ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ: ΣΤΑ 12 ΧΛΜ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;

    Κοινοποίηση:
    2766c8cf6eb143469b00583bc1869c93

    Σφοδρές μάχες σημειώνονται στα περίχωρα του Κίεβου μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, με ρωσικά άρματα μάχης να φτάνουν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.
    Στήλες καπνού υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

    Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, “οι υπερασπιστές του Κιέβου κρατούν σταθερά τις θέσεις τους, προστατεύοντας τις κρίσιμες υποδομές της πόλης”.

    Την ίδια ώρα, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, γεγονός που επιβραδύνει την προέλασή της.

    Το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

    “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ”, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

    “Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο”, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί”.

    Όπως τόνισε ο δήμαρχος του Κίεβου, η πόλη βάσει των προμηθειών που έχει σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλα ζωτικής σημασίας αγαθά, θα αντέξει μια πολιορκία 10 ημερών.

    Ουκρανοί εξουδετέρωσαν ρωσική φάλαγγα

    Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξουδετέρωσε ένα σύνταγμα ρωσικού πυροβολικού και σκότωσε τον διοικητή του, συνταγματάρχη Α. Ζαχάρωφ, στο Μπροβάρι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

    Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως “ο διοικητής του συντάγματος κατοχής, συνταγματάρχης Zakharov, εκκαθαρίστηκε. Κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή Brovary της περιοχής του Κιέβου, η τακτική ομάδα τάγματος (BTGr) του 6ου συντάγματος τανκ (Chebarkul) της 90ης μεραρχίας αρμάτων της Κεντρικής Διοίκησης υπέφερε σημαντικές απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού”.

    Το CNN εντόπισε και επαλήθευσε το βίντεο που κοινοποίησε το υπουργείο Άμυνας και δείχνει μια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα να δέχεται επίθεση και να υποχωρεί.

    Η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου λέει ότι υπάρχουν πολλές επικίνδυνες διαδρομές πέρα από την πρωτεύουσα λόγω των σφοδρών μαχών, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αυτοκινητόδρομου προς τα δυτικά προς το Ζίτομιρ και της πόλης Μακαρίβ, που βρίσκεται σε αυτή τη διαδρομή. Ανέφερε επίσης ότι οι περιοχές στα βόρεια παραμένουν από τις πιο επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων Μπούχα, Ιρπίν και Γκοστομέλ, καθώς και της συνοικίας Βίσοροντ βορειότερα από την πρωτεύουσα.

    Στα υπόλοιπα πεδία των μαχών, ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις δηλώσεις του.
    Την ίδια ώρα, αναφορές από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνουν λόγο για έλλειψη τροφίμων στην Μαριούπολη και λεηλάτηση καταστημάτων και φαρμακείων. “Ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού. “Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη”, είπε ο ίδιος.

    Επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, ενώ και το Νικολάεφ βομβαρδίζεται από τον ρωσικό στρατό.

    Ο δήμαρχος του Νικολάεφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. “Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο”, εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. “Οι Ρώσοι κατακτητές έχουν σταματήσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ ο εχθρός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και υλικό”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

    Ουκρανία: Ρωσικά άρματα σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο - Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη
    Η κατάσταση στην ουκρανική επικράτεια

    Στο διπλωματικό πεδίο κυριαρχεί η άκαρπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας σεργκέι Λαβρόφ και Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ως φιλοξενούμενοι του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως έγινε γνωστό δεν επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι όροι που θέτει ισοδυναμούν με παράδοση, ενώ ο Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο.

    Υπό ρωσικό έλεγχο δύο σταθμοί συμπίεσης φυσικού αερίου
    Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

    Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης – Νέα πρόταση Ρωσίας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους
    Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

    Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ανθρωπιστικό κονβόι που προσπαθούσε να φθάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των μαχών, δήλωσε η Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί. “Οι βόμβες χτυπούν σπίτια”, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

    Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς.

    Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Synegubov δήλωσε ότι η Ρωσία εμπόδισε την Πέμπτη τους Ουκρανούς πολίτες να εκκενώσουν και την πόλη Ιζιούμ.  Οι ουκρανικές αρχές μπόρεσαν να βοηθήσουν τελικά περίπου 1.600 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ιζιουμ, ανέφερε μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες.

    Περισσότεροι από 12.000 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με αυτοκίνητα ή με λεωφορεία. Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

    Κόσμος επίσης εγκατέλειψε τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

    Τις τελευταίες 48 ώρες 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Σούμι και τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

    Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα. Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι “έφυγαν, με δυσκολία”, από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων προς τη Ρωσία στις 10 π.μ. ώρα Μόσχας κάθε μέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
    Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. Που ήταν ο ηγέτης χριστιανός ορθόδοξος οταν Τούρκοι και αζεροι ξεκοιλιαζαν τους χριστιανούς αρμενιους; ;α ξεχασα τα γιουσουφάκια του ερντογαν στην Μόσχα κάθονται κλαρίνο σε κάθε μουσουλμάνοι.

    2. Ουκρανεζικο ταλιμπαναδικο! Βλαδιμηρε τελειωσε τους!

    3. Καθαρίστε τους επιτέλους ! Κουραστήκαμε τόσες μέρες με αυτή την ιστορία !

      1. Τι να καθαρίσουν βρε μπαρμπα; οι ρωσοι πάσχουν από το σύνδρομο Αφγανιστάν και Τσετσενιας που είχαν υποστεί τρομερές ήττες και απώλειες. Καμια Ουκρανικη πόλη δεν θα πεσει στα χέρια του μπολσεβικου.

    4. Οσες μερες διαρκει αυτη η συρραξη στην Ουκρανια ακουω διαφορα απο τα παλιοκαναλα, οσον αφορα τις απωλειες των Ρωσων!!!!! Ακουσα ακομα και για δεκα χιλιαδες ( 10.000 ) νεκρους Ρωσους στρατιωτες!!!!!!!! Οπως ειναι γνωστο σε τετοιες καταστασεις η προπαγανδα οργιαζει!!!!!!! Αλλο ειναι το θεμα!!!!! Ολες αυτες τις μερες δεν ακουσα απο κανενα καναλι να πουν για τις απωλειες των Ουκρανων!!!!! Τιποτα!!!!!! Μονο για Ρωσους, στρατηγους κλπ !!!!!! Τετοια προκαταληψη και ξευτιλα δεν εχω ξαναδει!!!!!! Να πουν βρε παιδι μου σημερα οι Ουκρανοι ειχαν απωλεια εναν Δεκανεα π. χ. !!!!Μπα τιποτα!!!!!! Ουτε κουβεντα, κατα τα αλλα ειναι λαλιστατοι, εχει πιασει ο καθενας ενα μικροφωνο και λεει οτι θελει!!!!! Ελεος καραγκιοζηδες!!!!!!!

      1. Ο Κορονοιος τι έγινε ; Ξεχάστηκε! Μήπως αυτοί που έκαναν το έγκλημα στην ανθρωπότητα με το Κορονοιο για να μην πάνε σε δικη για εγκληματα κατά της ανθρωπότητας έστησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία;

      2. Pelo, ο μισός σχολιασμός σου είναι θαυμαστικά. Το θέμα σου δηλαδή είναι εάν είναι λιγότεροι οι νεκροί από την πλευρά της Ρωσίας και περισσότεροι οι νεκροί από την πλευρά της Ουκρανίας; Ο θάνατος οποιουδήποτε ανθρώπου είναι στενάχωρο πράγμα. Αν εσύ ήσουν ένας από τους νεκρούς θα δούμε τι θα έλεγες-μάλλον θα το έλεγες στον Αγιο Πέτρο. Το θέμα είναι να μην σκοτωνόταν κανένας, να μην γίνει πόλεμος. Αυτός που κήρυξε τον πόλεμο φέρει όλη την ευθύνη. Οι Ουκρανοί τι να κάνουν; Αμύνονται περί πάτρις, αν και πολύ πιο αδύνατοι στρατιωτικά.

    Comments are closed.