟ , η μη τήρηση των όρων αυστηρής επιτήρησης – επιτροπείας γίνεται μόνο με ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ESM , το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να γίνει .

    Μπορείτε να τα διαπιστώσετε όλα αυτά εάν αναζητήσετε το καταστατικό του esm.

    Κατά συνέπεια καμμία δημοσιογραφική πόρνη μην διανοηθεί να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό για να πείσει τον Ελληνικό Λαό , γιατί υπάρχει ακόμη και η Δικαιοσύνη και θα βρεθεί κανένας Εισαγγελέας για να τους ”μαζέψει”κατόπιν ομαδικών μηνύσεων που θα δεχτούν.

    Στην διάθεση σας για περισσότερα στοιχεία , καταστατικά κλπ.

    Με Εκτίμηση
    Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος

  5. Οι ιταλοι δεν μιλησαν για δανειο αλλα για αρωγη.Ειναι 2 διαφορετικα πραγματα.Οι γερμανοι ανεκαθεν δεν ηθελαν ενα αυτονομο ταμειο για εκτακτες και απροβλεπτες καταστασεις.Μια πλημμυρα στο Σαν Σεμπαστιαν,ενας σεισμος στην Χαλκιδα και μια ακραια χιονοπτωση στο Γκρατς,καλυπτονται ευκολα απο τα ψιλα που προβλεπονται απο τον ευρωπαικο προυπολογισμο.Εδω ομως μιλαμε για μια απροοπτη επιδημια.Δανεια,οροι,συνθηκες,ασφαλιστικες δικλειδες πανε περιπατο μπροστα την αναγκη της ανθρωπινης επιβιωσης.Οι σκληροι της ΕΕ,απαιτουν δανειο πληρωτεο απο τον φτωχο ιταλικο νοτο,τον πορτογαλο εργατη που δεν ξερει τι του ξημερωνει,τον ισπανο μικροεπιχειρηματια που ειναι μισοκατεστρεμμενος,τον ελληνα ιδιωτικο υπαλληλο που ζει για να πληρωνει λογαριασμους και τον γαλλο εργαζομενο που πληρωνει για μια γκαρσονιερα στο Παρισι 800 ευρω ενοικιο.Πως ειναι αυτο δυνατον?Ειναι γιατι με αυτο τον τροπο οδηγουν μεγαλους πληθυσμους της ευροζωνης στην οικονομικη αιχμαλωσια.Ετσι,θα μπορουν να εκβιαζονται και να μην αντιδρουν στα οποια σχεδια κανουν οι ταγοι της λιτοτητας στην ΕΕ.Αλλωστε,το πειραμα της Ελλαδας ηταν απολυτα πετυχημενο.Ελλαδα σαν αυτονομη κρατικη οντοτητα επαψε να υφισταται εδω και 10 χρονια.Πολιτικοι-μαριονετες εγκαθετοι του ευρωσυστηματος, απλα διεκπεραιωνουν το πλανο των Βρυξελλων.Ηρθε πλεον η σειρα και των υπολοιπων μεσογειων..

  6. Οτι μας δινουνε τα προσθετουν στο χρεος και ο Κουλης χαριζει στους καναλαρχες παραπανω απο 20000000 και δεκαδες εκατομυρια στους κλινικαρχες και εμεις οι υπολοιποι, τα παιδια μας, τα εγγονια μας και βαλε πρεπει να τα ξοφλησουμε

Comments are closed.