Δεν έχει τέλος το σκάνδαλο Πιερρακάκη. Ναι, του υπουργού Οικονομικών που γράψαμε και στο χθεσινό και προθεσινό φύλλο της εφημερίδας “Μακελειό”. Πως είχε βρει τρόπο να τρώει δημόσιο χρήμα. Ελάτε να δούμε σήμερα, πως είχε καταφέρει να “εξασφαλίσει” χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω πάντα της εταιρείας Novomatix, στην οποία υπήρξε στο παρελθόν εταίρος, είχε καταφέρει να πάρει χρήματα και από την ΕΕ. Η εταιρεία πληρώθηκε για το πρόγραμμα nemo, το οποίο φυσικά αφορά ιστοσελίδες, τεχνολογία και τεχνογνωσία στον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικών και ίντερνετ. Η εταιρεία στην οποία ιδρυτικό μέλος της και μέτοχος ήταν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχει χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ με επιδότηση 100% για έργο της με ποσό 252.500 ευρώ.
«Λοιπόν ακούστε το… κόλπο»! Θα μπορούσε να παραδώσει και μαθήματα ο Κυριάκος Πιερρακάκης για το πως θα «φάτε» δημόσιο χρήμα με μια εταιρεία. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θυμίζουμε
Μάλιστα, για να πείσουν τους Ευρωπαίους να τους δώσουν το πρόγραμμα και συνεπώς και το παραδάκι συστήθηκαν ως “μια δυναμική και πρωτοποριακή ΜΜΕ ανάπτυξης λογισμικού που βασίζεται στις αρχές της καινοτομίας και της αριστείας. Με πάθος για την τεχνολογία και μια πελατοκεντρική προσέγγιση, στοχεύουμε στην παροχή πρωτοποριακών λύσεων που ανταποκρίνονται στις μοναδικές απαιτήσεις των πελατών μας. Η Novomatix είναι στρατηγικός συνεργάτης Έρευνας και Ανάπτυξης και εμπορικός μεταπωλητής της Novoville LTD (της εταιρείας που γράψαμε χθες πως έχει έδρα στο Λονδίνο). Η Novoville, μία από τις 10 κορυφαίες νεοσύστατες επιχειρήσεις Gov Tech της Ευρώπης το 2016 και νικήτρια του βραβείου NHS Tech Force 2019, (και πως να μην είναι με τον Πιερρακάκη μέτοχο) προσφέρει τις Λύσεις Έξυπνης Πόλης σε περισσότερους από 80 δήμους σε όλη την Ευρώπη, ψηφιοποιώντας τις τοπικές υπηρεσίες και καθιστώντας τες πιο επικεντρωμένες στον πολίτη”.
Ο ρόλος της Novomatix στο NEMO
Η novomatix αναφέρει και τον ρόλο που είχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο όπως καταλαβαίνετε ένας τεχνοκράτης σαν τον Κυριάκο Πιερρακάκη που μόνο το δημόσιο… ούρημα δεν έχει ψηφιοποιήσει, κατέχει καθοριστικό ρόλο, παρέχει συνεχή παρακολούθηση και ανάλυση των τάσεων της αγοράς στον κλάδο AIoT/Edge/Cloud. “Υπό την ηγεσία της NOVO, η κοινοπραξία θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά της αγοράς και θα αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μεγιστοποιεί την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Στόχος είναι η τοποθέτηση της προτεινόμενης λύσης με τρόπο που δημιουργεί σημαντική αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η κοινωνικοοικονομική ανάλυση που διεξάγεται από τη NOVO και την κοινοπραξία θα παρέχει ζωτικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση της στρατηγικής αξιοποίησης της NEMO. Αυτή η ανάλυση θα χρησιμεύσει ως βάση για την κατανόηση της δυναμικής της αγοράς, τον εντοπισμό των αγορών-στόχων και τον καθορισμό προσεγγίσεων για την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Και φάγανε, και φάγανε… Και ακόμα τελειωμό δεν έχουν. Δεν έφτανε το ελληνικό δημόσιο στον Κυριάκο Πιερρακάκη και στην παρέα του, άνοιξε και τα «φτερά» του, ή μάλλον τις… τσέπες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ίδια κι απαράλλακτα και η εταιρεία Space με «παρελθόν» δημοσίων έργων
Δεν είναι μόνο οι εταιρείες και τα φιλαράκια του Πιερρακάκη που έκαναν “χρυσές” δουλειές με το δημόσιο. Είναι μια
ακόμα εταιρεία, η Space, η οποία και αυτή προέκυψε από “σπάσιμο” άλλων μεγάλων εταιρειών που έχουν συνάψει σχέσεις επαγγελματικές με κρατικούς φορείς. Η Singular Logic που ήταν κομμάτι της MIG, εξαγοράστηκε το 2021 μετά τον “θάνατο” του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντί 18.500.000 ευρώ, από τις εταιρίες Space Hellas και Epsilon Net.
Η τελευταία ανήκει στον Ιωάννη Μίχο. Εν συνεχεία, τον Ιούλιο του 2021, ανακοινώθηκε η διάσπαση της Singular σε δύο εταιρίες: την Epsilon Singular Logic Α.Ε. και τη Singular Logic Α.Ε., με διαφορετική εμπορική στόχευση αλλά συμμετοχή και των δύο συνέταιρων σε όλες τις δουλειές. Η μετοχική σύνθεση στα δύο νέα σχήματα είναι: στην Epsilon Singular Logic 60% διατηρεί η Epsilon Net, 39,972% η Space Hellas και 0,028% η Global Equity Investments S.A. Στη Singular Logic Α.Ε. το 60% ανήκει στη Space Hellas, το 39,934% στην Epsilon Net και 0,066% στην Global Equity Investments S.A.
Από τις δύο, η εταιρία που διεξάγει τις εκλογές είναι φυσικά η Singular Logic Α.Ε., στην οποία είναι μέσα με μεγαλύτερο ποσοστό η Space Hellas. Χαρακτηριστικό είναι ότι διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Α.Ε. είναι ο Ιωάννης Μερτζάνης, ο οποίος διατηρεί την ίδια θέση και στη Space Hellas. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέτοχος στην
Epsilon Net σε ποσοστό 6,05% είναι η εταιρία Barca Global Master Fund L.P., που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, δηλαδή σε έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα λεφτά στις ίδιες τσέπες πάνε, απλά κάνουν μεγαλύτερη… διαδρομή μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό.
Τη Space Hellas ίδρυσε ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, ο οποίος απεβίωσε το 2018, αλλά ο γιος του Σπύρος είχε αναλάβει τα ηνία από το 2013.
Το σκάνδαλο του 1999
Το όνομα Μανωλόπουλος απασχόλησε την επικαιρότητα το 1999, όταν βγήκαν στο φως πληροφορίες για σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υπουργός Άμυνας ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.
Πρόκειται για την υπόθεση του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS των μαχητικών F-16, της εταιρίας Litton, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο Δημήτρης Μανωλόπουλος. Το σκάνδαλο, φυσικά, αποκαλύφθηκε άλλη μία φορά στις ΗΠΑ, από την εισαγγελία του Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα της εποχής, οι αντιπρόσωποι της Litton στην Ελλάδα έλαβαν προμήθεια 12.000.000 δολαρίων για να λαδώσουν Έλληνες αξιωματούχους, ώστε η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να προκρίνει την αγορά του οπλικού συστήματος. Επρόκειτο για ένα συμβόλαιο ύψους 150.000.000 δολαρίων. Μάλιστα, η Litton παραδέχτηκε στις ΗΠΑ ότι παραβίασε τον νόμο και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 18.500.000 δολαρίων. Παραδέχτηκε ακόμη ότι προσπάθησε να αποκρύψει τις μίζες, αν και τις είχε περάσει στα λογιστικά της βιβλία ως «άλλα έξοδα». Την υπόθεση ανέλαβε και η ελληνική Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά ο φάκελος φαίνεται πως χάθηκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Στο ίδιο μοτίβο, εταιρεία επί εταιρείας και παρακλάδια εταιρείας και για τη Space. Ναι, την εταιρεία που είχε αναλάβει την ψηφιοποίηση του Ιδρύματος της οικογένειας Μητσοτάκη
Και το “Ίδρυμα” της οικογένειας στο… διάστημα!
Το 2014 έφτασε στη Βουλή μία ερώτηση σε σχέση με την ανάθεση της ψηφιοποίησης του αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», προϋπολογισμού 400.134 ευρώ, από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, στη Space
Hellas. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το ποσό της ανάθεσης, αλλά το γεγονός ότι ο Διονύσης Χατζηδάκης, τότε δήμαρχος
Παλαιού Φαλήρου, νυν βουλευτής της Ν.Δ. και πνευματικό παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε κάνει ανάθεση για ένα ίδρυμα στο οποίο δεν είχε γεωγραφική αρμοδιότητα.
Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Με σαράντα μασέλες ροκάνιζαν το δημόσιο χρήμα οι ά[χ]ρηστοι
Ο γνωστος πιερρακακης…..
Τα περνουνε δικες τους εταιριες,φιλοι,γνωστοι,κουμπαροι….μεταξυ τους γινεται η μασα δεν αφηνουνε κοκκαλο.
Καλά κάνετε και βγάζετε τα φαγοπότια στη φόρα ,αλλά όπως βλέπουμε δεν κουνιέται φύλλο. Όλοι στην κοσμάρα τους για διακοπές και καλοπέραση .