ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ – ΕΝΑΣ ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΓΟΗΣ – ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΕΖΗ, ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ – «ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Κοινοποίηση:
γαλανος

Ο σπουδαίος ηθοποιός Νίκος Γαλανός, γνωστός για την πολυδιάστατη καριέρα του και την αναγνωρίσιμη παρουσία του στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της ζωής του, ο Νίκος Γαλανός πάλευε με τον καρκίνο, δείχνοντας απαράμιλλη δύναμη και γενναιότητα απέναντι στη σοβαρή ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Παρά τις προσπάθειές του να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τελικά δεν κατάφερε να νικήσει τη νόσο και άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Δευτέρας.

Η καλλιτεχνική κοινότητα αποχαιρετά έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στον πολιτισμό μας. Ο Νίκος Γαλανός υπηρέτησε με πάθος την τέχνη του και η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή μέσα από τις ερμηνείες και τις δημιουργίες του, οι οποίες διαμόρφωσαν τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

Η νεανική του γοητεία ήταν το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει στον κόσμο του κινηματογράφου, προσελκύοντας την προσοχή πολλών σκηνοθετών που τον επέλεγαν για τους ρόλους τους. Παρά τις κριτικές που τον χαρακτήριζαν ως «γλυκανάλατο» λόγω των ρόλων που ερμήνευε, το κοινό, και ειδικότερα οι θαυμάστριές του, τον λάτρευαν.

Ωστόσο, η επιτυχία του δεν στηριζόταν μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση. Ξεχώριζε επίσης για τη ζεστασιά της φωνής του και το μοναδικό στιλ που παρουσίαζε. Πάνω από όλα, όμως, το υποκριτικό του ταλέντο και η ευγένεια του χαρακτήρα του ήταν αυτά που τον καθόρισαν ως έναν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της εποχής.

 

Από το θέατρο…στην Βουγιουκλάκη

Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1945 στην Αθήνα. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το έκανε το 1962, ερμηνεύοντας ένα μικρό ρόλο στην «Οργή». Στη συνέχεια, σπούδασε στην δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, ενώ ακολούθησε μια γνωριμία που του άλλαξε την ζωή.

Η γνωριμία του με την Τζένη Καρέζη σηματοδοτεί και το ντεμπούτο του στο θέατρο. Η Ελληνίδα σταρ ανακάλυψε τον ζεν πρεμιέ, ζήτησε το τηλέφωνό του και τον πήρε στον θίασο της το 1967. Ο Νίκος Γαλανός συμμετείχε, στο πλευρό της σπουδαίας ηθοποιού, σε έργα όπως τα «Η κυρία δεν με μέλει» και «Μια ιστορία απ’ το Ιρκούτσκ». Πολλές φορές ο ίδιος είχε δηλώσει πως η συνεργασία του με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο ήταν άψογη.

Την ίδια περίοδο συμμετείχε σε επιτυχημένες ταινίες, όπως οι: «Κραυγή» (1964), «Τα δάκρυα μου είναι καυτά» (1964), «Ο Ουρανοκατέβατος» (1965), «Πανικός» (1969) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) και «Η Ρένα είναι οφσάιντ».

Με τη μεστή και δυναμική ερμηνεία του, κατάφερε να γοητεύσει τον Φιλοποίμενα Φίνο και να αποτελέσει, μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη, το νεανικό δίδυμο που αγαπούσε ιδιαίτερα. Παρέμεινε στην Φίνος Φιλμ μέχρι το 1972, γυρίζοντας συνολικά 12 ταινίες. Εξαιρετική έχει μείνει η ερμηνεία του στην ταινία «Ορατότης Μηδέν», καθώς επίσης και στην ταινία «Η Ρένα είναι Οφσάιντ», στο ρόλο του ποδοσφαιριστή Χούλιο Μπάλμας.

Η εμφάνιση του όμως στην ταινία «Η λεωφόρος του μίσους», του Νίκου Φώσκολου ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίσει στα μάτια του Φίνου. Ο παραγωγός, από τότε, ξετρελάθηκε μαζί του και τον έκανε βασικό, ανδρικό πρόσωπο σε πολλές ταινίες του.

