Πρόταση που θα επιτρέπει σε νέες χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πλήρη δικαιώματα ψήφου εξετάζει το μπλοκ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το βέτο της Ουγγαρίας και άλλων χωρών στην ένταξη της Ουκρανίας και να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης. Το σχέδιο – γνώση του οποίου απέκτησε το Politico – βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη.
Η ιδέα προβλέπει ότι τα νέα μέλη θα αποκτούν πλήρη δικαιώματα μόνο όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να είναι πιο δύσκολο για τις μεμονωμένες χώρες να ασκούν βέτο στις πολιτικές και στις κρίσιμες αποφάσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθούν χώρες υπέρ της διεύρυνσης, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, οι οποίες επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τη διαδικασία που έχει «παγώσει» λόγω αντιδράσεων από την Ουγγαρία και άλλες πρωτεύουσες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ θα ανακοινώσει την συνέχεια των διαδικασιών για ένταξη στην Ένωση για 9 χώρες των Βαλκανίων.
Μεταξύ αυτών οι τρεις που έχουμε εμείς σοβαρό πρόβλημα μαζί τους λόγω της επιθετικής ρητορικής εναντίον μας αλλά και μιας πολιτικής απόλυτα εχθρικής για εμάς.
Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία
Από τις τρεις, η Τουρκία φαίνεται ήδη να μην λαμβάνει καν προσοχής με όλα όσα αρνείται να συμμορφωθεί σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την άρνηση αποδοχής λύσης για την Κύπρο λόγω παράνομης εισβολής και κατοχής κ.α.
Η Αλβανία τώρα έχει ακόμα σοβαρά προβλήματα καθώς δείχνει να μην μπορεί να παρουσιάσει ένα σωστό πλαίσιο για την δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα Σκόπια από την άλλη μοιάζουν σίγουρα να έχουν θετικότερη αντιμετώπιση από πολλά κράτη μέλη. Παρόλα αυτά έχουν δρόμο ακόμα.
Η ένταξή τους στην ΕΕ αν λάβει θετική τροπή θα αφαιρέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό μοχλό πίεσης προς συμμόρφωση τους, από τα χέρια μας, ενώ παράλληλα είναι σίγουρο πως θα τους αποθρασσύνει ακόμα περισσότερο.
Οπότε θα πρέπει να δοθεί μια μάχη με παρουσίαση και τεκμηρίωση των αρνητικών όχι μόνο για απαγόρευση τους για όποια άλλη συνέχεια αλλά ακόμα και για να δημιουργήσει μια κοινώς αποδεκτή γραμμή που θα στηρίξουν όλα ή τα περισσότερα κράτη μέλη.

Ο λόγος για αυτό είναι γιατί σύντομα στην ΕΕ έρχεται νομοσχέδιο που θα περιορίσει την ανάγκη για απόφαση με καθολική ψήφο αποδοχής για συγκεκριμένους τομείς αρχικά αλλά θα δέχεται ακόμα και ψήφο πλειοψηφίας. Αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σε εμάς καθώς σε περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης λόγω συμφερόντων στηρίξει αποφάσεις υπέρ των αρνητικά προσκείμενων χώρων σε εμάς, θα είμαστε δίχως ικανότητα πίεσης.
Οπότε η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική καθώς η μάχη θα ξεκινήσει και θα είναι και αρκετά δύσκολη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τα εθνικά μας θέματα με μια δουλική υποχωρητικότητα και πολύ αμφιβάλλουμε αν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις εθνικές θέσεις και να δώσει την μάχη ώστε να μην μπει κανένα εχθρικό κράτος στης ΕΕ. Ελπίζουμε να βάλει ο Θεός το χέρι του, γιατί ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει χαμπάρι τι παίζεται στην Ευρωβουλή την ερχόμενη εβδομάδα.






