«ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ»! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ. ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ: «AΝ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ $70 ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΤΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ»

    Κοινοποίηση:
    urn-newsml-dpa-com-20090101-181030-99-592090-large-4-3

    Τρεις ημέρες μετά την επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν ολοένα να μεγαλώνει.
    Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες. Η ανησυχία μέσω αυτής της κρίσης, είναι πως αν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει ως και τα 75 δολάρια.

    Μείωση στις ασιατικές αγορές, μετά την άνοδο ρεκόρ στο πετρέλαιο
    Ωστόσο, στις ασιατικές αγορές, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (για την Ελλάδα), οι τιμές το πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με την χθεσινή ραγδαία άνοδο. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.
    Εν τω μεταξύ, στην Σαουδική Αραβία επεσήμαναν πως υπάρχουν αποθέματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, μιας και το συγκεκριμένο διυλιστήριο, εξάγει περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με το Ριάντ, υπάρχουν αποθέματα 188 εκ. βαρελιών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν για 33 ημέρες, διάστημα στο οποίο ελπίζουν πως θα έχουν αποκατασταθεί η ζημιές. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί κανονικά η εξαγωγή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις που δεν επλήγησαν από τα drone.

    Τα σενάρια της Goldman Sachs

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι τιμές ανά βαρέλι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 75 δολάρια, εφ’ όσον εντός τριών μηνών, δεν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η παραγωγή στο διυλιστήριο. Μάλιστα παρέθεσαν και τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:
    Αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις
    Εφόσον η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.
    Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς για 2 με 6 εβδομάδες αυτό θα ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι.
    Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.
    Σημειώνεται ότι από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

    Φόβοι για αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα
    Με την ραγδαία άνοδο του πετρελαίου, ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων. Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.

    Καμπανάκι 

    Την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο η ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία» εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλων Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης στη σκιά της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου τη Δευτέρα λόγω της νέας κρίσης στον Κόλπο που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.
    Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)». Παρόλα αυτά επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση. Τόνισε, τέλος, ότι «δεν μπορεί επειδή υπάρχει η πληροφορία κάποιος να ακριβύνει από σήμερα. Θα τον αποβάλει η αγορά».

    O πρόεδρος του ΣΑΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου
    O πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Σ.Α.Π.Ε.Κ.) Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι σε τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 15% (από μέσα Οκτωβρίου) στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 10% στην τιμή της; βενζίνης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η τιμή της βενζίνης θα ανέλθει από 1,60 ευρώ/λίτρο που είναι σήμερα θα «εκτοξευτεί» στο 1,70 ευρώ/λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,20 στις νησιωτικές θα φτάσει το 1,15 ευρώ, ενώ για τα νησιά να «φτάσει ακόμη και στο 1,40 ευρώ.
    Κερδισμένοι και χαμένοι από την κρίση και την άνοδο του πετρελαίου
    Σύμφωνα με τις αναλύσεις της JBC Energy, κερδισμένοι από την υπόθεση αυτή, βγαίνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οπως αναφέρουν, οι ΗΠΑ μπορούν να ωφεληθούν από την κατάσταση, χάρη στη δική τους παραγωγή, ενώ και η Ρωσία, δια στόματος Πούτιν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και πρότεινε την αγορά πυραύλων στην Σαουδική Αραβία.

    Αντίθετα, εκτός του Ιράν που θεωρείται χαμένο ούτως ή άλλως, η υπόθεση δεν κρίνεται ως καλή εξέλιξη για τη Κίνα, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου, αλλά φυσικά και οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές να πηγαίνουν στα ύψη.

    Το χρονικό της κρίσης στον Περσικό
    Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο όταν έγιναν δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, προκαλώντας πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.

    Το ίδιο βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Η αντίδραση της Τεχεράνης, ήρθε δια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες».
    Την Κυριακή, διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων, ενώ αργά τη νύχτα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις – δείχνοντας το Ιράν- και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα για τις επιθέσεις.

    Χθες, Δευτέρα, οι Χούθι της Υεμένης ανακοινώνουν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο, με την Βρετανία να χαρακτηρίζει σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός τις επιθέσεις. Γαλλία και ΕΕ καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις, κάνοντας λόγω για «πραγματική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς το αν είναι σοφό να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, ενώ ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Το απόγευμα, ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ανακοινώνει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε έναν αμερικανική-ιρανική σύγκρουση.

    Λίγο αργότερα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ως ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του «λαού της Υεμένης» στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. δεν μπορω να καταλαβω τι σοι λαμογια ειναι το κρατος υποτιθεται οτι εχουμε αποθεμα πετρελαιο και καυσιμα προχθες ανατιναξαν την αραμκο(σκοπιμα) εμεις σημερα πηραμε πετρελαιο? δεν ειχαμε γιατι αυτοματα η αυξηση να μου πεις οτι παιρνουμε νεα πατιδα ναι να εχει αυξηση αυτο που κανουν ειναι κλοπη καραμπινατη γιατι οταν το βαρελι πεφτει η βενζινη δεν κουνιεται απο την θεση της ειναι παλιοκλεφτες και λαμογια

    2. Το κόστος ενός λίτρου βενζίνης για το κράτος είναι 30 λεπτά. Τα υπόλοιπα είναι φόροι. Γαμησιάτικα δηλαδή που πληρώνουμε στο μπουρδέλο κράτος αυτό. Ας απορροφήσει το κράτος την αύξηση. Πάλι κέρδος τεράστιο έχει από τα γαμησιάτικα. Εδώ σπαταλούμε δισεκατομμύρια για να ταίζουμε και να καλοπερνάνε τα λάθρο…

    3. Το προβλημα ειναι οτι οι βενζιναδες στην Ελλαδα θα βιαστουν να ανεβασουν τις τιμες,πριν καν ανεβουν διεθνως εκμεταλλευομενοι το θορυβο που δημιουργειται,αλλα θα καθυστερησουν πολυ να τις κατεβασουν οταν καποια στιγμη πεσουν

    4. ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ! ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΨΩΛΑΡΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΤΟ.

    Comments are closed.