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2013 στην ταινία “Η Αγάπη Έρχεται στο Τέλος” σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη σταμάτησε να συνεργάζεται στον κινηματογράφο με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η θέση του παρτενέρ της στις ταινίες παρέμεινε κενή. Να την αναπληρώσει καλέστηκε ο Νίκος Γαλανός, ο οποίος έπαιξε στο πλευρό της απόλυτης σταρ στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι», η οποία τον έκανε, μάλιστα, ευρέως γνωστό και αγαπητό στο κοινό. Μαζί έχουν παίξει και στις ταινίες: «Σ’ αγαπώ» (1971), «Η κόρη του ήλιου» (1971) και «Η Αλίκη δικτάτωρ» (1972).

Αν και τον ανακάλυψε ουσιαστικά η Τζένη Καρέζη και ήταν εκείνη που τον βοήθησε στο θεατρικό ντεμπούτο του, τελικά στην συνείδηση του κόσμου, ο Νίκος Γαλανός έμεινε ως «παρτενέρ της Βουγιουκλάκη». Σ’ αυτό ίσως βοήθησε η συνεργασία τους στη «Μελωδία της Ευτυχίας» το 1996, λίγο πριν τον θάνατο της ηθοποιού.

Το 1974 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στη σειρά «Οι Δίκαιοι», ενώ συμμετείχε σε αγαπημένα σήριαλ όπως: «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Τμήμα Ηθών» αλλά και σε κωμικές σειρές όπως η «Ελίζα και οι άλλοι», «Τα Χρυσά Κορίτσια» κ.ά..

galanos-vougiouklaki_1_5d9df.jpg

galanos-vougiouklaki_34542.jpg

Είχε κυκλοφορήσει, μάλιστα, μια φήμη ότι οι δυο τους διατηρούσαν ερωτικό δεσμό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος, όμως, ο Νίκος Γαλανός το διέψευσε κατηγορηματικά

 

Ο Νίκος Γαλανός, επίσης, στο νεότερο κοινό είναι γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες συμμετείχε τα τελευταία χρόνια. Ο εμβληματικός ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε σειρές όπως: «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Μη μου Λες Αντίο», «Κλεμμένα Όνειρα» και «Η Γη της Ελιάς». Από την τελευταία, μάλιστα, ο ίδιος αποχώρησε πριν μερικούς μήνες λόγω της κατάστασης υγείας του.

Η αποκάλυψη ενός κρυφού έρωτα: Η «σιωπηλή» σχέση του Νίκου Γαλανού και της Κάτιας Δανδουλάκη

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαλανός μοιράστηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις σε συνέντευξη, όπου και αναφέρθηκε στη σχέση του με την Κάτια Δανδουλάκη, η οποία είχε φτάσει κοντά στην τελετή του γάμου.

Ο Γαλανός αποκάλυψε ότι «εάν δεν είχε μιλήσει η Κάτια, εγώ δεν θα το αποκάλυπτα ποτέ ότι ήμασταν αρραβωνιασμένοι. Ποτέ δεν το είχα πει δημόσια». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι δυο τους είχαν αρραβωνιαστεί και προγραμματίζανε να παντρευτούν. Η σχέση τους διήρκεσε περίπου δύο έως δύομισι χρόνια και ήταν επίσημη, συνοδευόμενη από δαχτυλίδι.

Στην εποχή που ζούσαν, οι δημόσιες σχέσεις διαχειρίζονταν κυρίως μέσω περιοδικών και εξωφύλλων, σε αντίθεση με την τωρινή εποχή που κυριαρχούν τα social media. Ο Γαλανός περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε λόγω της δημοσιότητας και των συνεντεύξεων, σημειώνοντας ότι δεν του άρεσε να μιλάει για τον εαυτό του ή για τις προσωπικές ζωές άλλων ανθρώπων. Επίσης, εξέφρασε την απροθυμία του να ακούει σχόλια σχετικά με τον ίδιο ή τους γύρω του.

Νίκος Γαλανός

Ερχόταν δηλαδή κάποιος και μου έλεγε «μου είπαν για σένα αυτό» και εγώ έλεγα, «ποιος είναι αυτός που μου το είπε τώρα; Ο τάδε, καλά. Τον εκτιμώ; Όχι». Έτσι σκεφτόμουν μέσα μου και ούτε καν έδινα καμία σημασία».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Νίκος Γαλανός είχε αναφέρει στα χρόνια που φοιτούσε στη δραματική σχολή και τη συμμαθήτριά του, Μαρία Ιωαννίδου. «Η τάξη μας είχε ενδιαφέρονται παιδιά που έκαναν καριέρα. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Τερζόπουλος και ο άλλος ήταν ο Λευτέρης Βογιατζής. Πολύ έντεχνο. Η Μαρία Ιωαννίδου ήταν επίσης συμμαθήτριά μου που δεν θέλει να το λέω για να μην καταλαβαίνουν την ηλικία της. Τότε ήταν 7 χρονών. Εγώ την ηλικία μου τη λέω, δεν έχω πρόβλημα… Τέλος πάντων!», είχε δηλώσει με χιούμορ ο ηθοποιός.

