Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ – ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ… ΚΑΡΥΔΙΑ…

    Κοινοποίηση:
    2022-05-09T081127Z_1372644511_RC2K3U9BNCON_RTRMADP_5_WW2-ANNIVERSARY-RUSSIA-PARADE

    Η Κομισιόν αναγκάστηκε με οδηγία της να συμφωνήσει έμμεσα στον τρόπο πληρωμής που ζήτησε η Μόσχα παρακάμπτοντας τις ίδιες τις κυρώσεις που η ίδια θέσπισε!

    Συνεπώς, οι κυρώσεις γυρίζουν μπούμερανγκ στην ΕΕ καθώς το ρούβλι γίνεται το πρώτο νόμισμα που συνδέεται απευθείας με την αγορά ενέργειας. Κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω το ρωσικό νόμισμα.

    Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι είχε παραδεχτεί ότι οι περισσότερες εταιρείες εισαγωγών φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το warnews247.gr.

    “Η λύση της ΕΕ”

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει λύση στους εισαγωγείς φυσικού αερίου για το ζήτημα της ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων στη Ρωσία, μετά το διάταγμα Πούτιν που απαιτεί οι πληρωμές να μετατρέπονται σε ρούβλια, αναφέρει δημοσίευμα του Βloomberg.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σε νέα οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση πως θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι τρέχουσες συμβάσεις.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του πρακτορείου, η Κομισιόν ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών ότι η εν λόγω οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

    Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

    Αρχικά η ΕΕ είχε εκτιμήσει ότι ο μηχανισμός πληρωμών που ζήτησε ο Πούτιν παραβίαζε τα υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά κυρίως παρέκαμπτε τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μόσχα.

    Επικαιροποιημένη οδηγία της Κομισιόν

    Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή η Κομισιόν είπε στα κράτη- μέλη πως η επικαιροποιημένη οδηγία της θα διευκρινίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank, όπως είχε ζητήσει το Κρεμλίνο.

    Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν προσδιόρισε και το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το ρωσικό διάταγμα – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

    Προηγουμένως, αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Όπως είπαν δε οι πηγές του πρακτορείου, η επικαιροποιημένη οδηγία, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα κράτη – μέλη, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο.

    Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

    Η συνεδρίαση της Παρασκευής βρήκε τις κυβερνήσεις διαιρεμένες, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.

    Ενώ η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία ενέκριναν σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Κομισιόν, η Πολωνία είπε ότι αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ. Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης οδηγίας για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.

    Η Γερμανία ανέφερε στη συνάντηση ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, πρόσθεσε η πηγή. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

    Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom

    Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

    Όπως είπε συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός, “δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, για το πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι τόσο γκρίζα ζώνη εδώ”.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει κάνει ήδη πληρωμές υπό το νέο σχήμα σε ρούβλια, αν και δεν κατονόμασε την εταιρεία στην οποία αναφερόταν.

    Η γερμανική VNG άνοιξε λογαριασμό στην Gazprombank 

    Η VNG θα μεταφέρει τις πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Gazprombank στο μέλλον και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία, ικανοποιώντας το αίτημα της Μόσχας στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Η ανακοίνωση της VNG έρχεται καθώς το Κρεμλίνο έχει απαιτήσει την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου σχήματος.

    Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις και ότι η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

    Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία EnBW, ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τις προμήθειες και, επομένως, την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.

    “Θα καταβάλουμε το ποσό του τιμολογίου, το οποίο θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε ευρώ, στους λογαριασμούς στην Gazprombank σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά μας η έγκαιρη πληρωμή του προμηθευτή μας”, ανέφερε η VNG στην ανακοίνωσή της

    “Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού κύλησε εντελώς ομαλά”, πρόσθεσε η εταιρεία.

    Η εταιρεία δεν απάντησε σε γραπτές συμπληρωματικές ερωτήσεις του Reuters όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή σε ρούβλια.

    Μαζί με την Uniper και την RWE, η VNG είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

    Η EnBW ανέφερε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν από το 2023 και μετά.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. Όποιος έχει το σιτάρι, το φ. αέριο, το πετρέλαιο, τα ορυκτά και τον χρυσό, έχει τη δύναμη

    2. Με τι ανικανους, ανοες και αχρηστους εχουμε μπλεξει,Θεε μου.Ξεβρακωτοι στ’αγγουρια,χωρις λιπαντικο.Τι ψηφιζουμε,οι μαλακες;

    3. Λεγαμε τον πινοκιο κολοτούμπα με το δημοψηφισμα αλλα αυτοι οι ευρω(π€η) το τερματισαν

    4. ΓΑΜ@ τους βλαδιμηρε ,
      την κουλα ξεφορτωσου ΠΡΩΤΑ …

    Comments are closed.