CASUS BELLI Η ΣΥΡΤΗ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ – ΟΛΗ Η ΑΡΑΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Κοινοποίηση:
    -e1591510610726

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική πόλη της Σύρτης στη Λιβύη, μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου.

    «Αν καποιοι νομιζουν ότι μπορουν να περάσουν την γραμμή της Σύρτης, να ξέρουν ότι αυτό είναι για εμάς μια κόκκινη γραμμή», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    «Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης» που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι.

    «Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (…) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

    Με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι πιστές δυνάμεις στην επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης.

    Την ίδια στιγμή οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, υποχωρούν. Η Αιγυπτος εκδήλωσε μια πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός, την οποία εξ αρχής υποστηριξαν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβια αλλά και η Ελλάδα που ζήτησε επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες.

    Ο Σαρατζ ομως δεν αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ εξ ονόματός του απάντησε και ο εκπρόσωπος του Τουρκου προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν: «Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Χάφταρ. Υπήρξε αναξιόπιστος από την αρχή. Κατέστρεψε κάθε συμφωνία εκεχειρίας. Κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν θα υποστηρίξει καμία συνομιλία στην οποια θα εμπλέκεται και ο Χάφταρ».

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μετά τις δια ζώσης συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Η παράκτια πόλη της Σύρτης, στρατηγικό σημείο προς την ανατολική Λιβύη. υπήρξε γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι και διατηρείται υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χάφταρ.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Η Τουρκια……αλωνιζει στην Συρια, στο Ιρακ, στην Λιβυη και γενικα στο Αιγαιο, θαλασσα και αερα και οι εδω καρικατουρες των Αθηνων δεν εννοουν να καταλαβουν, οτι οι Τουρκοι το Διεθνες Δικαιο και το Δικαιο της θαλασσας, το εχουν γραμμενο στα παλαιοτερα των υποδυματων τους, για να μην πω πουθενα αλλου!!!!!!!!! Μας πρηξατε γελοιοι με το Διεθνες Δικαιο, δεν το σεβεται η Τουρκια, ξεκοληστε, παρτε το αποφαση!!!!!!! Αλλαξτε ροτα και ενισχυσετε τις ενοπλες δυναμεις της χωρας, κοψτε τα επιδοματα στους λαθροεισβολεις και απελαστε τους, αυξηστε την στρατιωτικη θητεια και υποχρεωτικη στρατευση των γυναικων, τουλαχιστον για δωδεκα μηνες, διοτι με τα χαλια που εχουμε τωρα να παρακαλαμε να μην γινει τιποτα!!!!!!!! Και βοηθηστε τον Χαφταρ στην Λιβυη και πεταξτε το…..θυμιατο!!!!!!!!!

    2. Η Τουρκία έχει τον κύριο λόγο στη λιβυη έχει στρατεύματα πλοία drones και ειδική συμφωνία με ΑΟΖ με την νόμιμη κυβέρνηση χωρίς η Ελλάδα να έχει λόγο και ισχύ γιατί απλά εινε έξω παρόλο που οι 2 ΑΟΖ ταυτίζονται
      Τέτοιο ρεζίλι δεν υπάρχει γελάει όλη η διπλωματία στο εξωτερικό με το τρόμο των Ελλήνων, όσο αφορά την Αίγυπτο τίποτα δεν κάνει υπάρχουν και οι αδελφοί μουσουλμάνοι που υποστηρίζουν Σαράτζ και Τουρκία

    Comments are closed.