ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΗΣ “ΕΣΧΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ” ΤΟΥ 1967. ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΦΥΓΑΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

    Κοινοποίηση:
    MPOLARIS1

    Έφυγε από τη ζωή ο Παρασκευάς Μπόλαρης. 

    Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από την ζωή, την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, ο ε.α. αξιωματικός Παρασκευάς Μπόλαρης.

    Ο Παρασκευάς Μπόλαρης έγινε γνωστός όταν συνελήφθη στην μεταπολίτευση γιατί, ως Ταγματάρχης,  οπλοφορούσε με πολιτική ενδυμασία, συνοδεύοντας για προστασία τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη κατά την προσέλευση του τελευταίου στο Αρσάκειο Μέγαρο όπου θα κατέθετε ενώπιον του ανακριτού.

    Ο Παρ. Μπόλαρης, λίγο μετά την καταδίκη και φυλάκισή του, δραπέτευσε και διέφυγε εκτός Ελλάδος. Επέστρεψε όταν πλέον είχε παραγραφεί η ποινή του και ιδιώτευε. Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του είχε κατηγορήσει τον Ιωαννίδη για το θέμα της Κύπρου.

    Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη, στις 3.30, στην Καισαριανή.

    «Έπρεπε τότε να τον είχα σκοτώσει με το πιστόλι μου, τον προδότη». 

    Ποιος τα έλεγα όλα αυτά; Ο Παρασκευάς Μπόλαρης, θεωρήθηκε πρωτοπαλίκαρο του δικτάτορα Ιωαννίδη, ο απότακτος ταγματάρχης που κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε το περίφημο «πραξικόπημα της πιτζάμας», ο πλέον καταζητούμενος χουντικός στη δεκαετία του ΄70. Ο άνθρωπος που μαζί με άλλους αξιωματικούς στήθηκε στο εδώλιο για ένα αμφιλεγόμενο κίνημα που θα έριχνε τον ψευτοεθνάρχη Καραμανλή.

    Ο Μπόλαρης σε συνέντευξή του, σε εφημερίδα, είπε ότι ο Ιωαννίδης «ήταν προδότης» και αποκαλύπτει ότι σκέφτηκε να τον δολοφονήσει, όταν τον συνόδευε στον εισαγγελέα Τσεβά, το καλοκαίρι του 1974 και είχε μαζί του το πιστόλι του. 

    Ο Μπόλαρης θεωρούνταν ένας από τους καλύτερα εκπαιδευμένους Έλληνες καταδρομείς. Είχε μετεκπαιδευτεί στην Αμερική, όπου αρίστευσε. Οι προϊστάμενοί του όταν επιστρέφει στην Ελλάδα τον προορίζουν για υπεύθυνο ασφαλείας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Όμως ο Ιωαννίδης δεν τον αφήνει και τον «προσλαμβάνει» ο ίδιος. Από τότε γίνεται γνωστός ως ο «γορίλας του Ιωαννίδη». 

    ioannidis

    Η σύλληψη.  

    Τον Φεβρουάριο του 1975, ο Μπόλαρης εμφανίζεται ως ένας εκ των πρωτεργατών της κίνησης για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε συλλαμβάνονται περίπου 40 αξιωματικοί. Ο σαραντάχρονος τότε ταγματάρχης προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη επιβαίνοντας σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά που είχε προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

    Πριν από την αναχώρηση όμως, από τα μεγάφωνα του καραβιού ζητήθηκε από τον Μπόλαρη να βγει από το καράβι. «Παρακαλείται ο ταγματάρχης Μπόλαρης Παρασκευάς, όπως εξέλθει αμέσως του  πλοίου», ακούστηκε.

    Οι επιβάτες, έκπληκτοι, από νωρίς παρακολουθούσαν μια ασυνήθιστη κίνηση από ΕΣΑτζήδες και χωροφύλακες στο λιμάνι χωρίς να καταλαβαίνουν τον λόγο. Ήταν μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου του 1975. Η κίνηση των «λοχαγών» για ανατροπή της κυβέρνησης, λίγο πριν αρχίσει η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, είχε αποτύχει.

