Όπως τα έχουν καταφέρει οι πολιτικοί σε λίγο δεν θα μπορούμε να έχουμε καμία απόλαυση στην επιβίωσή μας. Δεν θα μπορούμε να τρώμε ούτε «βρώμικο», ούτε υγιεινά. Μόνο αέρα… κοπανιστό για να τρώνε εκείνοι το καταπέτασμα σε μίζες, βίλες και ακριβά αυτοκίνητα.
Το αγαπημένο σουβλάκι, για παράδειγμα, που ήδη η τιμή του έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, πλέον σε περιοχές της Αθήνας φτάνει μέχρι και τα 4.5 ευρώ. Η τιμή του ανεβαίνει διαρκώς, είτε λόγω του ενεργειακού κόστους -όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες- είτε λόγω της αύξησης στις τιμές της πρώτης ύλης.
Ωστόσο, παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών από το εξωτερικό, διατηρώντας τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα.
«Τα κρέατα από τα οποία παράγουμε το σουβλάκι έχουν πάει 100% πάνω. Πώς θα μείνει το σουβλάκι στάσιμο; Και ο κόσμος έχει δίκιο. Γιατί λέει ήταν 3,5 και τώρα πήγε 4,5, πώς γίνεται;» τόνισε ιδιοκτήτης εστιατορίου.
«Ένα σουβλάκι των 100 γραμμαρίων θα φτάσει κοντά στα 2,5 με 3 ευρώ περίπου, σκέτο. Συν πίτες συν ψωμιά, συν πατάτες και τα υπόλοιπα θα κοντέψει το τάλιρο (5 ευρώ). Πραγματικά κάνουμε προσπάθεια να μην ανεβάσουμε τίποτα. Δεν το θέλουμε» σημείωσε ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη.
Άντε πες και το σουβλάκι το «ακυρώνεις». Τα φρούτα που κάνουν και καλό στην υγεία τι θα κάνεις; Γιατί και εκεί οι τιμές έχουν πάρει ανοδική πορεία. Στα φρούτα του καλοκαιρού για παράδειγμα έγινε αύξηση της τιμής σχεδόν 20%.
Οι τιμές στα φρούτα
Σύκα: 5 – 7€/κιλό (λαϊκές αγορές), 7.5€/κιλό (σούπερ μάρκετ), 6.90€/κιλό (μανάβικα)
Σταφύλια: 1.80 – 2.5€/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,18€/κιλό (σούπερ μάρκετ), 4.20€/κιλό (μανάβικα)
Ροδάκινα: 2 – 2.5€/κιλό (λαϊκές αγορές), 3.25 – 3.89€/κιλό (σούπερ μάρκετ), 2,25€/κιλό (μανάβικα)
Νεκταρίνια: 2 – 2.5€/κιλό (λαϊκές αγορές), 3.75€/κιλό (σούπερ μάρκετ), 2,25€/κιλό (μανάβικα)
Αχλάδια: 2.5 – 3€/κιλό (λαϊκές αγορές), 3,87€/κιλό (σούπερ μάρκετ), 3,76€/κιλό (μανάβικα)
Απλησίαστα και ψάρια
Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στα ψάρια, τα οποία έχουν γίνει απλησίαστα, καθώς υπάρχουν αυξήσεις 7%.
Οι καταναλωτές πάντως, είναι ιδιαίτερα καταπονημένοι μετά από 5 χρόνια πληθωριστικών πιέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τρόφιμα από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2025 είναι 34,5%.
Το φθινόπωρο προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι τιμές των τροφίμων αποδεικνύονται ευάλωτες σε κάθε… γύρισμα του καιρού, στην παραμικρή αλλαγή των συνθηκών της καθημερινότητας.