Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ! ΛΕΕΙ “ΑΝΤΙΟ” ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ “ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ” – Η ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

    Κοινοποίηση:
    erdogan putin

    Ολο και πιο κοντά στον Πούτιν σπρώχνει τον Ερντογάν η διαμάχη με τις ΗΠΑ για τον πάστορα Μπράνσον, αλλά και τους S-400, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη τηρεί τη διπλωματία των ίσων αποστάσεων από όλες τις πλευρές.

    Ο Ερντογάν, δείχνει με όλους τους τρόπους πως απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ουάσιγκτον αντικαθιστώντας την με την Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Την περασμένη Παρασκευή, κανόνισε υψηλή συνάντηση στο Κρεμλίνο με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρέδωσε και πρόσκληση στον Πούτιν από τον Ερντογάν, να επισκεφτεί την Τουρκία για να τα πουν τρώγοντας θαλασσινά στην Κωνταντινούπολη.

    Από την πλευρά του ο Πούτιν δείχνει να ανταποκρίνεται στο έντονο «φλερτ» του Ερντογάν, αφού όχι μόνο έδωσε το παρόν στην συνάντηση στο Κρεμλίνο με την αντιπροσωπεία από την Αγκυρα, (απόντος του Ερντογάν), αλλά έτεινε και χέρι βοηθείας, λέγοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο «βαθύ χαρακτήρα», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επεσήμανε «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία».

    Η Ευρώπη τηρεί τις αποστάσεις

    Η Ευρώπη προς το παρόν αντιδρά με προσεκτικά βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανγκελα Μέρκελ που αναμένει στο Βερολίνο τον Ερντογάν με πολυπληθή αποστολή στα τέλη Σεπτέμβρη, αναφερόμενη στη σφαγή των περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». «Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων δεν πρέπει και δεν θα ξεχασθούν», δήλωσε η Μέρκελ θέλοντας να παρακάμψει μια πιθανή επανάληψη των εντάσεων που είχαν ξεσπάσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν το 2016 η γερμανική βουλή καθιέρωσε επίσημα τον όρο γενοκτονία για την σφαγή των Αρμενίων.
    Από την πλευρά της η Γαλλία «έκοψε» τους πανηγυρισμούς Ερντογάν, για τη σύγκλιση τετραμερούς συνόδου κορυφής για τη Συρία που είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας για τον Σεπτέμβριο. «Δεν πρόκειται να γίνει, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία την Παρασκευή».  Αντ΄ αυτής «Θα υπάρξει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών τον Σεπτέμβριο αλλά σε διπλωματικό επίπεδο, συμπλήρωσε η πηγή στη γαλλική προεδρία.»

    Ερντογάν: Κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της

    Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, και για την Ημέρα της Νίκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε  για άλλη μια φορά την κρίση στην οικονομία «επιθετική ενέργεια» και κάλεσε τους Τούρκους να συσπειρωθούν για να την αντιμετωπίσουν.

    «Καθώς αντιμετωπίζουμε τις επιθέσεις εναντίον της τουρκικής οικονομίας σήμερα, η μεγαλύτερη εγγύησή μας είναι η δέσμευσή και η αποφασιστικότητα του κάθε ανθρώπου του λαού μας να προστατεύσει την ανεξαρτησία, το έθνος και το μέλλον του», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις που εξέδωσε με την ευκαιρία της επετείου.

    Πρόσθεσε επίσης ότι κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της για το 2023, το 2053 και το 2071 – δηλαδή τις επετείους των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, των 600 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και των 1000 ετών από τη Μάχη του Μαντζικέρτ αντίστοιχα.

    Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του έτους καθώς αφενός οι επενδυτές ανησυχούν για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και αφετέρου η εντεινόμενη κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στο νόμισμα.

    Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους Τούρκους να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: