ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ; – Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ «ΒΛΕΠΕΙ» ΜΑΧΗΤΙΚΑ 5ης ΓΕΝΙΑΣ – ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

    Κοινοποίηση:
    f35

    H Ελβετία, η οποία έχει να εμπλακεί σε πόλεμο εδώ από περισσότερα από 200 χρόνια και δεν έχει ορατούς εχθρούς, θέλει να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε νέα μαχητικά αεροσκάφη.

    Πολλοί αντιτίθενται στην ιδέα με το αιτιολογικό ότι η ουδέτερη αυτή χώρα ούτε έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά ούτε και ανάγκη για προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστούν την αλπική αυτή επικράτεια, την οποία ένα υπερηχητικό αεροσκάφος μπορεί να διασχίσει μέσα σε δέκα λεπτά.

    Η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο δεν διαθέτουν αεριωθούμενα, επισημαίνουν οι πολέμιοι αυτού του σχεδίου που προϋποθέτει δαπάνη 5,5 δισ. ευρώ.

    “Ποιός είναι ο εχθρός μας; Ποιός επιτίθεται σε μια μικρή, ουδέτερη χώρα που περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ;”, διερωτήθηκε η Πρίσκα Ζάιλερ Γκραφ, βουλευτής των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών. “Είναι παράλογο”.

    Οι ψηφοφόροι θα κληθούν την Κυριακή στις 27 Σεπτεμβρίου να εκφράσουν, δια της ψήφου τους, την άποψή τους.

    Η έγκριση της χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου στο δεσμευτικό δημοψήφισμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφασίσει τον επόμενο χρόνο μεταξύ των Eurofighter της Airbus, των Rafale της γαλλικής Dassault, των F/A-18 Super Hornet της Boeing ή των F35-A Lightning II της Lockheed Martin.

    Τα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τον γηράσκοντα ελβετικό στόλο που απαρτίζεται από 30 F/A-18 Hornets, τα οποία θα αποσυρθούν το 2030.

    Η Ζάιλερ Γκραφ προτείνει φθηνότερες εναλλακτικές, όπως μια εκδοχή μαχητικού του πιο προηγμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 της Leonardo, σε καλύτερη τιμή σε σχέση με τα “ακριβά παιχνίδια” που είναι υπό εξέταση.

    “Χρειαζόμαστε νέα μαχητικά αεροσκάφη -αυτό είναι αδιαμφισβήτητο-, αλλά θα αρκούσε η αγορά ελαφρύτερων και λιγότερο προηγμένων. Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα Fiat αντί μιας Maserati”.

    Πριν από έξι χρόνια οι Ελβετοί απέρριψαν την αγορά μαχητικών τύπου Gripen από την Σουηδία. Το 1989 μια πρόταση να καταργηθεί ο στρατός συγκέντρωσε μόλις το 35% της στήριξης των ψηφοφόρων.

    Ο δημοσκόπος Λούκας Γκόλντερ του ινστιτούτου GFS.Bern υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι πιθανόν να στηρίξουν το σχέδιο για την αγορά των τζετ.

    Η ένοπλη ουδετερότητα είναι κομβικής σημασίας για το πώς αυτοπροσδιορίζεται η Ελβετία, εξηγεί ο ίδιος, κάτι που συνδέεται με την άποψη ότι ένας ισχυρός στρατός απέτρεψε την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η παπική ελβετική φρουρά είναι επίσης μια υπενθύμιση του μισθοφορικού παρελθόντος της χώρας.

    Ο βουλευτής Τόμας Χέρτερ του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, ένας πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η Ελβετία χρειάζεται να αυτοπροστατεύεται χωρίς να βασίζεται σε άλλες χώρες.

    “Αν δεν αντικαταστήσουμε αυτά τα παλιά αεροσκάφη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε Πολεμική Αεροπορία, ότι δεν υπάρχει πλέον προστασία και ότι δεν τηρούμε το Σύνταγμα”, είπε.

    Τα μικρότερα μαχητικά, εξηγεί ο ίδιος, δεν μπορούν να πετάξουν αρκετά ψηλά και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιτάχυνση για να αντιδράσουν γρήγορα σε έκτακτη ανάγκη.

    “Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να έχεις έτοιμη την Πυροσβεστική όταν καίγεται ένα σπίτι, διαφορετικά είναι πολύ αργά”, λέει χαρακτηριστικά.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    15 Σχόλια

    1. Ως ελληνοελβετος εχω υπηρετησει και στις δυο χωρες. Ημουν στα ιμια το 96 και υπηρετησα στις ειδικες δυναμεις στην ελβετια. Η ελλαδα υπερτερει σε ηθικο αλλα σε καμια περιπτωση δεν συγκρινεται με τον μεσο ελβετο στρατιωτη σε επιπεδο εξοπλισμου, ετοιμοτητας και εκπαιδευσης (συνεχους μαλιστα). Οι ελβετοι ηταν πριν τριαντα χρονια μια αλλη σπαρτη.

    2. μήπως το σπίτι που βλέπουν οι Ελβετοί να καίγεται είναι το δικό μας και φοβούνται για μια εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το δικό τους???

    3. Ο/Η ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ λέει:

      Χαίρομαι που βρίσκω όλους τους συναναγνώστες ενημερωμένους περι Ελβετίας πραγματικά δεν το περίμενα. Τα σανό πλέον ειναι για τους λίγους.

