Αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις πολύωρες κινητοποιήσεις στα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα με τα Σκόπια, καθώς και στον Προμαχώνα και την Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι αποκλεισμοί αυτοί, που αποφασίζονται συλλογικά σε γενικές συνελεύσεις, επηρεάζουν την είσοδο και έξοδο φορτηγών διεθνών μεταφορών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αγροτιά απαιτεί σεβασμό, αξιοπρεπείς τιμές και δίκαιη μεταχείριση.
Στους Ευζώνους, οι αγρότες προχωρούν σε τετράωρο αποκλεισμό, το πρωί και το απόγευμα, ενώ οι γενικές συνελεύσεις εξετάζουν την περαιτέρω κλιμάκωση. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο περιλαμβάνουν παραγωγούς από τον Δήμο Παιονίας, τα Γιαννιτσά Πέλλας και τον νομό Κιλκίς, με συνεχείς επισκέψεις σωματείων και φορέων που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς.
Στον Προμαχώνα και την Εξοχή, οι αποκλεισμοί επικεντρώνονται στα φορτηγά, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση Ι.Χ. και λεωφορείων, ενώ ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ και συμμετοχή τοπικών συλλόγων και σωματείων εργαζομένων. Η συγκέντρωση της τοπικής κοινωνίας και η καθημερινή στήριξη των παραγωγών αποδεικνύουν ότι η αγροτική κοινότητα παραμένει ενωμένη και αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Κεντρική Ελλάδα: Από τον Μπράλο έως τη Θήβα, η αποφασιστικότητα κορυφώνεται
Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες επαναλαμβάνουν τον αποκλεισμό όλων των παράδρομων στον κόμβο του Μπράλου με φυσική παρουσία και τρακτέρ. Η χθεσινή προσπάθεια είχε προκαλέσει καθυστερήσεις πολλών χιλιομέτρων, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν μέχρι το Σάββατο. Η συλλογικότητα και η οργάνωση των αγροτών αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του κλάδου να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του.
Παράλληλα, τα μπλόκα στην Αταλάντη, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Θήβα και τον Δομοκό έχουν επιφέρει σοβαρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, καθιστώντας απαραίτητες τις παρακάμψεις και την προσεκτική χρήση εναλλακτικών διαδρομών. Οι παραγωγοί επιμένουν, οργανώνοντας συνεχείς συσκέψεις και συντονίζοντας τις ενέργειές τους, δείχνοντας ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο την επιβίωσή τους αλλά και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.
Δυτική Θεσσαλία: Ο Ε65 γεμάτος αποφασιστικότητα
Στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, οι αγρότες έχουν κατακλύσει τον Ε65 με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Η καθημερινή παρουσία τους και η οργάνωση συσκέψεων μεταξύ των μπλοκ καταδεικνύουν την πειθαρχία και τη συλλογική τους στρατηγική.
Σωματεία, σύλλογοι και φορείς επισκέπτονται τα μπλόκα, εκφράζοντας αλληλεγγύη και ενισχύοντας το ηθικό των αγροτών. Οι σκηνές ανάμεσα στα τρακτέρ, οι συζητήσεις για την οργάνωση της δράσης και η συντονισμένη παρουσία τους αποδεικνύουν ότι η αγροτιά είναι αποφασισμένη να προστατέψει το μέλλον της και να παραμείνει στον τόπο της.
Δυτική Ελλάδα: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία – Συλλογικός αγώνας
Στη Δυτική Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις καλύπτουν την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία. Στην Αιτωλοακαρνανία, ο αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου – Ιωαννίνων παραμένει αποκλεισμένος στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου, ενώ συνεχίζονται γενικές συνελεύσεις και συντονισμένες δράσεις φορέων της περιοχής. Μπλόκα λειτουργούν επίσης σε Ναυπακτία, Δωρίδα, Μεσολόγγι και Βόνιτσα, καλύπτοντας στρατηγικά σημεία όπως οι γέφυρες του Μόρνου και του Ευήνου, καθώς και η Αμβρακία οδός.
Στην Αχαΐα, οι αποκλεισμοί στον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και στη γέφυρα του Σελινούντα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα των παραγωγών να μην υποχωρήσουν. Στην Πάτρα, η στάθμευση τρακτέρ στη μεγάλη περιμετρική οδό προκαλεί εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω κόμβων, ενώ στην Ηλεία οι ολιγόωροι αποκλεισμοί στον κόμβο του Πύργου και οι μηχανοκίνητες πορείες στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες απαιτούν δίκαιη μεταχείριση.
Κρήτη: Αεροδρόμια και ΒΟΑΚ – Η αγροτιά παραμένει σε ετοιμότητα
Τον τερματισμό του αποκλεισμού τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» αποφάσισαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, αποχωρώντας μετά από ώρες πολιορκίας και αποκαθιστώντας το πρόγραμμα πτήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να μεταβούν στον ΒΟΑΚ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Στο αεροδρόμιο Χανίων, οι αγρότες παρέμειναν εντός των χώρων υποδοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς εντάσεις, με ανοιχτή την κεντρική πύλη και απρόσκοπτη διέλευση των επιβατών. Ο στόχος τους είναι η πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία με την κυβέρνηση.
Οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για τα αιτήματά τους, με κύρια την πληρωμή των ενισχύσεων μέσω της Τεχνικής Λύσης και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωοτροφών. Το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων επί του ΒΟΑΚ θα παραμείνει ενεργό, με συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας καθημερινά, ενώ εξετάζονται και άλλες στρατηγικές κινήσεις στα λιμάνια της περιοχής.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, από τα σύνορα των Σκοπίων και της Βουλγαρίας έως την Κρήτη, αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγροτική κοινότητα μπορεί να οργανωθεί, να αντισταθεί και να διεκδικήσει τα δίκαια συμφέροντά της. Με συλλογικότητα, πειθαρχία και αποφασιστικότητα, οι παραγωγοί δείχνουν ότι ο αγώνας τους δεν είναι μόνο για το παρόν, αλλά για το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου, της διατροφικής ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δείτε που υπάρχουν μπλόκα LIVE






