ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN; ΚΥΡΙΕ ΒΟΡΙΔΗ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ; «80.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΙΤΗΘΕΙ ΑΣΥΛΟ» – ΚΑΛΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Κοινοποίηση:
servitoros

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό, θα γίνει μέσω fast track νομιμοποιήσεων αιτούντων άσυλο καθώς και αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση εκπαιδευμένων εργαζομένων για θέσεις εργασίας όπως σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας αλλά και υπεύθυνοι ρεσεψιόν και εργαζόμενοι στην υποδοχή καθώς και εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ένας αγώνας ταχύτητας καθώς η χώρα αναμένεται να δεχθεί το φετινό καλοκαίρι ρεκόρ επισκεπτών.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε υπαλλήλους», είπε στον Guardian ο Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, ο οποίος διευθύνει γνωστό εστιατόριο μαζί με τον αδελφό του. «Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά αυτές τις μέρες οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν πενθήμερο, 9 με 5, σε δουλειές γραφείου».

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί σε εστίαση και ξενοδοχεία – τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής βιομηχανίας που, με ποσοστό 25% του ΑΕΠ, αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Στα νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πληθαίνουν οι αναφορές για ξενοδόχους που υπόσχονται πιο δελεαστικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας από τους ανταγωνιστές τους, τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της Covid-19, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Πολλοί που έφυγαν από τον χώρο την περίοδο της καραντίνας, δεν επέστρεψαν ποτέ. Εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας», είπε.

Για τον κ. Χότζογλου, ευθύνεται η εποχικότητα του κλάδου. «Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα από το ταμείο ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο του έτους;»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών. Έχει επίσης υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.

«Μόλις έλαβα μια πρόταση πρόσληψης από μια εταιρεία στο Ντουμπάι την οποία εξετάζω», δήλωσε ο κ. Σταθοκωστόπουλος. «Ένας Μπαγκλαντεσιανός εργάζεται στην κουζίνα μας και είναι εξαιρετικός. Είναι άνθρωποι από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου που κάνουν τώρα αίτηση για αυτού του είδους την εργασία», εξήγησε.

«Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος υπέφεραν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες, θα καλύψουν θέσεις εργασίας στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτόν το μήνα, αφού προηγουμένως εκπαιδευτούν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ένα πρωτοποριακό βήμα σε μια χώρα όπου η ακτοφυλακή έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks», τονίζει το δημοσίευμα.

Για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο μίλησε στον Guardian και η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του Home Project, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα.»Είναι αδιανόητο να συζητάμε για έναν αυξανόμενο αριθμό απελάσεων, όταν οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να καλυφθούν 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050″, δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι «πάνω από 1.400 παιδιά έχουν περάσει από τους ξενώνες μας και εκατοντάδες από αυτά διέπρεψαν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων».

Μέχρι το 2028, το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού έχει προβλέψει ότι θα επισκεφθούν τη χώρα 40 εκατομμύρια τουρίστες – σχεδόν τέσσερις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας – αποτέλεσμα των αυξημένων αφίξεων κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και της Κίνας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Δε βρίσκουν οι ξενοδόχοι και οι εστιατορες έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό αφού δίναν στους δικούς μας 3 και 60 χωρις προοπτικες για μελλοντικης αναβαθμισης με απανθρωπες συνθήκες η στην καλύτερη χάλια βιώσιμες συνθήκες και τώρα που θα πηγαίνετε έξω να τρώτε θα σας τα φτιάχνει το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που δε μας έχουν και πολύ σε εκτίμηση κιόλας τις βρωμιές απτά χέρια τους θα τρώτε και ποιος ξέρει και τι άλλο. Καλά βόλια στους καμπίνεδες σας κιοτι αρχίζετε να κολλάτε από τα χέρια των μπαγκλασεφ και των βοηθών τους

  2. Το λαμόγιο που κλαίγετε στο άρθρο, να δώσει μισθούς. Όχι να δίνει λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται ενοίκιο στις περιοχές αυτές. Γι αυτό δεν πάνε οι Έλληνες, αφού τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.

    1. λες φιλε , εχουν κανει μαγκες τους αλβανους και τωρα σειρα εχουν τα ισλαμοπιθηκια , κατα τ’αλλα οι Ελληνες ειναι τεμπεληδες.
      Στο τελος βλεπω εμεις να ληστευουμε και να σκοτωνουμε

Leave a Response