Πολλές και συνάμα «βαθιές» είναι οι παγίδες στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, κάτι που σύμφωνα με σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης θα οδηγήσουν με βεβαιότητα ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση και αφανισμό της χώρας αυτής.
Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα αυξηθεί και οι σχέσεις με την Ρωσία θα κινούνται σε πορεία «ζικ-ζακ» αλλά προς το χειρότερο .
Η γνώμη αυτή εκφράστηκε σε συνέντευξή από τον σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης και ειδικό εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ilshat Saet.
Το συνταγματικό δημοψήφισμα σχετικά με τη μετάβαση από ένα κοινοβουλευτικό σε μια προεδρικού τύπου διακυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 16 Απριλίου και έληξε με νίκη για τους υποστηρικτές του Ερντογάν με πολύ μικρή διαφορά.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε την θετική ψήφο του 51,2% των ψήφων, ήτοι 1,25 εκατομμύρια περισσότεροι από τους οπαδούς του «όχι».
Ο Saet ανέφερε ότι η πορεία που έχει χαράξει ο ηγέτης της Τουρκίας οδηγεί σε πάρα πολύ επικίνδυνους «δρόμους και καταστάσεις».
«Η ένταση της διαδικασίας μετασχηματισμού του τουρκικού συστήματος διακυβέρνησης προς ένα προεδρικό σύστημα θα συνεχίσει να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην κοσμική τουρκική κοινωνία, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με «σοκ και δέος» εδώ και χρόνια και ίσως κινηθεί πιο ενεργά προς αποφυγή νέων συντηρητικών αλλαγών», προβλέπει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εγκεκριμένες αλλαγές στο δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019, όταν πραγματοποιηθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές αλλά η τουρκική κυβέρνηση και το σύστημα Ερντογάν «πιθανότατα δεν θα περιμένουν» γι” αυτή τη στιγμή.
Θα προκαλέσουν εκλογές νωρίτερα, προφανώς το 2018. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση μιας εκστρατείας, που στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει μία άλλη» είπε ο Saet.
Σε γενικές γραμμές, ο Ρώσος ειδικός τόνισε ότι «η δίωξη των διαφωνούντων στην Τουρκία θα συνεχιστεί με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Τουρκία θα αποφασίζεται από όλο και πιο κλειστό κύκλο ανθρώπων κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν και σίγουρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει συμβάλει σε αυτό».
Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ειδικούς, η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών θα αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Άλλωστε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι μετά το δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα της επιστροφής της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε το 2002 με σκοπό να επίτευξη των απαιτούμενων κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ.
Τον πηρε και ο Πουτιν τηλεφωνο να τον συγχαρει τον Ερντογαν.Συνεχιστε εσεις να ελπιζετε σε προφητειες και σε αναλυσεις οτι ο Πουτιν θα διαλυσει την Τουρκια και θα μας χαρισει την Πολη και τη Μ.Ασια!
τα συνεταιράκια τους θα πειράξουν ;;ΑΣΕ ΟΡΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΈΝΑ ,,
Ναι καλα,οπως κι ο Τραμπ τον «αδειαζε» τον Ερντογαν,και ηταν ο πρωτος που τον πηρε να του δωσει τα συχαρικια!Οσο θα πουλαει οπλα και πυραυλους η Ρωσια και η καθε Ρωσια,μια χαρα θα ειναι οι σχεσεις τους,και στην παπαρα τους Τραμπ και Πουτιν αν ο Ερντογαν μεινει 200 χρονια δικτατορικα στην εξουσια κι αν απαγορευει δικαιωματα και ελευθεριες.Τιποτα δεν θα αλλαξει στις σχεσεις Τουρκιας-ΗΠΑ/Ρωσιας/ΕΕ.
πιο απολυταρχικό το σύστημα διακυβέρνησης στην τουρκία, τόσο περισσότερο η λύση θα είναι ο διαμελισμός. Όλα πάνε κατά τις προφητείες με την Ελλάδα να γίνεται όλο και περισσότερο ανύπαρκτη και τελικά να γλυτώνει από τον κακό χαμό που θα γίνει και ίσως να αποκτά νέα εδάφη σαν μια «μέση λύση».
Στις σχέσεις με τη Ρωσία παίζονται όλα. Από το εάν δηλαδή ο Ερντογάν μείνει συνεπής στις υποσχέσεις του, απέναντι στον Πούτιν. Σημειωτέον ότι έχει υποσχεθεί στον Πούτιν να φύγει από το ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση. Πάντως το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες του, δεν πήγε την Μ. Παρασκευή στην Αγία Σοφία, σημαίνει πολλά. Αυτό το έκανε ασφαλώς για να μην εκθέσει τον Πούτιν. Άρα είναι υπαρκτή και ενεργής η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας, την οποία πάντως ο Πούτιν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μέχρι το τέλος. Αυτή η σχέση να σπάσει θα σπάσει μόνο από πλευράς Τουρκίας, που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μείνει στο ΝΑΤΟ ή αν θα ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση και το τελευταίο είναι, όπως και να το κάνουμε, ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, έστω και αν δεν μας συμφέρει. Ο σύμβουλος του Πούτιν σε θρησκευτικά ζητήματα και μάλιστα στις σχέσεις ορθοδοξίας Ισλάμ, Ντούκιν νομίζω ονομάζεται, είναι φανατικός οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στον Ευρασιατικό άξονα Αλλά εμείς ποτέ δεν είχαμε εξωτερική πολιτική. Εμείς είμαστε έξω από κάθε γεωπολιτική πραγματικότητα και θα αντιδράσουμε, όπως τύχει, κινούμενοι με έναν τυχοδιωκτικό παραρμητισμό, που δεν μας οδηγεί πουθενά Τουλάχιστον να είμαστε συνδεδεμένοι με τον Θεό μέσα από την προσευχή και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Η μόνη σανίδα σωτηρίας μας είναι η ουσιαστική μας σχέση με το Θεό, μέσα από την μετάνοια