    4. Αυτό που φοβάται η Ελβετία είναι η κατάληψη της Αυστρίας από Ρώσους μέσα σε λίγες ώρες …. Οι Ελβετοί έχουν ήδη προειδοποιήσει τους Αυστριακούς ότι σε περίπτωση που τους επιτεθούν οι Ρώσοι τότε ο Ελβετικός Στρατός θα μπουκάρει και θα Καταλάβει την μισή Αυστρία. Η Ελβετία μπορεί να είναι μικρή χώρα αλλά είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα άμυνας. Ως γνωστόν όλοι οι Ελβετοί είναι ενεργά μέλη του στρατού και έχουν τον οπλισμό τους και τα τανκς τους στα σπίτια τους έτοιμοι πάντα για κάθε ενδεχόμενο. Η Ελβετία παρόλο πού φαίνεται φιλειρηνική είναι μία πολύ τσαμπουκαλεμένη χώρα και έτοιμη να τα δώσει όλα αν χρειαστεί.

    5. Αν ξαναβγεί ο Τραμπ θα πάρει το χρυσό της Αμερικής που έχουν κρύψει οι Ρότσιλντ στην Ελβετία.
      Γιαυτό ετοιμάζονται! Οι ψαγμένοι ξέρουν για τι μιλάω !

    6. “”“Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να έχεις έτοιμη την Πυροσβεστική όταν καίγεται ένα σπίτι, διαφορετικά είναι πολύ αργά”, λέει χαρακτηριστικά.”” δηλαδη το αλλο ακρον απο την ελλαδα…. πρωτα καιγεται το σπιτι και μετα ετοιμαζεται η πυροσβεστικη……….

    7. Δεν χρειαζεται να εμπλεκεσαι αμεσα με πολεμο για να εχεις αεροπλανα. Μπορεις να συμμετεχεις σε ‘ειρηνευτικες’ αποστολες και να βομβαρδιζεις με απεμπλουτισμενο ουρανιο Σερβια, Ιρακ, Ιραν κτλ…

      1. Το Ιράν ρε άσχετε δεν το έχουν βομβαρδίσει πότε οι “κακοί” Αμερικανοί.Μακαρι βέβαια όχι απλά να τους βομβαρδίσουν αλλά να τους ρίξουν μέχρι και πυρηνικά όπλα!!!Να γλυτώσουμε απο μερικά εκατομμύρια φανατικούς Αλλαχουακμπαρηδες-Μουλαδες.Που θέλουν να σφάξουν στο γόνατο οποίον δεν πιστεύω στο βρωμο Ισλάμ τους.

    8. Επειδη…πολεμος…παπαλα…
      Οι αμερικανοι…βγαζουν μπροστα…τους τουρκαλαδες…να κανουν τη βρωμικη δουλεια…
      Απο διπλα…και οι…Ρωσσοι…και οι γεμαναραδες…
      Ολοι αυτοι…δεν….εν κοιμουνται ορθιοι….
      Κονομανε..απο τη μπιζνα…των οπλων..και των…παρανομων…μεταναστων…
      Βαλανε και τον κονβιντ…στο παιχνιδι…
      λες και δεν ξερανε οτι, κατασκευαστηκε στην Κινα…και με χρηματοδοτηση του αμερικανικου δημοσιου…
      Οποτε…τομπολα…

    9. ΚΥΡΙΟΙ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΧΕΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ.
      ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.???
      ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
      ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ.
      ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΤΟΥ.
      ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
      ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑΥΤΙΚΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ OERLICON ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΙΧΕ!!!!!)
      ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.
      ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ .

    10. Από τους μουσουλμάνους βρωμιάρηδες προσκυνητές χαλιών που έχουν μαζευτεί και εκεί……

    11. Οι Ελβετοί (και ας φαίνεται παράξενο) έχουν μεγάλη στρατιωτική παράδοση.Ειδικοτερα τον 15ο και τον 16ο αιώνα οι μισθοφόροι Ελβετοί στρατιώτες ήταν ο φόβος και ο τρόμος σε όλη την Ευρώπη!!!Όποιος βασιλιάς η δουκας ήθελε σίγουρη νίκη προσλαμβανε Ελβετούς μισθοφόρους στρατιώτες.Δεν είναι τυχαίο που εδώ και αιώνες η φρουρά του Παπα της Ρώμης είναι Ελβετοί.

    12. ……””τρωνε”” εκβιασμους απο τους ” μεγαλους”’ ασιατες της ευρωπης-ασιας-αμερικης για να ξοδεψουν κανα φραγκο απο κλοπιμαια των 200 ετων για τις εταιρειες των ασιατων με οπλα και αρματα και βαλε…..βεβαια υπαρχουν καποια σχεδια που θα εκτελεστουν απο τεμαχια χακιστολα των κρατων προς καταστροφη των κρατων τους για τα επομενα εκατονπενηντα ετη με τις μετακινησεις μαζων διποδων ολων των φαρων….αυτα γινονται διοτι εννια στα δεκα κρατη παγκοσμιως ΔΙΟΙΚΟΥΝ ασιατες ΑΤΟΦΙΟΙ.

    13. Η Ελβετια ειναι η μοναδικη χωρα της Ευρωπης που σεβεται τους πολιτες της.Η πολιτες ψηφιζουν και αποφασιζουν.Το συστημα της το εκανε ο Καποδιστριας που Θεωρειται εΘνικος ηρωας εκει ενω εδω τον φαγανε Τουρκοσποροι που εχουμε πολλους ακομα.Κατι πολυ σπουδαιο στην Ελβετια ο καθε κατοικος μπορει να εχει οσα πιστολια,πολυβολα γουσταρει στο σπιτι του για να το υπερασπισει απο βοθρολυματα που θα εισβαλλουν

    Comments are closed.