Οι αγάπες και οι γάμοι της ζωής του

Ο Νίκος Γαλανός έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος, σε ηλικία 18 ετών, κράτησε μόλις πέντε μήνες, ενώ ο δεύτερος, σε ηλικία 35 ετών, με την ηθοποιό Κατερίνα Μαραγκού, είχε αντίστοιχη διάρκεια.

Είχε, επίσης, δεσμό με την Κάτια Δανδουλάκη, ο οποίος οδηγήθηκε σε αρραβώνα, αλλά δεν κατέληξε στο γάμο. Οι δύο ηθοποιοί χώρισαν, αλλά όπως έχουν δηλώσει παραμένουν καλοί φίλοι.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ζευγάρι με την επιχειρηματία Ελένη Σαγανά, με την οποία δήλωνε απόλυτα ευτυχισμένος.

 

Ο Νίκος Γαλανός και ο τζόγος

«Ήταν μια πενταετία που ξεκινήσαμε να παίζουμε φιλαράκια και στο τέλος έγινε ένα σπίτι όπου είχε πέντε τραπέζια και χαρτοπαίζαμε κάθε Σάββατο βράδυ. Δυο φορές, όταν ήμουν με την Αλίκη στο θέατρο, έτυχε να πάω απευθείας. Είχα τελειώσει δύο παραστάσεις το Σάββατο, από το βράδυ χαρτί και έφευγα στις 5 και πήγαινα στο θέατρο κατευθείαν για να βγάλω άλλες δύο παραστάσεις. Πολύ επικίνδυνο!»

«Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είμαι ηλίθιος που έπαιζα χαρτί διότι χρωστούσα λεφτά που είχα χάσει κι έπρεπε να πουλήσω το αυτοκίνητό μου για να ξεχρεώσω. Κι επίσης μια φορά, στην απογευματινή παράσταση, με πήρε ο ύπνος ενώ ήμουν όρθιος και παραλίγο να πέσω. Και είπα…σοβαρέψου, δεν μπορείς να συνεχίσεις έτσι. Και το έκοψα».

Ο Νίκος Γαλανός και το πνεύμα του

«Προσπάθησα να εμβαθύνω και σε θρησκευτική ιδεολογία….Γύρω στο ’70, είχε έρθει εδώ ο Δαλάι Λάμα, ιδιωτικά. Ήμασταν μια ομάδα γύρω στα 15-18 άτομα και είχαμε φέρει τον Δαλάι Λάμα. Με έχει βαφτίσει ο Δαλάι Λάμα. Η περίοδος τότε των αναζητήσεων μέσα από τον Βουδισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήμουν Χριστιανός Ορθόδοξος ή ότι δεν είμαι. Ήμουν και είμαι. Ο Βουδισμός είχε κάποια άλλα στοιχεία, δεν είναι τόσο ακραία θρησκευτικά, είναι λίγο πιο ανθρωποκεντρική η ιδεολογία και όχι τόσο αυτό που έχουμε εμείς στην Ορθοδοξία. Μετά προχώρησα και σε άλλες αναζητήσεις».

«Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μου άρεσαν αναζητήσεις πιο πνευματικές. Πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο σάρκα. Είμαστε και κάτι άλλο. Πέρασα από πάρα πολλά. Ίσως αυτό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τα του εαυτού μου και να κρατάω ισορροπίες. 55 χρόνια που είμαι στον χώρο με κρατάνε υγιή στην καρδιά και στο μυαλό. Όταν είναι να γίνει κάτι θα γίνει όχι απαραίτητα όταν το θέλεις εσύ».

Η δημόσια εικόνα του

Τα σχόλια που απέσπασε από τον κόσμο ήταν θετικά, όπως ήταν αναμενόμενο καθώς ο ίδιος ο Νίκος Γαλανός σε όλη του τη ζωή και καλλιτεχνική πορεία έχαιρε θαυμασμού και αγάπης του κόσμου. Ο άγνωστος λογαριασμός του είχε μόλις δύο αναρτήσεις. Μία για τη συμμετοχή του στο Θεατρικό Αναλόγιο τον Απρίλιο του 2019 και μία selfie. Η τελευταία φωτογραφία του ήταν πριν από 10 περίπου εβδομάδες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response