ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΗ ΝΙΤΡΙΚΗ ΑΜΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ-ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ-ΑΜΕΛΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Κοινοποίηση:
    rhosous

    Τις ευθύνες για την παραμονή των αποθεμάτων νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού αναζητούν οι Αρχές στον Λίβανο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και έχουν μείνει άστεγοι.

    Όπως αναφέρει το sigmalive, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

    To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

    Στη συνέχεια, το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου εκφορτώθηκε και τοποθετήθηκε στο υπόστεγο 12 του λιμανιού της Βηρυτού, μια μεγάλη γκρίζα κατασκευή που βλέπει στον κύριο αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότου της χώρας στην κύρια είσοδο της πρωτεύουσας. Μήνες αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2014, ο τότε διευθυντής του Τελωνείου του Λιβάνου Shafik Merhi έστειλε μια επιστολή που απευθύνεται σε έναν ανώνυμο «δικαστή επειγόντων ζητημάτων», ζητώντας λύση στο επικίνδυνο φορτίο, σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

    Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έστειλαν τουλάχιστον πέντε ακόμη επιστολές τα επόμενα τρία χρόνια – στις 5 Δεκεμβρίου 2014, στις 6 Μαΐου 2015, στις 20 Μαΐου 2016, στις 13 Οκτωβρίου 2016 και στις 27 Οκτωβρίου 2017 – ζητώντας καθοδήγηση. Πρότειναν τρεις επιλογές: Την εξαγωγής της νιτρικής αμμωνίας, την παράδοση στον στρατό του Λιβάνου ή την πώληση σε ιδιωτική εταιρεία εκρηκτικών του Λιβάνου.

    Μια επιστολή που εστάλη το 2016 σημείωσε ότι δεν υπήρχε απάντηση από τους δικαστές σε προηγούμενα αιτήματα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Badri Daher, ο νέος διευθυντής τελωνειακής διοίκησης του Λιβάνου, έγραψε ξανά σε δικαστή.

    Στην επιστολή της 27ης Οκτωβρίου 2017, ο Daher κάλεσε τον δικαστή να αποφασίσει σχετικά με το θέμα, ενόψει του «κινδύνου να αφήσουν τα υλικά εκεί που βρίσκονται». Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, το νιτρικό αμμώνιο ήταν ακόμα στο υπόστεγο.

    Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός, ότι το πλοίο πριν φτάσει την Βηρυτό, είχε καταγράψει ως προηγούμενο λιμάνι, αυτό της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου 2013.

    Στο μεταξύ, οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

    Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

    «Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

    Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

    Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

    Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

    «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

    Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    10 Σχόλια

    1. Χτύπημα πολλών συμφερόντων με μεγάλα παρακλάδια. Εάν ισχύει ότι η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιτηρών από πίσω κρύβονται πολυεθνικές ίσως.

    2. αχρηστοι ρε μαλακα εντελως αχρηστοι και ακαταλληλοιεξι χρονια ο ενας πεταγε τ μπαλακι στον αλλον και πηραν τα μπαλακια.τουςστο χερι κ τωρα ψαχνουν τον υπευθυνο δηλαδη τοσα χρονια ανευθυνοι και αχρηστοι γαμο τη γραφειοκρατια σας καλα να παθετε ζωα παλιοτσοπανηδες τετοια υλικα μεσα σε κατοικιμενη περιοχη τ περιμενατε ρε ζωα γαμο τ σπιτι σας

    3. Με μια και μόνο έκρηξη, η Μοσάντ :

      1. Διελυσε το λιμάνι της Χεζμπολάχ,
      2. κατέστρεψε τεράστιο οπλισμό απο την αποθήκη της Χεζμπολάχ
      3. Εστρεψε όλο το λαό του Λιβάνου εναντίον της Χεζμπολάχ αφού καταστράφηκε η μισή πρωτεύουσα με την υποτιθέμενη μλκια της Χεζμπολάχ. Που όμως δεν ανατινάχθηκε απο δικό τους λάθος η αποθήκη.

      Κάποιοι Ισραηλινοί εβαλαν το χεράκι τους και στήθηκε όλο αυτό.

      1. Έχεις αποδείξεις για αυτό που λες; Προφανώς όχι, απλά είσαι αντι-εβραίος και ξερνάς ρατσιστικό μίσος.

        Δε χρειάστηκε να βάλουν κανένα χεράκι οι Ισραηλινοί, δε φταίνε αυτοί αν οι άλλοι είναι μ@λάκες και έχουν αφήσει χωρίς μέτρα μέσα στο κατακαλόκαιρο τόση εκρηκτική ύλη σε μια αποθήκη.

      2. Kαι οι τρελοναζηδες το βιολι τους χα χα χα χα

    4. τον συλλαμβάνεις…. και καθε μερα, μα καθε μερα του αφαιρεις ενα τετραγωνικο εκατοστο δερματος…. και του βαζεις επανω νιτρικη αμμωνια…. και το κανεις αυτο μεχρι που να παει στον αγύριστο, απο δηλητηριαση…. θα κρστησει τουλαχιστον τρεις μηνες…..

      1. Δε φταίει αυτός. Του είχαν κατασχέσει το φορτίο 6-7 χρόνια τώρα. Οι Λιβανέζικες αρχές φταίνε, και πρέπει να δούμε κι εμείς αν το δικό μας δημόσιο κάνει τη δουλειά του ή έχει τίποτα τέτοια σε τίποτα διυλιστήρια ή τίποτα λιμάνια και σκάσουν καμιά ώρα.

    5. Ενδιαφέρον έχουν και τα εξής:
      -οτι το λιμάνι τελούσε υπό τον έλεγχο της Χεζμπολά
      -ότι σε δύο μέρες θα πραγματοποιηθεί (;) δίκη εναντίον μελών της Χεζμπολά για την δολοφονία του λιβανέζου προέδρου Χαριρι την οποία μέρη του τύπου θεωρούν στημένη παρωδία
      -ότι από την εκρηξη βρήκαν θάνατο πολλά μέλη της Χεζμπολά, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη της Κατέμπ (ακραία βίαιο παρακλάδι της Χεζμπολά που χρηματοδοτείται από το Ιράν)

    Comments are closed.