Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ρίξει τα «δίχτυα» της – ως γνωστόν – και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Φλωρίδη και την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Βασιλική Γιαβή. Στην έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2023, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, με Εργαστήριο Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Αιτία του τόσου μεγάλου ποσού ήταν η εγκατάσταση «Ερευνητικού Πληροφοριακού Συστήματος για την Υποστήριξη Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών» που αφορούν κυρίως την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ως εδώ θα θεωρούσε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς. Και μπορεί να ήταν αν σε αυτό το εργαστήριο και αμειβόμενος με το 10% της κοινοτικής επιδότησης δεν ήταν συγγενής πρώτου βαθμού της κυρίας Γιαβή κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γνώριζαν οι υπεύθυνοι του Ταμείου Ανάκαμψης κι ούτε είχε υπάρξει η σχετική δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων.
Όμως για την εν λόγω σύμβαση υπάρχουν και άλλα προβληματικά σημεία όπως ότι η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατροδικαστική κρίνεται διεθνώς μη εφαρμόσιμη, αφετέρου δεν είχε ζητηθεί η γνώμη Ελλήνων ιατροδικαστών για την αναγκαιότητα αυτού του έργου, ενώ δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε προσέγγιση άλλων πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Το κύριο ερώτημα αφορά αρχικά στον κ. Φλωρίδη ο οποίος είναι κι αυτός που υπογράφει την Προγραμματική Σύμβαση και του οποίου στενή συνεργάτιδα είναι η Γιαβή.
Ο κ Φλωριδης σχεδόν προ διμήνου, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του «καταλαβαίνουμε ότι αυτή προσπάθεια ενοχλεί κάποιους. Καλό είναι να ασκούν κριτική, αλλά η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία, όχι σε ψέματα. Αυτή η υπόθεση είναι ψέμα από την αρχή έως το τέλος κι οι αντιδράσεις προέρχονται λόγω της προσπάθειας κάθαρσης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες». Προσθέτοντας ότι «το εν λόγω Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς πρωτοτυπεί παγκοσμίως».
Αυτό που δεν είπε βέβαια, είναι η συγγενική σχέση της συνεργάτιδάς του με εργαζόμενο στο εργαστήριο αλλά και πως συγγενής (πρώτου βαθμού μάλιστα) λαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο της κοινοτικής επιδότησης.
Οι επιτελείς του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνουν ότι η επιλογή κι η χρηματοδότηση του εν λόγω Εργαστηρίου υπήρξε μόνο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Απαντήσεις δεν έχει δώσει ούτε η κυρία Γιαβή, η οποία απέκρυψε τη σχέση της αλλά και ειδικότερα ότι ήδη είχε λάβει σημαντικό τμήμα της κοινοτικής επιδότησης, το οποίο εμφανίσθηκε σαν «υποτροφία», προς τον νεαρό εργαζόμενο.
Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την συγγενική σχέση, ενώ δεν υπήρξε ποτέ και η προαπαιτούμενη δήλωση «σύγκρουσης συμφερόντων», κάτι που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αποφεύγονται οι εξυπηρετήσεις «ημετέρων».