    Οι περισσότεροι από τους επίδοξους δικτάτορες συνελήφθησαν στον ύπνο (για τον λόγο αυτό ονομάστηκε πραξικόπημα της πιτζάμας). Όχι όμως και ο νεαρός ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης ο οποίος είχε μυηθεί στην κίνηση.

    mpolaris3

    Άνθρωπος με ιδιαίτερες διασυνδέσεις σε Στρατό και Αστυνομία ειδοποιείται για τις συλλήψεις και προσπαθεί να φύγει από την Αθήνα. Δεν πρόλαβε όμως. ΕΣΑτζήδες και χωροφύλακες τον συλλαμβάνουν.
    Η απόδραση και η νέα του ζωή στην Αγγλία

    Για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο κίνημα ο Μπόλαρης καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώ χρόνων. Μαζί με τον Θεοφιλογιαννάκο, λόγω του «χαρακτήρος τους» αλλάζουν συχνά φυλακές: Κορυδαλλός, Βόλος, Αίγινα, Άμφισσα.

    Ο Μπόλαρης, 40 χρόνων τότε, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, σχεδιάζει την απόδρασή του. Ζητάει και μεταφέρεται για παρασιτολογικές εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Κάποια στιγμή προφασιζόμενος ότι ζεσταίνεται, βγαίνει στον διάδρομο του νοσοκομείου. Οι φρουροί του πίνουν εκείνη την ώρα καφέ και δεν δίνουν σημασία.

    Είναι περίπου 4 τα ξημερώματα. Ο Μπόλαρης βγαίνει απαρατήρητος και περνάει στο προαύλιο του Νοσοκομείου Σωτηρία. Ο δρόμος προς την «ελευθερία» είναι πια ανοικτός. Σε Στρατό και Αστυνομία σημαίνει συναγερμός. ΕΣΑτζήδες, χωροφύλακες, Ασφαλίτες, λιμενικοί, κινητοποιούνται. Από τον ΕΟΤ δίνεται εντολή για ελέγχους σε όλα τα σκάφη.

    Παρά την κινητοποίηση όμως ο Μπόλαρης δεν εντοπίζεται πουθενά. Στον Τύπο της εποχής παρουσιάζεται σαν ένας καουμπόη, γρήγορος στο τράβηγμα του πιστολιού, άσος στο σημάδι (υποστήριζαν ότι περνάει τη σφαίρα μέσα από δαχτυλίδι), μοναδικός στις μεταμφιέσεις και ικανότατος στη μάχη σώμα με σώμα. Παρά τις έρευνες, ο Μπόλαρης παραμένει άφαντος.

    Άλλοι υποστηρίζουν πως έφυγε διά θαλάσσης για το εξωτερικό. Άλλοι ότι πέρασε τα σύνορα με πλαστά χαρτιά και με τη βοήθεια φίλων του νοσταλγών της επταετίας. Όπως και να έφυγε πάντως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, κατάφερε να φθάσει στην Αγγλία.

    Εκεί, πολλοί υποστηρίζουν ότι βοηθήθηκε από γνωστό Έλληνα επιχειρηματία. Σπουδάζει οικονομικά και μαζί με έναν φίλο του ανοίγουν ένα μικρό γραφείο και κάνουν μεταφράσεις.   Όπως είπαν στα «ΝΕΑ» όσοι παρακολουθούσαν την πορεία του, ο Μπόλαρης από τη στιγμή που άρχισε να ζει και να εργάζεται στην Αγγλία αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας. Παρακολουθεί μάλλον αδιάφορα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Ξεχνάει και ξεχνιέται. Άλλοι λένε ότι είχε μετανιώσει για πολλά. Ο ίδιος αρνείται να μιλήσει για το παρελθόν.
    Από τους πρωταίτιους του «πραξικοπήματος της πιτζάμας» και πέντε αυγά Τουρκίας !  

    Τον Φεβρουάριο του 1975, οκτώ μήνες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και λίγο πριν από τη δίκη των συνταγματαρχών, μια ισχυρή ομάδα αποτελούμενη από δεκάδες ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Με πρωτεργάτες τους ταξιάρχους Νικόλαο Ντερτιλή και Ανδρέα Κονδύλη, τους αντισυνταγματάρχες Ιωάννη Στειακάκη, Ιωάννη Μανουσακάκη και τους ταγματάρχες Αριστείδη Παλαΐνη, Αθανάσιο Περδίκη και Παρασκευά Μπόλαρη, σχεδιάζεται παρέμβαση των στρατιωτικών κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

    Στις άμεσες προτεραιότητες των κινηματιών ήταν ο εξαναγκασμός σε παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, η επάνοδος της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και η απελευθέρωση του Ιωαννίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις κατηγορίες ήταν ανύπαρκτες και κατασκευασμένες, δημιούργημα του παπατζή Καραμανλή που πρώτα προσκύνησε τον Παπαδόπουλο, μετά τον έβριζε και στο τέλος τον συνέλαβε. Για τέτοιον άντρα μιλάμε.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: