Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ – ΥΨΗΛΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κοινοποίηση:

Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από πολύπλοκα και αλληλένδετα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν τόσο τη σταθερότητα της οικονομίας όσο και τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα είναι το υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με τη συνεχή εξάρτηση της χώρας από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές και σε κεφάλαια από το εξωτερικό, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε διεθνείς οικονομικούς κραδασμούς, όπως οι αυξήσεις επιτοκίων ή οι μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος. Η εξάρτηση αυτή περιορίζει επίσης την οικονομική αυτονομία και καθιστά δύσκολη την εφαρμογή πολιτικών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εγχώρια ανάπτυξη χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη συσσώρευση ελλειμμάτων, ιδίως στο εξωτερικό κεφάλαιο, που δημιουργεί συνεχή ανάγκη για δανεισμό και αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Τα ελλείμματα αυτά σημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων κατευθύνεται στην κάλυψη υποχρεώσεων και όχι στην επένδυση στην παραγωγική βάση της χώρας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, το τρίτο πρόβλημα σχετίζεται με την αδυναμία του παραγωγικού τομέα να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας. Η ελληνική βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας και οι υπηρεσίες δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν έσοδα που να στηρίζουν την οικονομία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην συμμετέχει πλήρως στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και να χάνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των τριών προβλημάτων –χρέος και εξάρτηση, ελλείμματα και περιορισμένη παραγωγή– δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο όπου η χώρα παραμένει ευάλωτη και εξαρτώμενη από εξωτερικούς παράγοντες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και στρατηγικό σχεδιασμό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. 1,3τρις είναι το χρέος των ΡΕΠΟΣ, οι φόροι που πλήρωσαν οι Έλληνες και αντί να πάνε εκεί που έλεγε ο προϋπολογισμός τα έφαγαν τα λεφτά χωρίς να δίνουν λογαριασμό.

    Η κακοδιαχείρηση της οικονομίας και τη εξόντωση με γενοκτονία του Ελληνικού πληθυσμού είναι στο πρόγραμμα του καθεστώτος της Μεταπολίτευσης. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Leave a Response